Video: PSG zdolal Chelsea, Benfica uspela v nadstavenom čase

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
PSG - Chelsea
Gary Cahill (vľavo) z FC Chelsea a Zlatan Ibrahimovič z Paríža St. Germain počas zápasu osemfinále Ligy majstrov. Paríž, 16. február 2016. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 16. februára (WebNoviny.sk) – Liga majstrov mala v utorok na programe prvé osemfinálové zápasy. Futbalisti úradujúceho francúzskeho šampióna Paríž St. Germain zvíťazili 2:1 nad hráčmi anglického FC Chelsea a portugalská Benfica Lisabon na vlastnej pôde pokorila ruský Zenit Petrohrad najtesnejším rozdielom 1:0. Odvety obidvoch týchto konfrontácií sa odohrajú v stredu 9. marca v Londýne, resp. Petrohrade.

PSG je po prvej bitke s Chelsea bližšie k štvrťfinále

Tréner FC Chelsea aj kormidelník PSG boli nútení spraviť vo svojich základných zostavách niekoľko vynútených zmien. Laurent Blanc sa musel vyrovnať s neprítomnosťou suspendovaného Serga Auriera, jeho miesto na pravom kraji obrany zaujal defenzívny univerzál Marquinhos. Guus Hiddink mal väčšie problémy, okrem Kurta Zoumu (zranenie kolena) a Nemanju Matiča (kartový trest) mu vypadol tesne pred stretnutím aj kapitán John Terry, ktorého nahradil v zostave Baba Rahman. Futbalista z Ghany sa postavil na ľavý kraj obrany, Branislav Ivanovič sa posunul do stredu a Azpilicueta napravo.

Vynikajúci zápas odohral Ángel Di María

Bol to práve nový hráč Baba Rahman, ktorý 23. minúte vypracoval prvú vážnu príležitosť pre FC Chelsea. Na jeho centrovanú prihrávku si vo vnútri vymedzeného územia dobre nabehol Diego Costa, hlavičkový pokus však prstami vytiahol na brvno nemecký brankár Kevin Trapp. Výhodu štandardnej situácie dostali Parížania po faule Johna Obiho Mikela na prenikajúceho Lucasa Mouru. Ponúknutú šancu využil Zlatan Ibrahimovič a v 39. minúte poslal svoj tím do vedenia. Tridsaťštyriročnému Švédovi výrazne pomohol teč faulujúceho Mikela, ktorý sa pri výskoku v múre nerozumne otáčal chrbtom exekútorovi priameho kopu.

Na 1:1 vyrovnal v nadstavenom čase prvého dejstva práve nešťastný hrdina z ostatných minút John Obi Mikel. Po rohovom kope Williana vyhral hlavičkový súboj Diego Costa a lopta sa ocitla presne na nohe nigérijského futbalistu, ktorý ju z piatich metrov napálil do bránky PSG. Po polčasovej prestávke začalo domáce mužstvo stupňovať tlak a pozičnou hrou sa snažilo získať prevahu na útočnej polovici. Vynikajúci zápas odohral v drese PSG Ángel Di María. Ten dostáva od Laurenta Blanca na trávniku voľnosť a je zreteľne vidieť, že sa v tejto pozícii cíti omnoho lepšie ako v takticky zviazanom systéme Louisa van Gaala.

O triumfe PSG rozhodol striedajúci Cavani

Argentínčan sa zaskvel v 78. minúte, keď lobovanou prihrávkou vysunul Edinsona Cavaniho, ktorý zoči-voči brankárovi Courtoisovi nezaváhal a loptu mu pomedzi nohy zasunul do siete. Ani jeden z obrancov Chelsea nezareagoval na Cavaniho pohyb v domnienke, že ide o ofsajd. Uruguajský útočník bol v čase gólu na ihrisku len necelé štyri minúty. „Som veľmi šťastný kvôli Cavanimu, ale bolo by to tak nech by ten gól strelil ktokoľvek. Stále opakujem, že je to chlapec s obrovským talentom. Prešiel si ťažkými časmi, no dúfam, že tento gól mu znova dodá sebavedomie. Podporujem všetkých mojich hráčov a jeho zvlášť,“ povedal na adresu strelca víťazného gólu Laurent

„V polčase som bol dosť nahnevaný, pretože sme inkasovali niekoľko sekúnd pred koncom. Ale povzbudil som hráčov, aby hrali aj naďalej tak ako doteraz. Zostali sme verní našej filozofii a podarilo sa nám presadiť našu hru, s ktorou sme mali v ostatnom čase problémy. Výsledok 2:1 nie je nejaká veľká výhoda, ale môj tím hral ozaj dobre. Buďme úprimní, Chelsea mala niekoľko dobrých šancí a Kevin Trapp mal niekoľko pekných zákrokov, no rozdiel jedného gólu podľa mňa nereflektuje výborný výkon, ktorý sme dnes podali,“ dodal francúzsky kouč.

„Samozrejme, že prehra neprináša nikdy dobrý pocit, no je to súboj na dve kolá a strelený gól nám môže pomôcť. Dokázali sme byť nebezpeční, ale z tých štyroch – piatich šancí sme mohli vyťažiť aj viac. Po prehre 1:2 sme stále v hre. Treba vziať do úvahy, že sme dnes hrali proti veľmi silnému tímu, v druhom polčase pridali ďalšiu kvalitu striedaniami. Dostávali sme sa do protiútokov, avšak nedokázali sme ich využiť,“ zhodnotil priebeh duelu Guus Hiddink.

„Hráči podali dnes dobrý výkon, a to nielen obranná štvorica. Výborne bránili tiež záložníci. Museli sme v našej zostave spraviť niekoľko zmien pre absencie Zoumu a Terryho, takže naši krajní obrancovia nehrali na obvyklých pozíciách. Z tohto pohľadu si myslím, že to bol ozaj dobrý výkon. Je to stále 50-50. Tento tím PSG hrá rád futbal a miluje útočiť, takže proti nim musíte byť chytrí a mať sa na pozore. Ich druhý gól je pre nich typický, dokážu zaútočiť tam, kde ste najviac zraniteľní,“ dodal Holanďan, ktorý na lavičke londýnskeho klubu vystriedal počas sezóny Josého Mourinha.

PSG a Chelsea stoja proti sebe vo vyraďovacej fáze LM tretiu sezónu za sebou. Merania síl medzi týmito rivalmi boli zakaždým vyrovnané, úspešnejšie mužstvo vždy postúpilo až vďaka vyššiemu počtu gólov strelených na ihrisku súpera. V minuloročnom osemfinále sa zrodili dve remízy – 1:1 v Paríži, 2:2 po predĺžení v Londýne. Rok predtým vo štvrťfinále triumfovali Parížania v úvodnom dueli 3:1, v odvete dokázali Londýnčania odpovedať víťazstvom 2:0 a postúpili medzi najlepšie štyri tímy. Obidva kluby na seba narazili aj v skupinovej fáze LM v sezóne 2004/2005, Chelsea vtedy v Paríži zvíťazila 3:0, na Stamford Bridge sa zrodila bezgólová remíza.

Benfica pokorila Zenit, Villas-Boas kuje plány na odvetu

Na lisabonskom Estádio da Luz sa všetko podstatné z hľadiska konečného výsledku udialo až v úplnom závere stretnutia. Najprv po druhej žltej karte musel opustiť trávnik obranca Zenitu Domenico Criscito a následne domáci útočník Jonas po štandardnej situácii hlavičkou poslal loptu do siete.

Rui Vitória pochválil svojich hráčov

Tridsaťjedenročnému kanonierovi sa vo farbách lisabonského klubu darí, podľa štatistík portálu transfermarkt.co.uk dosiahol od príchodu z Valencie v roku 2014 v 67 vystúpeniach až 56 gólov. V aktuálnej sezóne skóroval v lige 23-krát, lepší v tomto smere v rámci popredných európskych súťaží je iba Argentínčan Gonzalo Higuaín vo farbách talianskeho SSC Neapol (24).

Kouč „lisabonských orlov“ Rui Vitória označil výkon svojich zverencov za dobre vykonanú prácu. „Zaslúžili sme si víťazstvo proti tomuto dobrému súperovi. Počas duelu sme nešli do rizika, takmer neustále sme kontrolovali priebeh. Takticky sme tento zápas zvládli perfektne. Možno náš gól mohol prísť skôr,“ cituje oficiálna stránka Európskej futbalovej únie (UEFA) slová 45-ročného kormidelníka.

„Vedeli sme, že Zenit sa bude snažiť hrať na rýchle protiútoky. Uspeli sme však napokon vďaka našej vytrvalosti. S loptou sme obiehali šestnástku Zenitu veľmi trpezlivo. Výsledok 1:0 je v pohárovej Európe dobrý, som si istý, že skórujeme aj v odvete na petrohradskom trávniku. V druhom stretnutí nebudeme meniť štýl našej hry, zostaneme verní tomu, čo nám vychádza,“ doplnil Rui Vitória.

Villas-Boas si myslel, že zápas sa skončí 0:0

Benfica sa strelecky presadila zakaždým v ostatných deviatich domácich zápasoch na európskej pohárovej scéne. Jej brankár Júlio César si v LM udržal čisté konto prvýkrát od 1. hracieho kola tohtosezónnej skupinovej fázy, keď Benfica zdolala Astanu (2:0). Za Zenit v utorok nastúpili traja hráči, ktorí kedysi pôsobili v Benfice – Axel Witsel, Javi García a Ezequiel Garay. Návrat do rodnej krajiny zažil portugalský kouč v službách ruského šampióna André Villas-Boas.

„Myslel som si, že sa to skončí 0:0, ale niekedy rozhodnú malé detaily a Benfice sa v závere podarilo strhnúť víťazstvo na svoju stranu. Aj pri takejto prehre však máme stále šancu postúpiť ďalej,“ nestráca nádej 38-ročný Villas-Boas. Rodák z Porta utrpel ako tréner v ôsmom dueli s Benficou štvrtú prehru.

„Doma sa budeme snažiť útočiť a vytvárať si gólové príležitosti. Benfice sme dnes znemožnili využívať krídelné priestory. Pred odvetou odohráme ďalšie dva zápasy, ktoré nám pomôžu získať väčšiu hernú prax,“ doplnil Portugalčan narážajúc na to, že Zenit pred utorkom odohral posledný súťažný zápas ešte 9. decembra minulého roka. „Rozhodne sa na našom štadióne. Pre súperov nie je jednoduché hrať u nás. Čaká ich dlhá cesta, iné časové pásmo a kulisa, ktorú vedia vytvoriť naši priaznivci. Veríme, že v Petrohrade dostaneme Benficu do problémov a otočíme vývoj osemfinále v náš prospech,“ zakončil niekdajší kouč FC Chelsea či FC Porto.

Výsledky utorkových prvých stretnutí osemfinále Ligy majstrov 2015/2016

* odvety sa odohrajú v stredu 9. marca

Paríž St. Germain (Fr.) – FC Chelsea (Angl.) 2:1 (1:1)

Góly: 39. Ibrahimovič, 78. Cavani – 45.+ Mikel, ŽK: 19. Ibrahimovič, 70. Lucas Moura, 71. David Luiz – 38. Mikel, 67. Pedro Rodríguez, rozhodoval: Velasco Carballo (Šp.)

Zostavy:

Paríž St. Germain: Trapp – Marquinhos, Thiago Silva, David Luiz, Maxwell – Verratti (81. Rabiot), Thiago Motta, Matuidi (81. Pastore) – Lucas Moura (74. Cavani), Ibrahimovič, Di María

FC Chelsea: Courtois – Azpilicueta, G. Cahill, Ivanovič, Baba Rahman – Fábregas, Mikel – Pedro Rodríguez, Willian, E. Hazard (71. Oscar) – Diego Costa

Benfica Lisabon (Portug.) – Zenit Petrohrad (Rus.) 1:0 (0:0)

Gól: 90.+ Jonas, ŽK: 16. A. Almeida, 35. Jardel, 43. Pizzi, 90.+ Jonas – 32. Witsel, 59. Javi García, 67. Criscito, ČK: 90. Criscito (Zenit) po 2. ŽK, rozhodoval: Rocchi (Tal.)

Zostavy:

Benfica Lisabon: Júlio César – A. Almeida, Nilsson-Lindelof, Jardel, Eliseu – Samaris, Renato Sanches – Pizzi (71. Carcela-González), Jonas, Gaitán – K. Mitroglou (63. Raúl Jiménez)

Zenit Petrohrad: Lodigin – Aňukov, Garay, Lombaerts, Criscito – Witsel, Javi García – Šatov (81. Žirkov), Hulk, Danny (87. Maurício) – Dziuba (74. Kokorin)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe André Villas-BoasAngel Di MaríaDavid LuizDiego CostaGonzalo HiguaínGuus HiddinkJohn TerryJúlio CésarLaurent BlancPedro RodríguezThiago SilvaZlatan Ibrahimovič