Slovensko ešte na ME nehralo, majstrov má však už šestnásť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ján Kozák
Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák počas tréningu pred prípravným stretnutím s Maltou a úvodným zápasom kvalifikácie ME 2016 proti Ukrajine. Senec, 31. august 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 13. októbra (WebNoviny.sk) – Samostatné Slovensko sa budúci rok predstaví na majstrovstvách Európy prvýkrát v histórii, futbalisti spod Tatier však hrali významnú úlohu pri všetkých troch účastiach niekdajšieho Česko-slovenska na kontinentálnom šampionáte (1960, 1976 a 1980).

Zaujímavosťou je, že československé mužstvo zakaždým získalo medailu. V rokoch 1960 aj o dve desaťročia neskôr bronz a v roku 1976 zlato.

Na vôbec prvých ME 1960 figurovalo v 19-člennom kádri Československa 11 slovenských futbalistov. Ešte silnejšie zastúpenie mali Slováci v roku 1976, kde v pamätnom belehradskom finále získali titul majstrov Európy.

Vtedajšie mužstvo tvorilo 22 hráčov, pričom až šestnásti boli zo SR. Na ME 1980, na ktorých sa zúčastnil aj súčasný tréner slovenskej reprezentácie Ján Kozák, figurovalo v 22-člennom tíme desať Slovákov.

Ako je známe, historické štatistiky spred roka 1993 sa po rozdelení Česko-slovenska aj vo futbale pripisujú Českej republike.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján Kozák
Firmy a inštitúcie Slovenská futbalová reprezentácia