Hory a mesto prinesie to najlepšie z festivalu vo Vancouveri

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
HORY A MESTO
Horolezecké súťaže v nákupnom centre Aupark počas dvanásteho ročníka medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto 2011. Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 3. marca (WEBNOVINY) – Medzinárodný festival horského filmu a dobrodružstva s názvom Hory a mesto, ktorého 16. ročník sa bude konať od 11. do 15. marca v Cinema City v bratislavskom Auparku, ponúkne aj najlepšie snímky z tohtoročného Vancouver International Mountain Film Festival (VIMFF). Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informovali organizátori podujatia.

Ako uviedli, návštevníci a návštevníčky sa môžu tešiť na viac ako 40 snímok, z čoho dve tretiny tvoria filmy uvedené na festivale v Kanade. Nebude chýbať ani titul, ktorému udelili Grand Prix. Zvyšok programu tvoria slovenské a české filmy.

„Som nesmierne rád, že festival Hory a mesto je tu po šestnásty raz. V kufríku som priniesol filmy z Vancouveru, takže je na čo sa tešiť,“ uviedol na tlačovej besede programový riaditeľ Alan Formánek, ktorý zároveň vedie aj festival vo Vancouveri.

„Hlavnú cenu tam získal poľský film Jurek o horolezcovi Jerzym Kukuczkovi, ktorý zahynul v Himalájach. Je to hraná rekonštrukcia jeho života posplietaná dokumentárnymi zábermi. Verím, že ho dobre príjmu aj na Slovensku,“ predstavil snímku, ktorú na festivale Hory a mesto uvedú v sobotu 14. marca v bloku začínajúcom o 17:00.

Jedným z najväčších pútačov bude snímka Metanoia

„Z ďalších hlavných filmov bola snímka Metanoia, ktorá mapuje životnú púť amerického lezca Jeffa Lowea. V sekcii Sneh je to snowbordovo-lyžiarsky veľkofilm Vyššie. Tento rok v sekcii Reel Rock bude film Yosemitské národné povstanie, ktorý mapuje históriu lezenia v Yosemitskom národnom parku od 50. rokov až po dnes,“ povedal tiež. Z ďalších filmov, ktoré zaujali vo Vancouveri, v Bratislave premietnu tituly Tashi a mních (2014) či Sufferfest 2 (2014).

Formánek taktiež predstavil hlavných hostí podujatia, ktorých je tento rok pätnásť. „Máme dve svetové hviezdy. Sashu DiGiulian zo Spojených štátov. Je to mladá 22-ročná športová lezkyňa, v súčasnosti asi najlepšia na svete. Potom tu máme Davida Lamu z Rakúska, z Innsbrucku, ktorý má otca Nepálca. Prichádza so svojím filmom Cerro Torre: Bez šance prežiť o prelomovom výstupne na horu v Patagónii,“ uviedol.

Spomenul aj českú slacklinistku Annu Kuchařovú, ktorá do Bratislavy prinesie krátke filmy aj fotografie a návštevníci a návštevníčky sa budú môcť zúčastniť aj na jej špeciálnom workshope. Okrem toho Formánek menoval aj talianskeho lezca Maurizia Ovigliu a juhoafrického surfera Stevea Andersona.

Známi sú aj slovenskí hostia podujatia

Dramaturgička Natália Bokníková zasa predstavila slovenských hostí. „V ich prezentáciách sa zameriavame buď na aktuálne témy, ide o nejakú expedíciu, ktorá sa uskutočnila v predchádzajúcom roku, alebo sú to profilové prezentácie,“ povedala, pričom následne spomenula prednášku Martina Krasňanského a Joža Krištoffyho o päťtýždňovej výprave v Jordánsku či Toma Andrássyho o expedícii na divokej vode východného Kazachstanu.

Ďalších hlavných slovenských hostí podujatia budú tvoriť Miroslav Peťo, Rastislav Peťo, Pavel Ballo, Martin Ondreáš. V sekcii Vzduch Tibor Arpáš, Hugo Benedikt a Tomáš Bobok predstavia tému vetroňov.

Zo slovenských snímok, ktoré uvedú na festivale, Bokníková vymenovala napríklad Korzika Must Run (2015), Kostarika – chasing the Jaguars (2014), Expedícia Kazachstan 2014 (2014), Somewhere in Slovakia (2014), Potulky po Slovensku (2015) či Le Tour (2014). Nebude chýbať ani nový počin Pavla Barabáša Žiť pre vášeň (2014). „Je to taký poeticko ladený film. Dvaja kamaráti sa vydávajú po stopách horolezca Wieslawa Stanislawskeho,“ priblížila snímku.

Pozornosť sa dostane i geneticky modifikovaným organizmom

Organizátori na besede predstavili aj sekciu Cestokluby Kino Svet. Návštevníci a návštevníčky môže napríklad zaujať prezentácia Koruna Európy o 16 rokoch cestovateľských zážitkov spojených s pohľadmi z najvyšších vrchov všetkých európskych krajín.

Sekcia Enviro sa zasa bude zaoberať problematikou geneticky modifikovaných organizmov a sekcia Fenomén prinesie témy Via Ferrata a ultramaratón. Zo sprievodných podujatí organizátori pripravili napríklad autogramiádu Sashe DiGiulian, spomínaný workshop Anny Kuchařovej, majstrovstvá Slovenska v boulderingu, fotovýstavy, náučný chodník, miniveľtrh či lanové prekážky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia