Frešo aj Bajan vidia priority v doprave

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Frešo

BRATISLAVA 18. novembra (WEBNOVINY) – Prvé kolo volieb županov v Bratislavskom samosprávnom kraji bolo podľa súčasného predsedu a nezávislého kandidáta Vladimíra Bajana neuveriteľnou súťažou billboardov a nekompetentných sľubov v niektorých veciach. Bajan v diskusii na druhom programe Slovenskej televízie tiež uviedol, že prvé kolo mu pripadalo aj veľmi stranícke. Podľa neho kraj potrebuje na poste župana kontinuitu. Jeho protikandidát Pavol Frešo si myslí, že v prvom kole zvíťazil najmä vďaka tomu, že prešiel každú obec, robil politiku medzi ľuďmi a program zrozumiteľne interpretoval ľuďom. Pre rozvoj kraja je podľa neho veľmi dôležité, aby župan a zastupiteľstvo, ktorého väčšinu tvorí koalícia SDKÚ, mali rovnaký program.

Obaja kandidáti považujú za svoju programovú prioritu dopravu. Podľa Freša existujú rýchle riešenia – hneď po svojom zvolení by šiel za ministrom vnútra, aby na problémové úseky, napríklad na vjazd do Bratislavy z Pezinka či v Podunajských Biskupíc, postavil policajtov. Ako strednodobú prioritu vidí Frešo výstavbu R7 a v dlhodobom horizonte podľa neho bude jediným riešením presunúť dopravu pod zem. Aktívny župan musí podľa neho hľadať podporu partnerov aj samospráv. Podľa Bajana sa na riešení dopravnej situácie intenzívne pracovalo aj v tomto volebnom období, o čom svedčí, že už v roku 2010 sa môže začať stavať obchvat Pezinka a pripravovať výstavba R7. Nemyslí si však, že sa problémy vyrieši tak, že bude župan chodiť na kávičky so starostami. Zároveň poukázal na to, čo sa im za posledné štyri roky podarilo urobiť a v čom by chcel pokračovať. Sústredili sa napríklad na viacnásobne postihnutých občanov v sociálnych zariadeniach kraja, v čom by chcel pokračovať aj po prípadnom opätovnom zvolení. Poukázal aj na vybudovanie centra hydroterapie vďaka Nórskemu mechanizmu. Ako doplnil, naďalej chce spolupracovať aj s tretím sektorom.

Frešo v prípade svojho zvolenia chce zachovať kontinuitu v chode úradu. Kritizoval, že počet zamestnancov úradu samosprávneho kraja stúpol zo 120 na vyše 200 bez pridaných kompetencií. Bajan mu oponoval, že sám Frešo hlasoval v parlamente za zákony, ktorými samosprávnemu kraju pribudli nové kompetencie v oblasti súkromného školstva, resp. eurofondov. Ohradil sa aj voči tomu, že prijali veľa ľudí bez kompetencií.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pavol FrešoVladimír Bajan