Helen Mirren zaskočila mladšie kolegyne, získala cenu Tony

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Helen Mirren
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 8. júna (WEBNOVINY) – Anglická herečka Helen Mirren triumfovala na odovzdávaní divadelných cien Tony, ktoré sa konalo v nedeľu 7. júna v Radio City Music Hall v New Yorku. Šesťdesiatdeväťročnú rodáčku z Londýna vyhlásili za najlepšiu herečku. Ocenenie, na ktoré ju nominovali aj v rokoch 1995 a 2002, si vyslúžila za výkon v hre The Audience.

Mirren porazila mladšie kolegyne

Konkurentkami Mirren boli Geneva Carr (Hand to God), Elisabeth Moss (The Heidi Chronicles), Carey Mulligan (Skylight) a Ruth Wilson (Constellations). Hoci 30-ročnej Mulligan cenu vyfúkla Mirren, ocenenie získala aspoň spomínaná znovu uvedená hra Skylight. Najlepším znovu uvedeným muzikálom sa stal The King and I, ktorý uspel celkovo v štyroch kategóriách.

V Kategórii najlepšia hra zvíťazila The Curious Incident of the Dog in the Night-Time (na Slovensku známa ako Čudná príhoda so psom uprostred noci, pozn. SITA), ktorá vznikla na motívy rovnomennej knihy Marka Haddona z roku 2003. Rovnaká publikácia inšpirovala českého herca Jiřího Mádla k nakrúteniu rodinnej snímky Pojedeme k moři (2014).

Bradley Cooper si cenu neodniesol

The Curious Incident of the Dog in the Night-Time si počas večera pripísala na konto celkovo päť ocenení, vrátane ceny za najlepší mužský herecký výkon v divadelnej hre, ktorú získal Alex Sharp. Najlepším muzikálom sa stal Fun Home, ktorý triumfoval aj v ďalších štyroch kategóriách. Účinkovanie v ňom sa vyplatilo Michaelovi Cerverisovi, ktorému udelili cenu pre najlepšieho muzikálového herca.

Za najlepšiu muzikálovú herečku vyhlásili Kelli O’Hara (The King and I). Na prestížne divadelné ocenenie boli nominovaní aj Bradley Cooper, Bill Nighy, Ruth Wilson, Ken Watanabe či Kristin Chenoweth, ceny však napokon nezískali. Nedeľný ceremoniál moderovala spomínaná Kristin Chenoweth spolu s Alanom Cummingom.

Cenu Tony

pomenovali po americkej herečke Antoinette Perry, prezývanej Toni. Režisérka a spoluzakladateľka divadelného združenia American Theatre Wing zomrela v roku 1946. Rok po jej smrti založilo združenie cenu Tony, ktorou každoročne oceňujú najlepšie divadelné a muzikálové výkony uplynulého roka na scénach Broadwaya. O víťazoch rozhoduje približne 750 osobností divadelného priemyslu, medzi ktorými sú napríklad herci či režiséri.

Informácie pochádzajú z webstránky www.tonyawards.com a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bradley CooperHelen MirrenKristin Chenoweth