Austrália pomôže Haiti finančne, USA expertmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zemetrasenie na Haiti
Zemetrasenie, ktoré v utorok večer zasiahlo karibský ostrov Haiti v metropole Port-au-Prince si vyžiadalo tisíce obetí. Väčšiu tragédiu Haiti podľa reportéra agentúry AP nezažilo najmenej posledných 200 rokov. Na uliciach ležia tisíce ľudí, niektorí z nich sú mŕtvi, iní umierajú a nemá im kto pomôcť. Foto: SITA

WASHINGTON/SYDNEY 14. januára (WEBNOVINY) – Austrália a Spojené štáty vo štvrtok oznámili významnú pomoc pre ničivým zemetrasením postihnuté Haiti. Kým Canberra ústami ministra zahraničných vecí Stephena Smitha potvrdila finančnú podporu pre karibský ostrov vo výške viac ako deväť miliónov dolárov, Washington posiela do oblasti lode, lietadlá a helikoptéry. V súvislosti s tragédiou na Haiti zároveň americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová dočasne prerušila svoje ázijské turné a minister obrany Robert Gates zrušil svoju plánovanú cestu do Austrálie. Obaja majú byť nápomocní prezidentovi Barackovi Obamovi v jeho snahe poskytnúť ťažko skúšanému ostrovu potrebnú pomoc.

USA potvrdili, že na Haiti už poslali vojenské a civilné špecializované tímy expertov, ktoré majú pomôcť pri odstraňovaní následkov ničivého zemetrasenia a záchrane ľudí uväznených pod troskami zrútených budov. Podľa informácií americkej armády sú zároveň v pohotovosti ďalšie tisícky jej príslušníkov, ktorí pripravení okamžite prísť. Vylúčené nie je ani využitie možností, ktoré poskytuje neďaleké americké vojenské zariadenie Guantánamo.

Mohutné zemetrasenie s magnitúdom 7,3 zasiahlo Haiti v utorok a v metropole Port-au-Prince a jeho okolí spôsobilo zrútenie mnohých budov vrátane prezidentského paláca či sídla OSN. Epicentrum otrasov sa nachádzalo 16 kilometrov od Port-au-Prince, kde je situácia najhoršia.

V meste vládne panika a k chaotickej situácii prispieva aj prerušenie telekomunikačných spojení. Počet obetí sa zrejme bude pohybovať v desiatkach tisíc.

SITA/AFP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Hillary ClintonováRobert Gates