Guardiolova výzva sa volá Manchester City

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pep Guardiola
Pep Guardiola Foto: SITA/AP

MANCHESTER 1. februára (WebNoviny.sk) – Tajnička okolo budúcnosti Pepa Guardiolu je vyriešená, španielsky futbalový tréner po skončení tejto sezóny prevezme kormidlo v anglickom klube Manchester City. Doterajší šéf realizačného tímu „The Citizens“ Manuel Pellegrini v pondelok oznámil, že vo funkcii skončí k 30. júnu. Klub s finančným zázemím v Spojených arabských emirátoch súčasne potvrdil, že sa s Guardiolom dohodol na trojročnej spolupráci. Tá sa začne od nasledujúceho ročníka 2016/2017.

Bývalý kormidelník FC Barcelona má ešte do záveru tejto sezóny záväzky voči Bayernu Mníchov, s ktorým odmietol predĺžiť kontrakt tvrdiac, že potrebuje novú výzvu.

Vedenie Manchestru City prezradilo, že dohoda s Guardiolom bola výsledkom nadviazania na rozhovory, ktoré sa prerušili v roku 2012, teda v čase, keď opustil Camp Nou. Vtedy mužstvo viedol Roberto Mancini. Taliana napokon v roku 2013 nahradil Čiľan Pellegrini a hneď nasledujúcu sezónu zavŕšil ziskom double v podobe titulu v Premier League aj triumfu v Ligovom pohári. Z úvodných 99 zápasov v najvyššej anglickej súťaži vyhrali jeho zverenci 64. Lepší štart mal iba José Mourinho (73 z 99) s FC Chelsea. Šesťdesiatštyriročný Pellegrini stále môže zakončiť svoju misiu hneď štvornásobnými oslavami. Manchester City je vo finále Ligového pohára s FC Liverpool, v tabuľke Premier League sa nachádza na druhom mieste s trojbodovým odstupom za prekvapením sezóny Leicesterom, v piatom kole FA Cup-u ho čaká FC Chelsea a v osemfinále Ligy majstrov Dynamo Kyjev.

Štyridsaťpäťročný Guardiola v Mníchove pracuje od leta 2013, vo svojom úvodnom ročníku doviedol Bavorov k majstrovskému titulu v najvyššej nemeckej súťaži a dovedna štyrom trofejam (aj majstrovstvá sveta klubov, Európsky superpohár a Nemecký pohár). V ďalšej sezóne sa Bayern opäť stal nemeckým šampiónom. Po devätnástich kolách I. bundesligy 2015/2016 tróni na čele tabuľky s osembodovým náskokom pred rivalom Borussiou Dortmund. Stále má šancu na zisk treble, v domácom pohári sa prebojoval do štvrťfinále, v Lige majstrov jeho osemfinálovou prekážkou bude taliansky Juventus Turín.

Ohlasy osobností:

„Ide o veľkú správu pre všetkých fanúšikov City. Je to najžiadanejší futbalový tréner, akého by chcel každý tím. Angažovaním Guardiolu sa zvýšia šance klubu získať ďalších veľkých hráčov,“ vyhlásil pre BBC Radio 5 Live niekdajší útočník „Citizens“ Trevor Sinclair.

„Naozaj dúfam, že Pellegrini od začiatku vedel o Guardiolovom príchode. Je to neuveriteľne neúctivé z oboch strán,“ napísal na twitteri bývalý anglický reprezentant Gary Lineker známy tým, že si často nedáva servítku pred ústa. Na Linekera ihneď zareagovala legenda FC Liverpool Jamie Carragher. „Úplne súhlasím. Dúfam, že aj ty v roku 1986 si informoval Everton, keď sa ti ozvala Barcelona,“ rýpol si 38-ročný Carragher. „Ide o dve odlišné veci. Everton totiž vtedy informoval mňa, že by rád prijal barcelonskú ponuku,“ bránil sa Lineker.

„Myslíte si, že Guardiola urobí zo City väčší tím ako United? Nech skúsi za tri roky vyhrať 16 anglických titulov, 6 trofejí v FA Cup-e a 3-krát triumfovať v Lige majstrov,“ napísal na twitteri stredopoliar konkurenčného Manchestru United Juan Mata.

„Manchester City má ďalšieho kormidelníka – to je všetko. Niet pochýb o tom, že je to jeden z najlepších trénerov na svete. Trénoval dva veľké kluby a teraz bude pokračovať v tíme City,“ bez emócií skonštatoval nemecký kormidelník FC Liverpool Jürgen Klopp.

„Možno so svojím štýlom a taktickými zápasmi prinesie do anglického futbalu niečo nové. Myslím si, že je to dobré pre všetkých v anglickej Premier League,“ skonštatoval podľa Sky Sports taliansky kouč Leicestru City Claudio Ranieri.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Claudio RanieriJosé MourinhoJürgen KloppManuel PellegriniPep GuardiolaRoberto Mancini
Firmy a inštitúcie Manchester City