Švajčiari opäť vykonali raziu vo FIFA, zatkli funkcionárov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
FIFA
Libérijčan Musa Biliti nevyhovel v previerke etickej bezúhonnosti. Foto: SITA/AP

ZÜRICH 3. decembra (WebNoviny.sk) – Švajčiarske orgány vykonali ďalšiu raziu a zatknutia v rámci vyšetrovania korupcie v medzinárodnom futbale. Zadržania sa uskutočnili v rovnakom hoteli Baur au Lac v Zürichu, kde polícia pred májovým kongresom Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) zatkla siedmich funkcionárov. Švajčiarska polícia vtrhla do hotela bočnými dverami o šiestej hodine ráno, manažér ubytovacieho zariadenia musel poslať zákazníkov von z predsiene pre „extrémnu situáciu“.

Vo štvrtok sa malo v hoteli uskutočniť stretnutie výkonného výboru FIFA pre diskutovanie o reformách. „FIFA vie o činoch ministerstva spravodlivosti USA a bude plne spolupracovať s americkými i švajčiarskymi vyšetrovateľmi. FIFA sa nebude ďalej vyjadrovať k dnešným udalostiam,“ znie v stanovisku strešného orgánu svetového futbalu. Príslušné úrady vo Švajčiarsku, kde má FIFA sídlo, a Američania v súčasnosti vyšetrujú súčasných i bývalých futbalových funkcionárov na základe obvinení z vydierania, prania špinavých peňazí či podvodov.

Súčasný prezident FIFA Sepp Blatter momentálne nemôže vykonávať funkciu, pretože si spolu so šéfom Európskej futbalovej únie (UEFA) Michelom Platinim odpykáva 90-dňový dištanc od etickej komisie FIFA pre nezrovnalosti ohľadom prevodu 2 miliónov švajčiarskych frankov na Platiniho účet. Peniaze zinkasoval Francúz od FIFA v roku 2011 ako dodatok za služby poradcu Blattera, ale zmluva o nich neexistuje. Posledných šesť mesiacov bolo pre Blattera najturbulentnejších v 17-ročnom období vedúceho predstaviteľa FIFA. Sedemdesiatdeväťročného Švajčiara v máji zvolili do piateho mandátu prezidenta, ale niekoľko dní na to odstúpil. Nové voľby sa uskutočnia 26. februára 2016.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Sepp Blatter