Neapol v EL prehral, Manchester United negatívne prekvapil

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Neapol villarreal
SSC Neapol prehral v stretnutí šestnásťfinále Európskej ligy na pôde FC Villarreal tesne 0:1. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 18. februára (WebNoviny.sk) – Futbalisti SSC Neapol aj so slovenským stredopoliarom Marekom Hamšíkom, ktorý absolvoval celý duel, prehrali vo štvrtkovom prvom stretnutí šestnásťfinále Európskej ligy na pôde FC Villarreal tesne 0:1. Španielskemu tímu dodal o čosi priaznivejšiu situáciu pred odvetou Denis Suárez gólom z priameho kopu v 82. min. Druhá časť príde na rad vo štvrtok 25. februára rovnako ako ďalších 14 zápasov. O deň skôr sa uskutoční súboj Sporting Braga – FC Sion.

Je zlé, že dostávame góly v záverečných minútach. Šťastím je, že ešte máme k dispozícii druhú časť tejto konfrontácie. Všetko teda zostáva otvorené. Je však zarmucujúce, že máme za sebou dva zápasy v krátkom časovom rozpätí, v ktorých sme si počínali dobre, ale napriek tomu sme zhodne neuspeli. Mrzí nás aj to, že sme v nich ani raz neskórovali. V tomto stretnutí sa to žiadalo o to viac, akú cenu by mohol mať presný zásah zo súperovho ihriska,“ povedal Hamšík pre televíznu stanicu Sky. Neapol v sobotu prehral v Serie A v Turíne s Juventusom 0:1 gólom z 88. min, v tabuľke Serie A klesol na druhú priečku o bod za svojho premožiteľa.

Veľkým prekvapením prvej kolekcie zápasov tohto dňa bola prehra Manchestru United 1:2 na trávniku dánskeho FC Midtjylland v Herningu. Hostí bez Wayna Rooneyho poslal v 37. min do vedenia Memphis Depay, ale ešte v úvodnom polčase vyrovnal Pione Sisto a po zmene strán zavŕšil obrat Paul Onuachu.

Rozsiahla maródka v Manchestri

ManUtd figuruje na piatej priečke v tabuľke Premier League o šesť bodov za štvrtým mestským rivalom ManCity a možno práve prípadný triumf v EL by preň mohol byť cestou, ako sa dostať do LM 2016/2017 vzhľadom na nové pravidlo o automatickej miestenke. Vrásky holandského kouča Louisa van Gaala prehĺbilo zranenie kolena brankára Davida De Geu počas rozcvičky. Náhradník Sergio Romero predviedol tri bravúrne zákroky, inak to pre hostí mohlo byť ešte horšie. Midtjylland debutuje v takejto fáze na medzinárodnej scéne, nastúpil po dvojmesačnej súťažnej prestávke, čo vyvstalo z ligového systému jar – jeseň v Dánsku. Klub vznikol v roku 1999, keď Manchester United dosiahol treble Liga majstrov – Premier League – FA Cup.

Je zložité vyrovnať sa s takou rozsiahlou maródkou, akú máme,“ povzdychol si Van Gaal na margo dvojciferného počtu hráčov mimo diania a dodal: „Musím uznať, že náš súper mal v druhom polčase navrch azda vo všetkých osobných súbojoch. Je to veľmi roztrpčujúce. Myslím si však, že stále máme šancu.

Pred vlastnými fanúšikmi si dobrý základ na prienik do osemfinále druhej najprestížnejšej kontinentálnej pohárovej súťaže utvorili Borussia Dortmund triumfom 2:0 nad FC Porto a FC Sevilla – dobyvateľ ostatných dvoch edícií – víťazstvom 3:0 proti FK Molde. V jednom zo šlágrov 1/16-finále remizoval AFC Fiorentina s Tottenhamom Hotspur 1:1.

Sparta zdolala Krasnodar

Z ďalších prominentných španielskych klubov popri Seville vynikla Valencia, ktorá pred svojimi priaznivcami rozdrvila Rapid Viedeň 6:0, pričom na prvých päť gólov jej stačilo otváracích 35 minút. Hostia stále nemajú k dispozícii brankára Jána Novotu, ktorý sa zotavuje po novembrovej operácii a vráti sa najskôr v marci. Zdravotne dokopy sa dáva aj stopér FC Liverpool Martin Škrtel, jeho spoluhráči dosiahli bezgólovú remízu v nemeckom Augsburgu v rodnej krajine kouča „The Reds“ Jürgena Kloppa. Zo Slovákov v hre o trofej je zranený aj Lukáš Čmelík v službách švajčiarskeho Sionu, ktorý doma podľahol Sportingu Braga 1:2.

Sparta Praha aj bez kanoniera Davida Lafatu doma zdolala FK Krasnodar 1:0. Cenné víťazstvá vonku – zhodne 1:0 – si pripísali Bayer Leverkusen v Lisabone proti Sportingu a Athletic Bilbao v Marseille proti Olympique. V iných prestížnych zápasoch remizoval Galatasaray Istanbul 1:1 s Laziom Rím a Šachtar Doneck bezgólovo so Schalke 04 Gelsenkirchen.

Prvá časť konfrontácie medzi Fenerbahce Istanbul a Lokomotivom Moskva (Ján Ďurica v kádri) sa konala už v utorok a turecké mužstvo zvíťazilo 2:0. Finálový duel Európskej ligy 2015/2016 sa uskutoční 18. mája, dejiskom bude Štadión sv. Jakuba vo švajčiarskom Bazileji. Hráči miestneho FC vo štvrtok prehrali 2:3 na trávniku AS St. Étienne.

Výsledky štvrtkových prvých zápasov šestnásťfinále futbalovej Európskej ligy UEFA 2015/2016 (odvety sú na programe 25. februára):
Anderlecht Brusel (Belg.) – Olympiakos Pireus (Gréc.) 1:0 (0:0)

Gól: 68. Mbodji, rozhodoval: Ivan Bebek (Chor.)

Borussia Dortmund (Nem.) – FC Porto (Portug.) 2:0 (1:0)

Góly: 6. Piszczek, 71. Reus, rozhodoval: Luca Banti (Tal.)

AFC Fiorentina (Tal.) – Tottenham Hotspur (Angl.) 1:1 (0:1)

Góly: 59. Bernardeschi – 37. Chadli (z pok. kopu), rozhodoval: Felix Zwayer (Nem.)

FC Midtjylland (Dán.) – Manchester United (Angl.) 2:1 (1:1)

Góly: 44. Sisto, 77. Onuachu – 37. Depay, rozhodoval: Artur Soares Dias (Portug.)

FC Sevilla (Šp.) – FK Molde (Nór.) 3:0 (1:0)

Góly: 35. a 49. F. Llorente, 72. Gameiro, rozhodoval: Gediminas Mažeika (Lit.)

AS Saint-Étienne (Fr.) – FC Bazilej (Švaj.) 3:2 (2:1)

Góly: 9. Sall, 39. Monnet-Paquet, 77. Bahebeck – 44. W. Samuel, 56. M. Janko (z pok. kopu), rozhodoval: Anastasios Sidiropoulos (Gréc.)

FC Villarreal (Šp.) – SSC Neapol (Tal.) 1:0 (0:0)

Gól: 82. D. Suárez, rozhodoval: Bas Nijhuis (Hol.)

Marek Hamšík (Neapol) odohral celý zápas.

FC Augsburg (Nem.) – FC Liverpool (Angl.) 0:0

Rozhodoval: David Fernández Borbalán (Šp.)

Martin Škrtel (Liverpool) pre zranenie nefiguruje v zápise o stretnutí.

Galatasaray Istanbul (Tur.) – Lazio Rím (Tal.) 1:1 (1:1)

Góly: 12. Sabri Sarioglu – 21. Milinkovič-Savič, rozhodoval: Michael Oliver (Angl.)

Olympique Marseille (Fr.) – Athletic Bilbao (Šp.) 0:1 (0:0)

Gól: 54. Aduriz, rozhodoval: Craig Thomson (Škót.)

FC Sion (Švaj.) – Sporting Braga (Portug.) 1:2 (0:1)

Góly: 53. P. M. Konaté – 13. Stojiľkovič, 61. Rafa Silva, ČK: 90. Vukčevič (Braga) po 2. ŽK, rozhodoval: Jevgen Aranovskij (Ukr.)

Lukáš Čmelík (Sion) pre zranenie nefiguruje v zápise o stretnutí.

AC Sparta Praha (ČR) – FK Krasnodar (Rus.) 1:0 (0:0)

Gól: 64. Juliš, rozhodoval: Slavko Vinčič (Slovin.)

Sporting Lisabon (Portug.) – Bayer Leverkusen (Nem.) 0:1 (0:1)

Gól: 26. Bellarabi, ČK: 74. Semedo (Lisabon) po 2. ŽK, rozhodoval: Björn Kuipers (Hol.)

Šachtar Doneck (Ukr.) – Schalke 04 Gelsenkirchen (Nem.) 0:0

ČK: 86. Kucher (Šachtar) po 2. ŽK, rozhodoval: Hüseyin Göcek (Tur.)

FC Valencia (Šp.) – Rapid Viedeň (Rak.) 6:0 (5:0)

Góly: 4. a 25. Santi Mina, 10. Parejo, 29. Negredo, 35. André Gomes, 89. Rodrigo De Paul, rozhodoval: Miroslav Zelinka (ČR)

Brankár Ján Novota (Rapid) pre zranenie nefiguruje v zápise o stretnutí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján NovotaMarek HamšíkMartin ŠkrtelSergio Romero