Video: Šampionát bude bez Holandska, šťastie prialo Turkom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Holandsko - Česko
Robin van Persie (vpravo) z Holandska počas zápasu kvalifikácie o postup na ME 2016 do Francúzska proti Česku. Amsterdam, 13. októbra 2015. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 13. októbra (WebNoviny.sk) – Futbalisti Chorvátska a Turecka získali v utorok posledné dve priame miestenky na budúcoročné majstrovstvá Európy vo Francúzsku. Na kontinentálnom šampionáte budú chýbať držitelia zlata z roku 1988 Holanďania.

Medailisti z ostatných dvoch MS sa nedostali ani do novembrového play-off. Na záver diania v A-skupine klesli pred vlastnými fanúšikmi v Amsterdame na 0:3 proti Čechom, ktorí už mali istotu postupu spolu s Islanďanmi, a „Oranjes“ napokon v presilovke iba znížili v poslednej dvadsaťminútovke na 2:3.

Česi vyhrali na holandskej pôde po prvý raz od roku 1966, trénerovi Vrbovi sa podarilo to, čo nedokázal ani Karel Brückner s hráčmi okolo Pavla Nedvěda. „Veľmi si to vážim, tu sa nevyhráva často. Hráči odovzdali maximum a výsledok sa dostavil. V kvalifikácii sme ukázali jasnú tvár. Som rád, že sme okrem jedného zápasu vždy dali aspoň jeden gól. Máme ich na konte najviac zo skupiny. To charakterizuje spôsob hry, ktorým sa chceme presadzovať,“ cituje portál isport.cz bývalého žilinského kouča.

Česko nazbieralo v kvalifikácii dovedna 22 bodov, A-skupinu ukončilo na prvom mieste o dva body pred Islandom. Prehralo len dvakrát – doma s Tureckom (0:2) a na Islande (1:2). Na druhej strane, dva razy dokázalo zdolať papierovo silnejšie Holandsko. V utorok mal prsty v dvoch góloch Čechov aj bývalý hráč MFK Ružomberok Jiří Skalák, ktorý pri prvom vysunul Pavla Kadeřábka a neskôr bol aj pri vlastencovi Robina van Persieho.

Istí účastníci ME 2016 vo Francúzsku (10. júna – 10. júla 2016)

Usporiadateľ (1): Francúzsko

Priamy postup z kvalifikácie (18): Anglicko, Česko, Island, Rakúsko, Severné Írsko, Portugalsko, Španielsko, Švajčiarsko, Taliansko, Belgicko, Wales, Rumunsko, Albánsko, Nemecko, Poľsko, Rusko, SLOVENSKO, Chorvátsko

Priamy postup z kvalifikácie ako najlepší tím z 3. miesta v skupine (1): Turecko

Žreb bude 12. decembra.

Účastníci novembrovej baráže o štyri zostávajúce miestenky:

Nasadení: Bosna a Hercegovina, Ukrajina, Švédsko, Maďarsko

Nenasadení: Dánsko, Írsko, Nórsko, Slovinsko

Žreb bude 18. októbra.

Holandské tulipány prehrali polovicu zápasov

Holanďania, ktorý na minulotočných MS v Brazílii získali bronz v kvalifikácii prehrali polovicu svojich zápasov, naplno zabodovalo iba v dueloch s Kazachstanom a Lotyšskom. „Oranjes“ tak budú chýbať na kontinentálnom šampionáte prvýkrát od roku 1984.

Slovensko sa posunulo o kôš vyššie

Už v pondelok sa prvý raz v ére samostatnosti prebojovali na ME Slováci. Konečné druhé miesto v C-skupine za Španielmi si definitívne zabezpečili víťazstvom 4:2 v Luxembursku. Trojicu súperov spoznajú „kozákovci“ 12. decembra na žrebe v parížskom Palais des congrés de Paris.

Dvadsaťštyri tímov tam rozdelia do šiestich skupín. Mužstvo SR sa utorňajšími výsledkami posunulo zo štvrtého výkonnostného koša do tretieho, už nemôže klesnúť nazad. Žreb play-off bude už v nedeľu 18. októbra o 11.15 h vo švajčiarskom Nyone.

„Nedosiahol som cieľ, ktorý mi dala Holandská futbalová asociácia. Chceli sme sa kvalifikovať buď priamo, alebo cez baráž, ale nepodarilo sa nám to zrealizovať. Musíme sa na to pozrieť ako na celok. Nemali sme k dispozícii veľa hráčov, možno ich bolo až 15 či 16. Nie sme Nemecko či Španielsko, naše opory je ťažké nahradiť. Nechcem však, aby to znelo ako výhovorka,“ vyhlásil podľa webu UEFA.com holandský tréner Danny Blind, ktorý vo funkcii začiatkom júla nahradil Guusa Hiddinka.

„Teraz sa musíme pozerať do budúcnosti. Pre hráčov je to veľké sklamanie v ich kariére, rovnako tak aj pre mňa a celé Holandsko. Musíme sa sústrediť na najbližšiu elimináciu a pokúsiť sa postúpiť na MS 2018 do Ruska. Musím si všetko podrobne zanalyzovať a zistiť, ako by sme sa mohli pohnúť dopredu,“ doplnil 54-ročný kouč.

V Holandsku sa už niekoľko týždňov živo diskutuje o nepriaznivej pozícii národného mužstva. Kapitán majstrov Európy z roku 1988 Ruud Gullit označil za najväčšieho vinníka súčasnej situácie tamojšiu futbalovú asociáciu (KVNB). Podľa Gullita bolo chybou, že po MS 2014 zverili funkciu reprezentačného kouča Guusovi Hiddinkovi.

„Kvalifikáciu na ME sme začali s novým trénerom Hiddinkom a myslím si, že to bola strašná chyba. Hiddink je dobrý tréner, ale z úplne inej generácie. Každý v Holandsku dúfal, že by sa po Louisovi van Gaalovi mohol stať trénerom Ronald Koeman, ktorý by bol určite bližšie k súčasnej generácii hráčov. Ale to sa nestalo. Nedivím sa tomu, že Koeman už nechce o reprezentácii ani počuť. Cíti sa zradený. Výsledkom toho bolo, že Hiddink si s hráčmi nesadol,“ skonštatoval Gullit pred pár dňami v štúdiu britskej televíznej stanice BBC.

Turci „vypiekli“ s Maďarmi

Turecko sa nielen dostalo do okruhu účastníkov play-off na úkor Holandska, ale aj vytlačilo Maďarsko z najvyššieho miesta v mikrotabuľke tretích z jednotlivých skupín a vyhlo sa baráži. Dočkalo sa totiž triumfu Kazachstanu v Lotyšsku (1:0), ktorý potrebovalo pri redukcii bodov dosiahnutých s najhoršími tímami v skupinách, a v oslabení dokázalo doma zdolať Island gólom Selcuka Inana z priameho kopu v 89. minúte.

Kouč tímu z „krajiny polmesiaca“ Fatih Terim po poslednom kvalifikačnom zápase pochválil úspech svojho mužstva. Turci odštartovali elimináciu dvoma prehrami a remízou v Lotyšsku, postupne sa však naladili na víťaznú vlnu a odmenou pre nich bol napokon postup na ME.

„Môžeme ďakovať Bohu, pretože sa nám podarilo dosiahnuť to najlepšie pre našu krajinu. Chcel by som sa poďakovať všetkým, ktorí sa na tomto úspechu podieľali – prezidentovi národnej asociácie a mojim deťom (myslel hráčov, pozn. red.). Sú to deti, ktoré musím chrániť. Máme mladý tím, a tak sme ešte viac hrdí, že sa nám to podarilo. Naša krajina potrebuje takéto úspechy, ktoré ľuďom v nej prinášajú šťastie. Po remíze 1:1 v Lotyšsku v októbri minulého roka sme ku každému ďalšiemu zápasu pristupovali tak, akoby bol náš posledný,“ cituje portál allsports.com slová 62-ročného tureckého kouča Fatiha Terima.

„Som nesmierne šťastný, že sme sa kvalifikovali na ME. Zaslúžili sme si to. V posledných štyroch alebo piatich zápasoch sme dosiahli ako tím ďalší level. V stretnutí proti Islandu sme sa snažili zostať pokojní a udržať naše nervy na uzde. Po dueli sme mali všetci v rukách mobilné telefóny a čakali na výsledok zápasu Lotyšsko – Kazachstan. Mal som čo robiť, aby som udržal slzy, keď som sa dozvedel, ako to napokon dopadlo. Toto je prvýkrát, čo sa za Turecko zúčastním na záverečnom turnaji. Som naozaj hrdý na náš tím a našu krajinu,“ cituje oficiálna stránka Európskej futbalovej únie (UEFA) slová tureckého útočníka Hakana Calhanoglua.

Talianski futbalisti
Foto: SITA/AP

Djurič poslal Bosnu a Hercegovinu do baráže

Na historickú prvú účasť na európskom šampionáte stále čakajú futbalisti Bosny a Hercegoviny, Cypru a Izraela. Po utorňajších záverečných zápasoch kvalifikácie je k nej blízko balkánsky tím. Zverenci trénera Mehmeda Baždareviča zvládli záverečný súboj na horúcej cyperskej pôde, v Nikózii zvíťazili 3:2, hoci zaostávali 1:2, obhájili tretiu priečku v tabuľke B-skupiny a čakajú na súpera v novembrovej baráži.

V hre bol aj Izrael, ale to by musel naplno bodovať na ihrisku lídra Belgicka a čakať na zaváhanie Bosniakov. Tí si poradili s Cyperčanmi aj bez svojho zraneného kanoniera Edina Džeka, ktorý sedel iba na lavičke náhradníkov. Strelecky ho zastúpil dvojgólový Haris Medunjanin, ktorý čakal na gól v národnom drese dva roky. „Je to pekný pocit zvíťaziť a dosiahnuť, po čo sme sem prišli. Hrali sme za svoju krajinu a vtedy musí každý zo seba dostať maximum. Myslím si, že sa nám to podarilo. Sme v baráži, čakajú nás dva dôležité zápasy a ja verím, že aj v nich budeme sláviť úspech,“ cituje bosnianskeho hrdinu oficiálna stránka národného futbalového zväzu.

„Barážový“ gól dosiahol v 67. minúte hlavou striedajúci Milan Djurič, ktorému dal Baždarevič šancu namiesto Džeka. „Bol to dobrý ťah. Edin bol ochotný ísť do rizika, ale rozhodli sme sa inak, aby sa zotavil a čo najskôr vrátil do zostavy národného tímu,“ dodal tréner účastníkov MS 2014 v Brazílii Baždarevič.

Súhrn výsledkov utorňajších stretnutí kvalifikácie o postup na futbalové majstrovstvá Európy 2016 do Francúzska:

A-skupina

RIGA

Lotyšsko – Kazachstan 0:1 (0:0)

Gól: 65. Kuat

AMSTERDAM

Holandsko – Česko 2:3 (0:2)

Góly: 70. Huntelaar, 83. Van Persie – 24. Kadeřábek, 35. Šural, 66. Van Persie (vlastný), ČK: 43. M. Suchý (Česko)

KONYA

Turecko – Island 1:0 (0:0)

Gól: 89. Selcuk Inan, ČK: 78. Gökhan Töre (Turecko)

Konečná tabuľka A-skupiny:

1. Česko 10 7 1 2 19:14 22 – postup na ME 2016

2. Island 10 6 2 2 17:6 20 – postup na ME 2016

3. Turecko 10 5 3 2 14:9 18 – postup na ME 2016 ako najlepší tím z 3. miest v skupinách

************************************************************************************************************

4. Holandsko 10 4 1 5 17:14 13

5. Kazachstan 10 1 2 7 7:18 5

6. Lotyšsko 10 0 5 5 6:19 5

B-skupina

BRUSEL

Belgicko – Izrael 3:1 (0:0)

Góly: 64. Mertens, 78. De Bruyne, 84. Hazard – 88. Hemed

NIKÓZIA

Cyprus – Bosna a Hercegovina 2:3 (2:2)

Góly: 32. Charalambidis, 41. Mytidis – 13. a 44. Medunjanin, 67. Djurič

CARDIFF

Wales – Andorra 2:0 (0:0)

Góly: 50. A. Ramsey, 86. Bale

Konečná tabuľka B-skupiny:

1. Belgicko 10 7 2 1 24:5 23 – postup na ME 2016

2. Wales 10 6 3 1 11:4 21 – postup na ME 2016

*************************************************************************

3. Bosna a Hercegovina 10 5 2 3 17:12 17 – štart v play-off

************************************************************************

4. Izrael 10 4 1 5 16:14 13

5. Cyprus 10 4 0 6 16:17 12

6. Andorra 10 0 0 10 4:36 0

H-skupina

SOFIA

Bulharsko – Azerbajdžan 2:0 (1:0)

Góly: 20. M. Aleksandrov, 56. Rangelov

RÍM

Taliansko – Nórsko 2:1 (0:1)

Góly: 73. Florenzi, 82. G. Pellé – 23. Tettey

TA’QALI

Malta – Chorvátsko 0:1 (0:1)

Góly: 25. I. Perišič

Konečná tabuľka H-skupiny

1. Taliansko 10 7 3 0 16:7 24 – postup na ME 2016

2. Chorvátsko 10 6 3 1 20:5 20 – postup na ME 2016

******************************************************************

3. Nórsko 10 6 1 3 13:10 19 – štart v play-off

******************************************************************

4. Bulharsko 10 3 2 5 9:12 11

5. Azerbajdžan 10 1 3 6 7:18 6

6. Malta 10 0 2 8 3:16 2

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ruud Gullit