Griga povedie Michalovce do leta, cieľom je záchrana

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Stanislav griga
Stanislav Griga. Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 5. januára (WebNoviny.sk) – Nováčik najvyššej slovenskej futbalovej súťaže MFK Zemplín Michalovce, ktorému po jesenných 19 odohraných kolách patrí v tabuľke Fortuna ligy 10. miesto s 15 bodmi (na poslednú 12. v klasifikácii Skalicu má päťbodový náskok, pozn.), sa v závere vlaňajšieho roka odhodlal ku zmene na poste hlavného trénera. Českého kouča Františka Šturmu nahradil bývalý lodivod A-mužstva SR Stanislav Griga.

„So šéfom klubu Igorom Šoltinským som sa stretol ešte počas posledného jesenného kola, keď Michalovce hrali v Senici. Prehodili sme pár slov, vtedy to však bolo všetko. Zavolali sme si však medzi sviatkami a neskôr sme sa stretli aj osobne. Nad návrhom prezidenta klubu som dlho nerozmýšľal, dohodli sme sa rýchlo,“ uviedol v rozhovore pre denník Šport 54-ročný žilinský rodák Griga (nar. 4. novembra 1961), ktorý sa dohodol v MFK Zemplín zatiaľ iba na pôsobení do konca tohto súťažného ročníka 2015/2016: „Ja som chcel zmluvu iba na pol roka, a tak to napokon aj bude. Po skončení sezóny, keď sa zachránime v lige, sa môžeme porozprávať o prípadnej ďalšej spolupráci.“

Zemplínčania by radi účinkovali medzi slovenskou elitou aj v ďalšej sezóne 2016/2017. „S vedením michalovského klubu sme si povedali, že cieľ je jediný: zostať v najvyššej súťaži. Popritom sa chceme adaptovať na prvoligový futbal. Vo štvrtok 7. januára cestujem do Michaloviec a na druhý deň začíname zimnú prípravu,“ poznamenal bývalý československý futbalový reprezentant a účastník MS 1990 v Taliansku.

Stanislav Griga začal trénerskú kariéru v rodnej Žiline, potom viedol Trenčín, Slovan Bratislava, slovenskú reprezentáciu do 21 rokov, nasledovalo pôsobenie v Dubnici nad Váhom, českých kluboch Slovan Liberec, Sparta Praha a Viktoria Žižkov. Po návrate na Slovensko a účinkovaní v FK Senica sa stal v apríli 2012 spolu s Michalom Hippom trénerom slovenskej reprezentácie, kde však obaja v júni 2013 predčasne skončili. Teraz si bývalý elitný futbalový kanonier sadne na lavičku michalovského klubu.

„Slovenskú ligu som sledoval ako každý tréner, ktorý nemá angažmán. Zemplínu som sa však špeciálne nevenoval. V januári a februári budem mať dostatok času spoznať mužstvo. Páči sa mi dlhodobá práca v klube, keď tam ľudia robia s nadšením a nielen z povinnosti či zotrvačnosti. Niečo podobné som zažil v Trenčíne, Dubnici i Senici. Mám rád atmosféru v tímoch, ktoré robia práve takýmto štýlom. Navyše, neplatí to len o klube, ale aj o meste, kde sa ľudia tešia na zápasy a vážia si ligový futbal,“ dodal Stanislav Griga.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Stanislav Griga
Firmy a inštitúcie MFK Zemplín Michalovce