Dcéra Paula Walkera žaluje Porsche, automobilka vinu odmieta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Paul Walker
Štyridsaťročný rodák z kalifornského Glendale bol obľúbený medzi hereckými kolegami i štábom a jeho smrť všetkých šokovala. Foto: facebook.com

BRATISLAVA 30. septembra (WebNoviny.sk) – Predstavitelia automobilky Porsche odmietajú zodpovednosť za smrť amerického herca Paula Walkera, ktorého dcéra Meadow na nich podala v súvislosti s jeho smrteľnou autonehodou žalobu.

Autu mal zhasínať motor

Štyridsaťročný Walker zahynul 30. novembra 2013 v Porsche Carrera GT, ktoré šoféroval jeho kamarát Roger Rodas. Ten taktiež nehodu neprežil. „Vždy je nám ľúto, keď sa niekto zraní v aute značky Porsche, veríme však, že závery vyšetrovateľov v tomto prípade jasne preukázali, že príčinou tejto tragickej nehody bola vysoká rýchlosť a nebezpečná jazda,“ uviedli zástupcovia automobilky pre magazín People.

Walker a Rodas sa v deň tragédie zúčastnili na charitatívnej akcii usporiadanej v priestoroch ich spoločného obchodu. Porsche Carrera GT malo podľa jedného zo svedkov problémy a zhasínal mu motor, tak sa 38-ročný Rodas rozhodol, že sa pôjde previezť a zistiť, čo s ním je.

Zavolal aj Walkera, ktorý už bol na odchode, no súhlasil, že pôjde s ním. Pri návrate však približne 460 metrov od obchodu havarovali. Rodas údajne stratil kontrolu nad vozidlom, ktoré narazilo do dvoch stromov, stĺpa pouličného osvetlenia a následne začalo horieť. Podľa výsledkov pitvy Rodas zomrel na následky početných zranení, ktoré utrpel pri náraze, zatiaľ čo Walker podľahol kombinácii poranení a popálenín. Vyšetrovanie ukázalo, že príčinou nehody bola vysoká rýchlosť.

Obrazom: Zosnulý herec Paul Walker

Walkerova dcéra žaluje automobilku

Walkerova šestnásťročná dcéra Meadow však teraz na automobilku Porsche podala žalobu, v ktorej tvrdí, že Rodas šiel v skutočnosti pomalšie, než tvrdia vyšetrovatelia. Jej právnici tiež uviedli, že bezpečnostný pás po náraze veľkou silou trhol Walkerovým trupom, čím mu dolámal rebrá a panvu a uväznil ho tak v sedadle spolujazdca.

Podľa právnikov začalo auto horieť až minútu a 20 sekúnd po náraze, no herec sa z neho nemohol vyslobodiť a následne sa nadýchal dymu. Okrem toho tvrdia, že model Carrera GT mal v minulosti už viacero problémov so stabilitou a ovládaním, za ktoré môže absencia stabilizačného systému v tomto modeli. Ak by ho mal nainštalovaný, tak by podľa nich k nehode ani nedošlo. Výšku odškodného, ktoré žiadajú od Porsche, v žalobe neuviedli.

Paul Walker

sa do povedomia divákov po prvý raz výraznejšie zapísal snímkou Varsity Blues z roku 1999. Už o dva roky neskôr si zahral v prvej časti akčnej série Rýchlo a zbesilo. Úlohu Briana O’Connera si následne zopakoval aj v ďalších piatich filmoch (2003, 2009, 2011, 2013, 2015). Objavil sa aj v snímkach ako Prúd času (2003), Do hlbiny (2005), 8 statočných (2006), Zbesilý útek (2006), Zabite Bobbyho! (2007), Rozsudok smrti (2008), Gangstri (2010), Pawn Shop Chronicles (2013), Hours (2013) alebo Zakázaná zóna (2014).

Informácie pochádzajú z webstránky www.people.com a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Paul Walker
Firmy a inštitúcie Porsche