Arsenal v Lige majstrov hostí Barcu, Juventus vyzve Bayern

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Finále Ligy majstrov: Juventus Turín - FC Barcelona
Trofej pre víťaza Ligy majstrov pred finálovým zápasom na Olympijskom štadióne v Berlíne medzi Juventusom Turín a FC Barcelona. Berlín, 6. jún 2015. Foto: SITA/AP

LONDÝN/TURÍN 23. februára (WebNoviny.sk) – Do jarnej vyraďovacej fázy futbalovej Ligy majstrov 2015/2016 vstúpia v utorok obaja finalisti uplynulého ročníka – FC Barcelona a Juventus Turín. Španielsky obhajca „ušatej trofeje“ zavíta na trávnik anglického Arsenalu Londýn, v druhom súbežne hranom stretnutí budú futbalisti Juventusu Turín čeliť hráčom Bayernu Mníchov.

Program utorňajších prvých stretnutí osemfinále futbalovej Ligy majstrov

* oba zápasy sa začnú o 20.45 h SEČ, odvety sa hrajú v stredu 16. marca

Arsenal FC (Angl.) – FC Barcelona (Šp.), rozhoduje: Cakir (Tur.)

Juventus Turín (Tal.) – Bayern Mníchov (Nem.), rozhoduje: Atkinson (Angl.)

Obrazom: Minuloročné finále Ligy majstrov

Zico favorizuje Barcelonu

Londýnski „kanonieri“ remizovali v sobotňajšom stretnutí osemfinále Anglického pohára s druholigovým Hullom City (0:0). Mimochodom, v jubilejnom 100. dueli v FA Cup-e pod vedením Arséna Wengera.

„Hull veľmi dobre bránil, zachytal mu brankár. Nám vo finálnej fáze chýbali správne rozhodnutia, príliš často sme akcie riešili individuálne. Musíme byť efektívnejší pred bránkou súpera, pretože proti Hullu sme mali loptu pod kontrolou 70 % hracieho času, čo v utorok proti Barcelone nehrozí,“ vyhlásil pre oficiálnu stránku londýnskeho klubu Arséne Wenger.

Francúz priznal, že niektorých dôležitých hráčov šetril z preventívnych dôvodov. „Aaron Ramsey a Mesut Özil odohrali od začiatku sezóny veľké množstvo zápasov. Druhý menovaný bol navyše v priebehu týždňa trošku chorý, a preto som s ním tentoraz v FA Cup-e vôbec nepočítal. Na utorkový zápas LM však bude v poriadku,“ doplnil 66-ročný rodák zo Štrasburgu, ktorý v doterajšej trénerskej kariére zdolal Barcelonu jedenkrát. Udialo sa tak v semifinále LM 2010/2011.

„Kanonieri“ zdolali v prvom zápase „Blaugranas“ doma 2:1, ale prehra v odvete (1:3) posunula ďalej ich súpera. Zápas na barcelonskej pôde vtedy pre kontroverznú červenú kartu za stavu 1:1 nedohral Holanďan Robin van Persie.

Arsenal sa doteraz stretol s Barcelonou dovedna sedemkrát, zakaždým pod vedením Wengera. Zaznamenal spomenuté jedno víťazstvo a utrpel až štyri prehry vrátane finálového duelu LM v roku 2006.

Video: Arsenal v generálke na Ligu majstrov remizoval v FA Cupe s Hullom City

Wenger čelil katalánskemu protivníkovi aj v skupinovej fáze LM 1993/1994 ešte ako tréner AS Monako, v oboch prípadoch neuspel (0:1 doma a 0:2 vonku, pozn.). „V utorok nebudeme favoritom stretnutia. Na ihrisku budeme musieť preukázať veľkú súdržnosť, dobre brániť a vykrývať priestor. Samozrejme, budeme sa snažiť zvíťaziť,“ skonštatoval Arséne Wenger. „Pred nami je ďalší dôležitý zápas, tentoraz proti Barcelone. Som si istý, že fanúšikovia uvidia vzrušujúce stretnutie a záleží len na nás, v akom svetle sa predvedieme,“ povedal nemecký stopér Arsenalu Per Mertesacker.

Proti svojím niekdajším spoluhráčom z Barcelony nastúpi Čiľan Alexis Sánchez. Dvadsaťsedemročný krídelník prestúpil do Londýna v roku 2014. „Nebolo jednoduché opustiť Barcelonu. Pôsobením v tomto mužstve sa mi splnil sen, vždy som totiž túžil hrať v Španielsku a navyše v mužstve, ktoré vyhráva veľa trofejí. Odchod však neľutujem. V klube bol pretlak ofenzívnych hráčov, a tak prestup do Arsenalu bol pozitívnym krokom,“ vyhlásil pre Sky Sports Alexis Sánchez.

Video: Barcelona v sobotu vyhrala na trávniku Las Palmas

V rovnakej pozícii, akurát na druhej strane barikády, sa ocitol aj belgický obranca FCB Thomas Vermaelen. „Bol som v Arsenale päť rokov, bude to pre mňa špeciálny týždeň,“ vyhlásil 30-ročný Vermaelen pre oficiálnu stránku Barcelony. „Proti Arsenalu nás čaká 180 náročných minút. Budeme to mať ťažké. Je to mužstvo, ktoré vie dostať protivníka do problémov,“ citoval portál football-espana.net slová Luisa Enrique po sobotňajšom ligovom triumfe na pôde nováčika z Las Palmas (2:1).

Luis Enrique sa ešte ako hráč barcelonského tímu proti Arsenalu strelecky presadil v oboch zápasoch skupinovej fázy LM na jeseň 1999, zhodou okolností zakaždým skóroval v 16. min. Legendárny Brazílčan Zico favorizuje na postup Barcelonu. Podľa 62-ročného rodáka z Ria de Janeiro má obhajca trofeje spolu s Bayernom Mníchov najlepšie mužstvo v súťaži. „Barcelona je favorit v oboch zápasoch, v Londýne aj na Camp Nou,“ vyhlásil Zico.

„Stará dáma“ a Bayern sa v pohárovej Európe stretli osemkrát

Neúspešný finalista uplynulej sezóny Juventus Turín sa v domácom prostredí bude snažiť zdolať Bayern Mníchov prvýkrát od jesene 2005. Súperi sa doteraz v pohárovej Európe stretli osemkrát, „stará dáma“ zvíťazila trikrát, jeden duel sa skončil nerozhodne a Mníchovčania ovládli zvyšné štyri.

Bavori triumfovali zakaždým v ostatných troch meraniach síl. V sezóne 2012/2013, keď vyhrali Ligu majstrov, prešli vo štvrťfinále cez Turínčanov po dvoch výhrach 2:0. Juventus odvtedy v domácom prostredí v rámci pohárovej Európy neprehral v 16 dueloch v rade. Juventus od sezóny 2004/2005 na európskej pohárovej scéne doma „ťahal za kratší koniec“ iba v dvoch zo 45 stretnutí, v oboch prípadoch s Bayernom.

Obranca „Juve“ Andrea Barzagli preto očakáva dva náročné zápasy. „Vieme, že Bayern je jedno z troch najlepších tímov sveta, ale hráme doma a publikum na Juventus Stadium nám dodá potrebnú podporu. Každý tím má svoje slabiny, našou úlohou je nájsť ich. Keď hráte prvý zápas doma, kľúčové je dosiahnuť pred odvetou dobrý výsledok. Vieme, že nás nečakajú ľahké chvíle, ale na tento druh zápasov sme zvyknutí,“ povedal Barzagli pre televíznu stanicu JTV.

Skúsený 34-ročný zadák bude čeliť nedávnemu spoluhráčovi Arturovi Vidalovi, ktorý v lete prestúpil do Mníchova práve z Juventusu. „Vraciam sa do Turína ako súper, nie ako nepriateľ,“ vyhlásil pre denník La Gazzetta dello Sport 28-ročný čilský reprezentant.

„Neviem, ako ma fanúšikovia privítajú, ale dúfam, že sa mi nebudú vysmievať. Teším sa na tento zápas, bude zvláštne vybehnúť na turínskom štadióne v inom drese. Keby som náhodou skóroval, určite nebudem môj zásah oslavovať. Počas štyroch rokov v ´Juve´ som sa mnohému naučil a klubu som vďačný. Juventus mám stále v srdci. Pravidelne pozerám jeho zápasy v televízii. Myslím si, že šance oboch tímov sú vyrovnané,“ skonštatoval úradujúci juhoamerický šampión.

Okrem Vidala budú mať osemfinálové duely špecifickú príchuť aj pre ďalších dvoch hráčov, ktorí do súčasného pôsobiska zamierili z tábora súpera – krídelníka Bavorov Kingsleyho Comana a útočníka Turínčanov Maria Mandžukiča.

„Bayern je jedno z najlepších mužstiev, disponuje kvalitnými hráčmi. Niekto by ho mohol považovať za favorita tohto dvojzápasu, ale v takýchto dueloch si Juventus vždy povie svoje slovo. Toto osemfinále nemá favorita,“ povedal pre Bild nemecký majster sveta vo farbách „Bianconeri“ Sami Khedira. „Juventus bude tvrdý oriešok,“ dodal jeho reprezentačný spoluhráč obliekajúci si mníchovský dres Mario Götze.

Odvetné stretnutia v Barcelone a Mníchove sú na programe v stredu 16. marca.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alexis SánchezArséne WengerLuis EnriqueMario GötzeMesut ÖzilPer MertesackerSami KhediraThomas Vermaelen