Berlusconi je 30 rokov v AC: Nahneval pápeža, minul miliardu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi Foto: SITA/AP

MILÁNO 22. februára (WebNoviny.sk) – Keď Silvio Berlusconi 20. februára 1986 zachraňoval milánske Associazione Calcio pred bankrotom, sotva mohol tušiť, akú silnú značku na európskej futbalovej scéne vybuduje v nasledujúcich troch desaťročiach. Práve toľko času už uplynulo od chvíle, čo je kontroverzný mediálny magnát a neskôr dlhoročný taliansky premiér stelesnením klubu. Priznal, že za toto obdobie minul asi miliardu libier.

„Ak by som sa mal oznámkovať na stupnici od jedna do desať, dal by som si jedenástku. Je to tridsať magických rokov, počas ktorých sme získali viac než ktokoľvek iný. Získali sme 363 miliónov fanúšikov po celom svete. A najmä sme opätovali našu lásku Milánu, čo naplnilo naše srdcia radosťou,“ citoval britský SunSport 79-ročného milánskeho škandálnika, ktorého neslávne preslávili nespútané bunga bunga večierky plné orgií, sex s neplnoletou prostitútkou či daňové podvody.

Zatiaľ posledný titul v Serie A získalo AC v roku 2011

Berlusconi v úvode svojej misie v AC zveril trénerskú taktovku do rúk Arriga Sacchiho, talianske hráčske jadro okolo Paola Maldiniho, Franca Baresiho, Alessandra Costacurtu a Roberta Donadoniho osviežil holandským trojlístkom Ruud Gullit, Marco van Basten, Frank Rijkaard a úspechy na seba nenechali dlho čakať.

Aj po tom, čo Sacchiho v júni 1991 nahradil Fabio Capello. Ten priviedol klub k trom titulom v Serie A po sebe (1992 – 1994), jeho dominanciu na talianskej ligovej scéne iba podtrhla 58-zápasová šnúra „rossoneri“ bez prehry. Úspešné obdobie lemovali aj trofeje z Pohára majstrov európskych krajín, resp. Ligy majstrov (1989, 1990, 1994, neskôr aj 2003 a 2007), domáce tituly vybojovali „červeno-čierni“ aj v rokoch 1996, 1999, 2004 a naposledy 2011.

Úplne najlepšie predal brazílskeho záložníka Kaká

Berlusconi v roku 1992 šokoval svetový futbal, keď za trinásť miliónov libier spravil z turínskeho krídelníka Gianluigiho Lentiniho najdrahšieho hráča na planéte. Natoľko pobúril vtedajšieho pápeža Jána Pavla II., ktorý vyhlásil, že ide o „urážku dôstojnosti práce“. Ktovie, aký slovník by pontifik zvolil teraz, keď Lentinimu na zozname Berlusconiho výdavkov patrí až pätnásta pozícia.

Úplne najviac ho stál portugalský záložník Manuel Rui Costa, ktorého z Fiorentiny získal v roku 2001 za 34 miliónov libier. Nákladnými investíciami boli aj príchody Filippa Inzaghiho z Juventusu (29,7), Alessandra Nestu z Lazia Rím (24,2) či Ronaldinha (19,5) alebo Zlatana Ibrahimoviča (19,4) z Barcelony.

Úplne najlepšie zasa predal brazílskeho záložníka Kaká – v roku 2009 Realu Madrid za 56 miliónov libier (vtedy 65 miliónov eur). Ale „Il Cavaliere“, teda rytier, ako znie Berlusconiho prezývka, však za tridsať rokov svojho pôsobenia vo futbale nikdy nemal hlboko do vrecka. Magazín Forbes ho vlani označil za 141. najbohatšieho človeka na svete s odhadovaným majetkom osem miliárd amerických dolárov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Fabio CapelloFrank RijkaardRuud GullitSilvio Berlusconi
Firmy a inštitúcie AC Miláno