Slováci si zarobili, za postup na ME dostanú milióny eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Slováci vyhrali v Luxembursku a postúpili na ME 2016
Slovenský futbalista Norbert Gyömber v súboji s Luxemburčanom Christopherom Martinsom Pereirom počas kvalifikačného zápasu o postup na ME 2016 do Francúzska. Luxemburg, 12. október 2015. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 13. októbra (WebNoviny.sk) – Slovenskí futbaloví reprezentanti spolu s postupom na ME 2016 do Francúzska vybojovali aj účastnícky honorár 12 miliónov eur pre Slovenský futbalový zväz (SFZ).

Európska futbalová únia (UEFA) síce ešte neoznámila definitívny kľúč na rozdelenie výnosu z kontinentálneho šampionátu, ale už dávnejšie určila spomenutý základný príspevok.

V roku 2012 mal hodnotu 8 miliónov eur, hoci vtedy v Poľsku a na Ukrajine ešte hralo len 16 tímov, teraz ich bude 24. Majstri Európy Španieli zarobili pred troma rokmi dovedna 23 miliónov eur, budúcoročný šampión získa odhadom približne 30 miliónov eur.

Obrazom: Slováci zvíťazili v Luxembursku 4:2

Weby Total Sportek či Sports Maza uvádzajú, že UEFA predpokladá výnos 450 – 500 miliónov eur, naposledy to bolo 300 miliónov eur.

Video: Gólový zostrih zápasu Luxembursko – Slovensko

Tretina honoráru 12 miliónov eur, ktorý od UEFA poputuje na účet SFZ, už má jasné určenie. „Hráči dostanú všetko, čo sme si dohodli, teda aj tretinu z toho, čo zinkasujeme za postup,“ vysvetlil novinárom v utorok prezident SFZ Ján Kováčik.

Ten má predstavu tiež o použití ďalšej časti peňazí od UEFA. „Určite si nimi pomôžeme. Verím, že konferencia i výkonný výbor Slovenského futbalového zväzu odsúhlasia, aby jedna tretina z toho, čo zostane pre SFZ, išla do mládežníckych akadémií. Bol by som rád, ak by sa nazývali akadémie 2016 ako memento, za čo sme tieto finančné prostriedky získali,“ doplnil Ján Kováčik.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján Kováčik
Firmy a inštitúcie Slovenská futbalová reprezentácia