Slovenskí futbalisti sú krôčik od postupu na šampionát

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Marek Hamšík, Vladimír Weiss
Slovenskí futbaloví reprezentanti Marek Hamšík a Vladimír Weiss. Foto: SITA/AP

ŽILINA 7. októbra (WebNoviny.sk) – Slovenská futbalová reprezentácia zatiaľ zažíva vydarený kvalifikačný cyklus, počas ktorého ju sprevádza žilinská divácka kulisa.

Pod Dubňom Slováci absolvovali všetky svoje doterajšie domáce vystúpenia v bojoch o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy do Francúzska a inak to nebude ani v poslednom. V piatok 9. októbra 2015 od 20.45 h privítajú Bielorusov. V Žiline v končiacej sa eliminácii si dosiaľ poradili s výbermi Španielska (2:1), Luxemburska (3:0) i Macedónska (2:1) a v ostatnom septembrovom asociačnom termíne sa rozišli s Ukrajinou bez gólov.

Slováci to majú vo svojich rukách

Pokiaľ zverenci Jána Kozáka zvíťazia nad hráčmi Bieloruska, právo historickej účasti na kontinentálnom šampionáte im už nikto nevezme. Šesťdesiatjedenročný tréner by si nerád nechal definitívu postupu až na záverečné kvalifikačné predstavenie v Luxembursku (v pondelok 12. 10. o 20.45 h v Luxemburgu). „Radi by sme to spečatili hneď pred výborným žilinským publikom,“ prízvukoval rodák z Matejoviec nad Hornádom Kozák.

O čosi špecifickejšiu motiváciu uspieť v piatok bude mať Viktor Pečovský, veď 32-ročný defenzívny štít národného tímu SR je na klubovej úrovni kapitánom žilinského MŠK: „Verím, že sa nám to podarí a po dvojzápase proti Bielorusku a Luxembursku budeme šťastní a spokojní. Všetci si želáme, aby náš spoločný cieľ vyšiel už na prvý pokus a nenaťahovalo sa to až do záverečného duelu. Máme to vo svojich rukách, spravíme všetko. Bolo by ešte krajšie, keby sme oslavovali v domácom prostredí.“

Gyömbér má stopku za karty, Pekarík je zranený

Aj vzhľadom na výsledky a postavenie v eliminačnej C-skupine je Slovensko papierovým favoritom. Pečovský však zopakoval staré známe, že na medzištátnej scéne na starom kontinente sa výrazní outsideri hľadajú čoraz ťažšie. „Bielorusi každopádne budú nepríjemní. Predvádzajú dynamický a fyzicky náročný futbal. Sú dôrazní v osobných súbojoch, ale disponujú aj individualitami a dobre technicky vybavenými hráčmi. O nič jednoduché nepôjde. V tejto medzinárodnej konfrontácii nie je nikto iba do počtu,“ upozornil Viktor Pečovský.

Proti reprezentantom východoeurópskej krajiny pre disciplinárny trest za tri žlté karty nenastúpi univerzálny zadák či defenzívny záložník Norbert Gyömbér, zranenie vyradilo pravého obrancu Petra Pekaríka. Naopak, po zdravotných problémoch sa do nominácie vrátili stopér Ján Ďurica s krídelníkom Vladimírom Weissom.

Mierne otázniky viseli nad stavom legionárov z najvyššej talianskej súťaže Juraja Kucku (AC Miláno) a predovšetkým Mareka Hamšíka (SSC Neapol), ktorí si z nedeľného vzájomného súboja v rámci Serie A priviezli zopár šrámov. „Zatiaľ to vyzerá, že všetko bude v poriadku a v piatok budú k dispozícii. Iné problémy nepribudli,“ referoval v utorok večer pre agentúru SITA asistent hlavného kouča Kozáka Štefan Tarkovič.

Slováci v utorok ešte trénovali vo dvoch skupinách. V tej, čo zaberala individuálne, figurovali tiež Hamšík s Kuckom. Od stredy sa však podľa slov Tarkoviča už celý 24-členný kolektív SR bude pripravovať pospolu.

Predpokladané zostavy:

Slovensko: Kozáčik – Hubočan, Škrtel, Ďurica, Tesák – Pečovský, Kucka – Mak, Hamšík, Weiss – M. Ďuriš

Bielorusko: Gorbunov – Šitov, Martynovič, Filipenko, Bordačov – Stasevič, Renan Bressan, Kisľak, M. Voloďko – A. Hleb – Signevič

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján ĎuricaNorbert GyömbérŠtefan TarkovičViktor Pečovský
Firmy a inštitúcie Slovenská futbalová reprezentácia