NKÚ vypracoval výsledok kontroly v kauze nástenka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nástenka

BRATISLAVA 26. januára (WEBNOVINY) – Termín oficiálneho ukončenia opakovanej kontroly tzv. nástenkového tendra na ministerstve výstavby a regionálneho rozvoja nie je možné určiť. Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) už vypracoval protokol o výsledku kontroly a v súčasnosti očakáva vyjadrenie a prípadné námietky k obsahu protokolu od kontrolovaného subjektu.

„Až po vyjadrení, alebo prípadnom predložení námietok k obsahu protokolu a ich vysporiadaní zo strany NKÚ môžeme prerokovať obsah protokolu a ukončiť celú kontrolu, ktorej súčasťou bolo aj preverenie účelnosti vynaložených prostriedkov,“ informovala agentúru SITA hovorkyňa kontrolného úradu Lenka Nosáľová. Vzhľadom na rozsah kontroly ministerstvo výstavby požiadalo o predĺženie pôvodného termínu, kontrolný úrad však neuviedol dokedy.

Kontrola na odporúčanie vlády bola zameraná na účelnosť vynaložených prostriedkov štátneho rozpočtu za použité služby pre čerpanie eurofondov vo výške 11,6 mil. eur. Zaplatené prostriedky štátneho rozpočtu za služby poskytnuté na základe nástenkového tendra Európska komisia Slovensku nepreplatí pre netransparentnosť výberu dodávateľa služieb. Ak kontrolóri znovu zistia nedostatky, premiér Robert Fico sľúbil vyvodiť personálne dôsledky voči ministrovi výstavby Igorovi Štefanovovi. Toho sa opozícia v parlamente pokúšala trikrát neúspešne odvolať. Európska komisia vlani 6. októbra informovala, že Slovensku nepreplatí zo svojich fondov nič v nástenkovom tendri. V tendri za 120 mil. eur uspel jediný účastník – konzorcium, v ktorom boli firmy blízke predsedovi SNS Jánovi Slotovi.

„Uvedené preverenie účelnosti vynaložených prostriedkov bolo súčasťou kontroly štrukturálnych fondov, ktorá prebiehala na ministerstve výstavby a bola rozšírená na základe rozhodnutia NKÚ po odporúčaní vlády o ďalšiu časť,“ uviedla ďalej Nosáľová. Druhá kontrola sa týka účelnosti vynaloženia finančných prostriedkov štátneho rozpočtu na realizáciu zmluvy uzatvorenej ministerstvom výstavby s konzorciom spoločností. Preto podľa nej nie je možné hovoriť o presných časových úsekoch. Pôvodná kontrola bola zameraná na kontrolu prostriedkov z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v programovom období 2004 až 2006 na poskytovanie služieb pri čerpaní eurofondov.

Najvyšší kontrolný úrad v predošlej kontrole na ministerstve výstavby kvôli nástenkovému tendru zistil viaceré porušenia zákonov. Preveril niektoré fakturované služby výberom vzorky troch faktúr. Na základe preverenia napríklad faktúr za poskytnuté právne služby bolo zistené, že niektoré fakturované právne služby neboli preukázateľne doložené. Súčasťou zákazky boli niekoľkonásobne predražené logá, služby a televízne šoty. Kontrolóri NKÚ aj Úradu pre verejné obstarávanie preukázali, že nástenkový tender bol v rozpore so zákonom. Oznam o vyhlásení tendra mal visieť len na nástenke v budove ministerstva, či to však bolo, ministerstvo nepreukázalo. Pre tender prišiel o funkciu minister výstavby Marian Janušek. Vláda nariadila novému ministrovi výstavby Štefanovovi, aby zabezpečil zrušenie zmluvy s konzorciom štyroch firiem o poskytnutí služieb pri čerpaní eurofondov bez vzniku škody pre štát. Zmluva bola zrušená, avšak ministerstvo už firmám konzorcia vyplatilo z rozpočtu 11,6 mil. eur, ktoré Brusel nepreplatí.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Igor ŠtefanovJán SlotaRobert Fico
Firmy a inštitúcie NKÚ Najvyšší kontrolný úrad