Video: ManCity uspel v Kyjeve, v Eindhovene bola remíza

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Liga majstrov
Manchester City zvíťazil v Kyjeve nad miestnym Dynamom. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 24. februára (WebNoviny.sk) – Po stredajších prvých dueloch osemfinále futbalovej Ligy majstrov 2015/2016 sú najbližšie k prieniku do ďalšieho kola vyraďovacej časti hráči mužstva Manchester City. V holandskom Eindhovene boli počas celého duelu proti miestnemu PSV aktívnejší hostia, no skórovať sa španielskemu Atléticu Madrid nepodarilo ani počas viac ako 20-minútovej „presilovky“ o jedného hráča.

ManCity po výhre v Kyjeve blízko premiérového štvrťfinále

Zverenci trénera Manuela Pellegriniho zvíťazili v stredajšom prvom dueli osemfinále v Kyjeve nad miestnym Dynamom 3:1.

Ukrajinské mužstvo zaostávalo za anglickým súperom po góloch Sergia Agüera a Davida Silvu už 0:2, no po hodine hry skorigoval stredopoliar Vitalij Bujaľskij. Keď sa už zdalo, že Ukrajinci pôjdu do odvety len s jednogólovým mankom, pridal tretí presný zásah hostí Yaya Touré.

Kyjevčania odohrali prvý súťažný zápas po 77 dňoch

Kyjevské mužstvo štartuje medzi najlepšou šestnástkou tímov starého kontinentu po 16 rokoch. Dynamo naposledy prekročilo brány základnej skupiny LM ešte v sezóne 1999/2000 v čase, keď zaň strieľal góly súčasný kouč Sergij Rebrov.

„Bohužiaľ, musím uznať, že sme si túto prehru zaslúžili, pretože vyplynula z našich vlastných chýb. Nechali sme City ukázať to najlepšie a sami sme to neukázali. Po dvoch inkasovaných góloch v prvom polčase sme začali hrať odvážnejšie a prevzali sme iniciatívu. Strelili sme kontaktný gól, ale v závere súper tretíkrát skóroval,“ cituje oficiálna stránka Európskej futbalovej únie (UEFA) slová trénera Dynama Rebrova.

Na hre jeho tímu sa zrejme odrazila aj nedostatočná herná prax z ostrých duelov. Kyjevčania odohrali prvý súťažný zápas po 77 dňoch, ich súper nastúpil počas tohto obdobia v 16 stretnutiach. „Samozrejme, dlhá zimná prestávka zohrala svoju úlohu, ale som rád, že hráči nehodili uterák do ringu a neschytali sme ´päťku´. Snažili sme sa bojovať až do konca. Čelili sme silnému súperovi, ktorého protiútoky v úvode stretnutia narušili sebadôveru mojich hráčov. ManCity má veľký potenciál, ofenzívnu silu tohto mužstva je veľmi ťažké zastaviť. Teraz musíme zanalyzovať, kde sme spravili chyby, a zodpovedne sa pripravíme na odvetu v Manchestri,“ doplnil Sergij Rebrov.

„Citizens“ zavítali na Ukrajinu iba druhýkrát v klubovej histórii

Manchester City zvíťazil vo vyraďovacej fáze LM u súpera prvýkrát v histórii. V prípade postupu si navyše premiérovo zahrá medzi osemčlennou európskou elitou. Bohatý milionársky klub je zároveň prvým anglickým zástupcom od februára 2010, ktorý v jarných bojoch v rámci európskeho pohára číslo jeden strelil mimo svojho štadióna aspoň tri góly.

Predtým sa to podarilo Manchestru United, ktorý 16. februára 2010 triumfoval v osemfinále LM na trávniku AC Miláno 3:2. „Tréner by mal vždy prijať to najsprávnejšie rozhodnutie. Rešpektujeme všetky súťaže, ale v tejto situácii si myslím, že bolo správne nechať cez víkend oddychovať kľúčových hráčov,“ skonštatoval tréner manchesterskej družiny Manuel Pellegrini.

Šesťdesiatdvaročný Čiľan v nedeľňajšom dueli osemfinále Anglického pohára (FA Cup) proti FC Chelsea (1:5) šetril dôležité opory a na úradujúceho šampióna Premier League vyrukoval s viacerými mladíkmi. „V Kyjeve sme dosiahli dôležitý výsledok, ale ešte nie je rozhodnuté. Myslím si, že oproti ostatným dvom sezónam sme sa veľmi zlepšili. Pred nami je ešte 90 minút u nás doma, musíme využiť šancu na postup do ďalšieho kola,“ doplnil bývalý tréner Málagy, Realu Madrid či Villarrealu.

„Citizens“ zavítali na Ukrajinu iba druhýkrát v klubovej histórii, a opäť čelili Dynamu Kyjev. Súperi sa na európskej pohárovej scéne stretli aj v sezóne 2010/2011. V osemfinále Európskej ligy vtedy uspeli Kyjevčania (2:0 doma, 0:1 vonku, pozn.).

Eindhoven vygumoval ofenzívnu silu Atlética

V úvodnom stretnutí osemfinále futbalovej Ligy majstrov medzi holandským majstrom PSV Eindhoven a Atléticom Madrid gól nepadol. Najväčšie šance na skórovanie mali v prvom polčase hráči hostí Luciano Vietto a Antoine Griezmann. PSV dohrával duel od 68. minúty v oslabení, keď bol po druhej žltej karte vylúčený útočník Gastón Pereiro. Odvetný zápas je na programe 15. marca na Štadióne Vicenteho Calderóna v Madride.

Keď sa v lete roku 2013 stal hlavným trénerom PSV Eindhoven Phillip Cocu, za svoj cieľ si stanovil hrať atraktívny ofenzívny futbal s mladými holandskými hráčmi. V stredajšom dueli proti madridskému Atléticu nastúpilo v základnej zostave deväť futbalistov vo veku 25 rokov a menej, až siedmi z nich boli Holanďania. Jedinými dvoma hráčmi, ktorí túto vekovú hranicu prekročili, boli mexickí reprezentanti Andrés Guardado (29) a Héctor Moreno (28).

Kouč Atlética svojou zostavou neprekvapil

Tréner hostí Diego Simeone svojou zostavou neprekvapil, do stredu zálohy ku Gabimu sa namiesto dlhodobo zraneného Tiaga postavil všestranný Saúl Níguez a na pozícii stopéra dostal tentoraz príležitosť čiernohorský reprezentant Stefan Savič. Prvá vážna príležitosť sa zrodila už v 4. minúte po dlhej prihrávke Gabiho, ktorú na hrote prevzal Luciano Vietto a následne prekonal brankára Jeroena Zoeta. PSV však zachránil stredný obranca Jeffrey Bruma, ten v poslednej chvíli dokázal vykopnúť loptu z bránkovej čiary.

Aj ďalšia šanca Atlética prišla po dlhej lopte. Savičovu prihrávku si v 18. minúte spracoval Koke, ale jeho lobovaný pokus spoza vymedzeného územia pozorného Zoeta neprekvapil. Pravdepodobne najväčšiu šancu zápasu nevyužil v 30. minúte najlepší strelec madridského mužstva Antoine Griezmann, ktorý sa po Kokeho prihrávke rútil sám na brankára Zoeta, ten ale vytiahol jeden z najkrajších zákrokov stretnutia a ľavou rukou zabránil istému gólu. Dvadsaťpäťročný gólman predviedol v stredajšom dueli dovedna štyri úspešné zásahy.

Cocu je s výsledkom veľmi spokojný

Z následného útoku mohli otvoriť skóre zápasu hráči PSV Eindhoven, avšak pokus Davyho Pröppera zneškodnil brankár Jan Oblak a dorážku Jürgena Locadiu zablokovali obrancovia. Najvýraznejším momentom druhého polčasu sa napokon stalo vylúčenie uruguajského útočníka Gastóna Pereira, ten po druhej žltej karte v 68. minúte musel opustiť hraciu plochu. Aj vzhľadom na tento fakt je výsledok 0:0 pre PSV Eindhoven prijateľný a pred odvetou, ktorá sa uskutoční 15. marca v Madride, je holandský tím stále v hre o postup do štvrťfinále.

„Som s týmto výsledkom veľmi spokojný. Už predtým som povedal, že ak doma udržíte čisté konto, tak tým položíte dobrý základ. Máme teraz v Madride o čo bojovať, všetko je v hre. Ak sa nám tam podarí streliť gól, tak máme šancu postúpiť ďalej. Urobíme pre to všetko,“ vravel po zápase Phillip Cocu. „Mám pocit, že druhá žltá karta pre Gastóna Pereira bola až príliš prísna, ale je to pre nás skvelá lekcia. Som veľmi spokojný s tým, ako sa s vylúčením mužstvo popasovalo. Zoet hral dnes veľmi dobre. Je veľmi dôležitou súčasťou tímu. Ak každý odovzdá svoje maximum, môžeme hrať na čisté konto,“ dodal rodák z Eindhovenu.

„Hráči nestrieľajú góly, ale to je moja zodpovednosť. Budem ich aj naďalej povzbudzovať, aby si vytvárali šance. Keď to budeme robiť dobre, tak tie góly sa dostavia. Ako tím sme bránili dobre, najmä ak hráme proti súperovi, ktorý vám môže ublížiť rýchlym protiútokom. Sme v ťažkej situácii, pretože remíza ich môže posunúť ďalej. PSV má skvelý tím a výhodu v tom, že gól strelený na súperovom ihrisku ma dvojnásobnú hodnotu. Za nami ale budú stáť naši fanúšikovia. Mám pred odvetou dobrý pocit,“ vyhlásil kouč Atlética Madrid Diego Simeone.

Výsledky stredajších prvých stretnutí osemfinále futbalovej Ligy majstrov 2015/2016

(odvety sa odohrajú v utorok 15. marca):

Dynamo Kyjev (Ukr.) – Manchester City (Angl.) 1:3 (0:2)

Góly: 59. Bujaľskij – 15. Agüero, 40. David Silva, 90. Yaya Touré, bez kariet, rozhodoval: Lahoz (Šp.)

Zostavy:

Dynamo Kyjev: Šovkovskij – Danilo Silva (66. Makarenko), Dragovič, Chačeridi, Vida – Rybalka – Garmaš (31. Miguel Veloso), Bujaľskij – Jarmolenko, D. González – Teodorczyk (46. Moraes)

Manchester City: Hart – Sagna, Kompany, Otamendi, Clichy – Fernando, Fernandinho – David Silva, Yaya Touré, Sterling – Agüero (90.+ Iheanacho)

PSV Eindhoven (Hol.) – Atlético Madrid (Šp.) 0:0

ŽK: 54. Pereiro – 22. Savič, ČK: 68. Pereiro (PSV) po druhej ŽK, rozhodoval: Orsato (Tal.)

Zostavy:

PSV Eindhoven: Zoet – Arias, Bruma, Moreno, Willems – Pröpper – Van Ginkel, Guardado (75. Hendrix) – Narsingh (65. Isimat-Mirin), Pereiro, Locadia (86. Lestienne)

Atlético Madrid: Oblak – Juanfran, Savič, Godín, Filipe Luís – Saúl Níguez (74. Correa), Gabi – Oliver Torres, Koke – Griezmann, Luciano Vietto (61. F. Torres)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Antoine GriezmannDavid SilvaDiego SimeoneManuel PellegriniYaya Touré