Messi, Neymar alebo Ronaldo získa Zlatú loptu FIFA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zlatá lopta
Za minulú sezónu si Zlatú loptu domov odniesol Cristiano Ronaldo. Foto: SITA/AP

ZÜRICH 10. januára (WebNoviny.sk) – V pondelok 11. januára o 18.30 h sa začne slávnostný galavečer, na ktorom najlepšiemu futbalistovi uplynulého kalendárneho roka odovzdajú ocenenie Zlatá lopta FIFA 2015.

Aj keď Kongresový dom vo švajčiarskom Zürichu pojme len obmedzený počet návštevníkov, prestížna anketa odráža názor väčšiny celosvetového futbalového hnutia. Hlasovať mohli kapitáni a tréneri reprezentácií 207 členských krajín Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA má 209 členov, ale Kuvajt a Indonézia momentálne sú suspendovaní, pozn.), ako aj zástupcovia medzinárodných médií.

V kategórii mužov sa zapojilo 165 hlasujúcich (79,71% kapitánov/koučov, 88,60% médií). Do najlepšej trojky sa vďaka nim dostali Lionel Messi (Arg./FC Barcelona, Šp.), Neymar (Braz./FC Barcelona, Šp.) a Cristiano Ronaldo (Portug./Real Madrid, Šp.). Messi má šancu na piatu trofej, radoval sa už v rokoch 2009 – 2012. Na Ronaldovom konte sú tri takéto pocty (2008, 2013, 2014). Pre Neymara by to bol premiérový triumf.

U žien vyjadrilo svoj názor 136 oprávnených (76,83% kapitánov/koučov, 80,92% médií). Medzi finálnymi kandidátkami figurujú Carli Lloydová (USA/Houston Dash), Aja Mijamaová (Jap./Okajama Junogo Belle) a Nemka Célia Šašičová, ktorá už medzičasom ukončila aktívnu kariéru. Naposledy hrala za 1. FFC Frankfurt. Najlepším lodivodom mužského kolektívu sa stane Pep Guardiola (Šp./Bayern Mníchov, Nem.), Luis Enrique (Šp./FC Barcelona) alebo Jorge Sampaoli (Arg./reprezentácia Čile). Z kormidelníkov ženského družstva ocenia Jill Ellisovú (USA, reprezentácia USA), Marka Sampsona (Wal./reprezentácia Walesu) či Noria Sasakiho (Jap./reprezentácia Japonska).

O Cenu Ferenca Puskása za najkrajší gól v období od 27. septembra 2014 do 23. septembra 2015 sa uchádzajú Talian Alessandro Florenzi (zásah za AS Rím), Brazílčan Wendell Lira (Atlético Goianesia) a spomenutý Messi (FC Barcelona). V pondelok vyhlásia tiež FIFA FIFPro svetovú jedenástku roka.

Do Zürichu sa nedostaví tréner Bayernu Guardiola ani Mníchovčania nominovaní do ideálnej zostavy. Bavorský veľkoklub je totiž na zimnom sústredení, zastúpi ich ambasádor Paul Breitner. Informovala o tom oficiálna internetová stránka Medzinárodnej futbalovej federácie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Cristiano RonaldoJorge SampaoliLionel MessiLuis EnriquePep Guardiola