Kozák sa chce so Žilinou rozlúčiť výhrou, chváli fanúšikov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ján Kozák
Ján Kozák Foto: SITA/Tomáš Somr

ŽILINA 8. októbra (WebNoviny.sk) – Pred predposledným kvalifikačným zápasom s Bieloruskom o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy, poslednom domácom vystúpení v rámci C-skupiny tejto eliminácie, sú všetci nominovaní slovenskí futbalisti zdravotne v poriadku a pripravení hrať.

Platí to aj pre 28-ročného stredopoliara SSC Neapol Mareka Hamšíka, ktorý už v stredu absolvoval so spoluhráčmi plnú tréningovú záťaž a do piatkového duelu v Žiline (začiatok o 20.45 h) by sa jeho stav nemal zhoršiť.

Bielorusko je silným tímom

„Bolo by dobré, keby bola rozlúčka so žilinským štadiónom víťazná. Počas celej kvalifikácie utvárali diváci na tomto štadióne fantastickú atmosféru, duely boli vypredané. Teší ma, že ľudia sa prišli pozrieť nielen na Španielov, ale aj na našich chlapcov. Za priazeň by sme sa chceli poďakovať dobrým výkonom,“ uviedol na podvečernej predzápasovej tlačovej konferencii v Žiline tréner slovenskej reprezentácie Ján Kozák.

Podľa jeho slov je mužstvo Bieloruska silným tímom, ktorý má kvalitu. Svoje urobil aj príchod nového trénera Alexandra Chackeviča, tím išiel výsledkovo aj herne hore.

„Keď som analyzoval ostatné tri roky Bieloruska, prišiel som na to, že využívajú len určitý počet hráčov. Predpokladám, že štyria až piati, čo nastúpia, budú z klubu BATE Borisov, ktorý dosiahol v poslednom čase fantastické výsledky. Títo hráči majú svoju kvalitu, ďalší pôsobia v ruskej i portugalskej lige,“ skonštatoval 61-ročný Ján Kozák. Niektorí futbalisti Bieloruska majú zdravotné problémy, ale podľa vyjadrenia kormidelníka A-tímu SR to nebude nič vážne, čo by mohlo ovplyvniť piatkový duel.

Slováci to majú vo vlastných nohách

K slovenskej reprezentácii sa spolu s Hamšíkom pridal ako posledný ďalší z kľúčových hráčov – hráč talianskeho klubu AC Miláno Juraj Kucka. Stalo sa tak v pondelok tesne pred polnocou. „Bol to dlhý deň. Ráno, desať minút pred odletom, nám povedali, že let rušia. Do pol jednej popoludní sme čakali, aby nám oznámili, že budeme cestovať asi o ôsmej večer,“ prezradil zážitky Kucka.

Dvadsaťosemročný bojnický rodák si pred piatkovým súbojom verí: „Máme to vo vlastných nohách. Do zápasu musíme dať všetko a ísť za svojím cieľom. V tabuľke C-skupiny sa môže stať aj to, že skončíme prví. Sústredíme sa iba na ten najbližší duel, chceme zvíťaziť.“

Tréner Ján Kozák doplnil, že slovenský tím má svoju kvalitu, silu i skúsenosti, ale vo futbale človek nikdy nevie. Pred piatkovým zápasom proti Bielorusku, po ktorom sa v prípade plného bodového zisku s určitosťou Slovensko kvalifikuje na ME 2016 do Francúzska, je kouč reprezentácie pokojný.

„Nervozita nepatrí pred takéto stretnutie. Mali by sme sa tešiť, chlapcov nedávam pod stres. Sú tak skúsení a hrajú v takých ligách, kde sú každý týždeň pod tlakom. Stále musia vyhrávať, čo nie je jednoduché,“ doplnil Ján Kozák. Ten na otázku novinárov, či už rozmýšľal nad oslavami účasti na kontinentálnom šampionáte, odpovedal: „Zatiaľ nie, ale ak postúpime na majstrovstvá Európy, bude to prvýkrát v histórii Slovenska. A to je dôvod na oslavu.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján KozákJán Kozák st.Juraj Kucka
Firmy a inštitúcie Slovenská futbalová reprezentácia