Česko prišlo o filmového kaskadéra, zomrel Jaroslav Tomsa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
úmrtie, smrť, pohreb
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 5. augusta (WEBNOVINY) – Vo veku 85 rokov zomrel český filmový kaskadér Jaroslav Tomsa. Bol zakladateľom českej kaskadérskej školy a preslávil sa napríklad filmami Limonádový Joe aneb Koňská opera (1964), Rozmarné léto (1967), Jáchyme, hoď ho do stroje! (1974) alebo Postřižiny (1980).

Naposledy sa objavil pred deviatimi rokmi v snímke Obsluhoval som anglického kráľa (2006) režiséra Jiřího Menzla nakrútenej podľa novely spisovateľa Bohumila Hrabala. Informoval o tom v stredu spravodajský portál Novinky.cz s odvolaním sa na verejnoprávnu rozhlasovú stanicu Radiožurnál.

Posledné roky sa venoval výtvarnému umeniu

Tomsa od mladosti vynikal ako športovec, hokejista a boxer, ale aj ako muzikant – hral na fúkaciu harmoniku, poltónovú hohnerku a vystupoval s kvartetom Laryton, s ktorým zaznamenal úspechy na svetových súťažiach. V posledných rokoch sa venoval výtvarnému umeniu. Začal s pastelmi, pokračoval olejomaľbami a dostal sa až ku grafike.

Ako hokejista vycestoval za polárny kruh do Fínska na turnaj, kde jeho tím odohral len jeden zápas a odvolali ich, pretože prišiel február 1948. V roku 1951 sa zasa ako boxer prvý raz stretol v zápase pred vypredanou Lucernou s medzinárodnou supertriedou Juliom Tormom. Dlhé roky Tomsa súbežne hrával hokej a boxoval.

Kaskadérsku činnosť odštartoval v roku 1960 vo filmovej športovej komédii Ledoví muži. Kaskadérstvo ho priviedlo až k obľúbenému a dnes už kultovému filmu režiséra Oldřicha Lipského Limonádový Joe, ktorý v polovici 60. rokov videlo v kinách takmer 4,6 milióna divákov.

Zahral si aj v zahraničných filmoch

Nasledovali zákazkové zahraničné koprodukcie Zlatokopovia z Arkansasu (1964), Čierni orli zo Santa Fé (1965) alebo Most pri Remagene (1969). V 70. rokoch minulého storočia založil Tomsa kaskadérsku agentúru Filmka. Tá sa zúčastnila na niekoľkých udeľovaniach cien Taurus v Hollywoode, známych aj ako kaskadérske Oscary.

S filmami Ponorka U-571 (2000), Šanghajskí rytieri (2003) či Hellboy 2: Zlatá armáda (2008) agentúra získala 12 nominácií. Filmka združuje kaskadérov, jazdcov na koňoch, vodičov, šermiarov, odborníkov na bojové umenia či koordinátorov, informovali Novinky.cz.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia