Začal sa festival v Cannes, najlepšie filmy uvidia i Slováci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kino Lumiere
Zrekonštruované kino Lumiere Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 13. mája (WEBNOVINY) – Bratislavské Kino Lumiere uvedie pri príležitosti 68. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Cannes najlepšie snímky z prestížneho podujatia za ostatných sedem rokov.

Súbežne s festivalom, ktorý sa začne v stredu 13. mája, premietnu štrnásť titulov vrátane víťazov hlavnej ceny Zlatá palma. Prehliadka podobne ako festival potrvá do 24. mája.

Výber roku 2008 nie je náhodný

Počas podujatia Cannes v Lumieri budú môcť fanúšikovia a fanúšičky filmu vidieť všetky snímky, ktoré získali Zlatú palmu v rokoch 2008 až 2014. Cyklus doplní sedem titulov, ktoré získali najvýznamnejšie ocenenia na festivale minulý rok. „Rok 2008 sme si ako ohraničenie prehliadky nevybrali náhodne,“ vysvetlil Miro Ulman, ktorý stojí za výberom filmov.

„Práve vtedy na festivale v Cannes po dlhých dvadsiatich rokoch získal Zlatú palmu domáci film, a to snímka Medzi stenami (2008). Predseda poroty, herec Sean Penn, ho pri odovzdávaní ceny označil za ‚magický‘,“ doplnil Ulman.

Filmy zaujmú od prvej chvíle

Okrem spomínaného titulu budú mať diváčky a diváci možnosť vidieť fantazijný film Strýko Búnmí (2010) Apichatponga Weerasethakula, epický titul Strom života (2011) Terrenca Malicka, príbeh o milostnom živote dvoch žien Život Adele (2013) Abdellatifa Kechicha, filmy Biela stuha (2009) a Láska (2012) režiséra Michaela Hanekeho a tiež charakterovú štúdiu z malého hotela v strednej Anatólii Zimný spánok (2014) v réžii Nuria Bilgea Ceylana.

Hoci sa víťazné filmy zaoberajú rôznymi témami, podľa Mira Ulmana majú aj niečo spoločné. „Napriek dlhšej minutáži dokážu diváka od prvej chvíle zaujať spôsobom rozprávania, dialógmi, prácou kamery, hereckými výkonmi či vďaka kombinácii všetkých spomínaných prvkov,“ vyjadril sa Ulman.

Chýbať nebude ani ruský Leviatan

V rámci prehliadky Cannes v Lumieri uvedú aj výber filmov z minuloročného MFF v Cannes, ktoré získali štatutárne ceny. Sú medzi nimi sčasti autobiografický poetický film režisérky Alice Rohrwacher Zázraky (2014), ktorý získal Veľkú cenu poroty či titul Foxcatcher (2014) o osude olympijského víťaza, za ktorý režisérovi Bennettovi Millerovi udelili Cenu za réžiu.

Nebude tiež chýbať metaforický film o ruskej spoločnosti Leviatan (2014) s Cenou za scenár pre Andreja Zviaginceva a Olega Negina. Organizátori podujatia premietnu aj snímku Mami! (2014) Xaviera Dolana a Zbohom jazyku (2014) Jeana-Luca Godarda, ktoré získali Cenu poroty, a tiež film Mapy ku hviezdam (2014) režiséra Davida Cronenberga, za ktorý získala Cenu za najlepší ženský herecký výkon Julianne Moore. V programe je aj minuloročný víťaz Ceny Un certain regard Biely boh (2014) maďarského režiséra Kornela Mundruczóa.

„Je potešiteľné, že v posledných rokoch sa všetky víťazné i väčšina ocenených filmov z prestížneho áčkového festivalu v Cannes dostávajú do slovenskej distribúcie, no medzi viac než dvoma stovkami každoročných premiér sa často stratia. Preto ich Kino Lumiere uvádza v spoločnej kolekcii,“ uzatvoril Miro Ulman. Všetky filmy počas prehliadky uvedú dva razy.

Informácie pochádzajú od tlačovej tajomníčky Slovenského filmového ústavu Simony Nôtovej.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Julianne MooreSean Penn