Do kín prichádza snímka Koza, zobrazuje príbeh boxera

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peter Baláž
Účinkujúci herec v hlavnej úlohe filmu Koza Peter 'Koza' Baláž počas tlačovej konferencie s tvorcami nového slovenského filmu Koza. Bratislava, 9. september 2015. Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 10. septembra (WEBNOVINY) – Očakávaný úspešný hraný debut Ivana Ostrochovského Koza (2015) prichádza vo štvrtok do slovenských kín. Titul uvedú v 80 kinách v rámci najväčšej putovnej prehliadky filmov Projekt 100. Podujatie potrvá do konca februára a okrem oceňovanej snímky o boxerovi Petrovi „Koze“ Balážovi ponúkne ďalších šesť filmových noviniek a tri klasiky kinematografie.

Film Koza zobrazuje príbeh Petra Baláža, prezývaného Koza. Pred takmer dvadsiatimi rokmi reprezentoval Slovensko na olympiáde v Atlante, dnes žije so svojou ženou a dieťaťom na hranici chudoby. Po tom, čo jeho manželka otehotnie, sa Koza s vidinou zárobku rozhodne opäť vstúpiť do ringu. So svojím manažérom Zvonkom sa vydávajú na turné, na ktorom však po rokoch bez tréningov nesvietia reflektory slávy a nejde o víťazstvá, ale o to, koľko úderov dokáže Koza zvládnuť.

Dej snímky je fiktívny

Hoci snímka lavíruje na hranici dokumentu a hraného filmu, tvorcovia na tlačovej besede spresnili, že dej snímky je fiktívny. Námet však vychádza zo skutočného života hlavného hrdinu. „My sa s Petrom poznáme zo Žiliny, sme kamaráti. Ja som o ňom urobil film v prvom ročníku, keď som študoval dokument,“ priblížil režisér Ostrochovský.

„So scenáristom Marekom Leščákom sme čakali na správny moment v Petrovom živote, ktorý nastal vtedy, keď Peter mal problém, ktorý sme zobrazili aj vo filme. Tak sme si s Marekom povedali, že to je to, čo koncentruje všetky Petrove problémy a cez čo sa dá vyrozprávať jeho príbeh,“ doplnil.

„Peter je neherec a my sme vedeli, že on môže zahrať veci, ktoré ma nažité a rozprávať iba o veciach, ktoré nejako preciťuje. Sparingpartnerom mu bol manažér, ktorého stvárnil Zvonko Lakčević, a na tom krehkom vzťahu sme sa snažili vybudovať príbeh,“ uviedol zasa Marek Leščák.

Film Koza
Foto: SITA/Robert Tappert

Vo filme účinkuje aj bronzový medailista z OH v Moskve

Samotný hlavný protagonista Peter Baláž na besede priznal, že film ho nezmenil, no vďaka účasti na rôznych jeho uvedeniach sa mohol na pár dní odreagovať od bežného života. „Keď sa pozerám na Facebooku, či mi nepísal manažér, tak nájdem pätnásť, dvadsať rovnakých otázok: kde, v akom kine, o koľkej,“ prezradil športovec, ktorý stále boxuje, no bez aktívneho profesionálneho tréningu už nie je na úrovni ako kedysi.

Kozovho manažéra stvárnil spomínaný Zvonko Lakčević, ktorý je taktiež neherec. Rolu získal po tom, čo sa po niekoľkých skúškach pred kamerou ukázalo, že spojenie Petra Baláža s profesionálnym hercom nesedelo. Ako uviedol Ivan Ostrochovský, Lakčević sa s Kozom dobre dopĺňali, až to vyzeralo, že to tak malo byť od začiatku.

„Zaujímavé je, že na rozdiel od Kozu, ktorý si bol vedomý, čo hrá, lebo jednoducho hral sám seba, Zvonko sa musel vžiť do svojej postavy a rozvíjať ju. A myslím si, že sa mu to podarilo na výbornú,“ povedal filmár. Vo filme účinkuje aj bronzový medailista z olympijských hier v Moskve Ján Franek, ktorý si zahral Kozovho trénera.

Svetovú premiéru mala na Berlinale

Snímka Koza mala svetovú premiéru na tohtoročnom Berlinale, kde súťažila o cenu pre najlepší hraný debut. Odvtedy ju mohli vidieť návštevníci a návštevníčky ďalších 17 filmových festivalov. Doteraz si na konto pripísala 11 ocenení a čoskoro ju budú môcť vidieť aj diváci a diváčky 40. ročníka prestížneho Medzinárodného filmového festivalu v Toronte. Zároveň sa dostala do výberu snímok, ktoré bojujú o nominácie na ceny Európskej filmovej akadémie.

Film otvára 21. ročník Projektu 100. V rámci podujatia, ktoré sa oficiálne začína 10. septembra, uvedú aj drámu Východ slnka (1927) Friedricha Wilhelma Murnaua, mysteriózny triler Alfreda Hitchcocka Okno do dvora (1954) a kultový titul Klub bitkárov (1999) Davida Finchera. Prehliadka taktiež ponúkne filmové novinky Aferim! (2015) rumunského režiséra Radua Judeho či nemeckú snímku Fénix (2014) Christiana Petzolda.

Ďalej to bude Mladosť (2015) v réžii Paola Sorrentina, španielsky film Ma ma (2015), ktorý nakrútil Julio Medem a titul z dielne Gaspara Noého Love (2015). Desiatku snímok v ponuke Projektu 100 dopĺňa Zbrusu Nový zákon (2015) od Belgičana Jaca Van Dormaela.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia