Video: Taliani remizovali so Španielmi, Česi podľahli Škótom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Taliansko - Španielsko
Aritz Aduriz (vľavo) zo Španielska a Leonardo Bonucci z Talianska počas prípravného medzištátneho zápasu. Udine, 24. marec 2016 Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 25. marca (WebNoviny.sk) – Štvrtkový medzištátny prípravný súboj vo waleskom Cardiffe nemal víťaza, blízko k úspechu však boli hosťujúci futbalisti Severného Írska. Napokon sa obe mužstvá museli uspokojiť s konečným výsledkom 1:1. Súboj domácej reprezentácie Walesu so Severným Írskom bol zaujímavý aj z pohľadu Slovákov. Wales je prvým súperom SR na tohtoročných majstrovstvách Európy vo Francúzsku, vzájomný súboj v rámci B-skupiny je na programe 11. júna v Bordeaux. Severné Írsko zas bude 4. júna v Trnave pre zverencov Jána Kozáka poslednou previerkou pred kontinentálnym šampionátom.

Severní Íri neprehrali už deväť zápasov

Walesania, ktorí sa posledný raz pred ME predstavili na domácej tráve, boli pred vlastnými fanúšikmi aktívnejší, po hodine duelu však inkasovali ako prví – presadil sa obranca Watfordu Craig Cathcart. Až minútu pred koncom riadneho hracieho času odvrátil prehru domácich Simon Church, premenil pokutový kop. Škótsky rozhodca Steven McLean, dobre známy Slovákom po odvete reprezentačnej „dvadsaťjednotky“ s talianskymi rovesníkmi v októbri 2014 v baráži o postup na ME 2015 tejto vekovej kategórie, ukázal na biely bod. Podľa portálu Mirror bolo toto rozhodnutie kontroverzné – opakované zábery preukázali, že Gareth McAuley zasiahol najskôr loptu, až potom útočiaceho Churcha.

Aj keď sa mužstvo trénera Chrisa Colemana muselo zaobísť bez viacerých opôr (chýbal ofenzívny líder Garetha Bale i stredopoliar Aaron Ramsey), ostrovné derby prilákalo na tribúny solídnu návštevu – 21 855 priaznivcov. „Aj keby sme šli do zápasu v plnej sile, bol by to náročný duel. Boli sme odvážni, aj keď sme mali jednogólové manko. S výkonom mužstva som bol spokojný, zápas nám dal to, čo sme chceli,“ vyhlásil Coleman. Druhý duel počas marcového asociačného termínu odohrajú Walesania 28. 3. v Kyjeve proti inému účastníkovi ME Ukrajine.

Video: Wales – Severné Írsko

Severní Íri neprehrali už deväť zápasov a vyrovnali rekordný zápis mužstva trénera Billyho Binghama, ktoré sa zúčastnilo aj na MS 1986. Severoírsky kormidelník Michael O’Neill však cítil, že jeho tím mohol vo štvrtok získať viac: „Po tom, čo sme sa dostali do vedenia, je takto inkasovaný gól sklamaním. Vyrovnanie rekordu je však pekným úspechom. Ukazuje to, kde sa nachádzame. Bolo by skvelé, ak by sme šnúru ešte predĺžili v pondelok proti Slovincom.“

V Udine sa hrala finálová repríza

Lákadlom štvrtkového programu prípravných zápasov bol aj súboj v Udine medzi tradičnými futbalovými veľmocami – Taliani privítali Španielov v repríze finálového stretnutia ME 2012. Na Olympijskom štadióne v Kyjeve uspelo Španielsko pred štyrmi rokmi presvedčivo 4:0, vo štvrtok sa mužstvá rozišli zmierlivo 1:1. Skóre otvoril v 68. min Lorenzo Insigne, hostia však už o niekoľko desiatok sekúnd dokázali odpovedať gólom Aritza Aduriza.

Opakované zábery ukázali, že 35-ročný útočník sa k zakončeniu vôbec nemal dostať – až traja španielski hráči boli v momente realizácie štandardnej situácie v postavení mimo hru. Rozhodca však gól uznal a spríjemnil tak reprezentačný návrat legende Athletica Bilbao Adurizovi, ktorý si obliekol dres národného tímu znova po päť a pol roku. Na svoj dovtedy jediný duel naskočil v októbri 2010 v kvalifikačnom stretnutí proti Litve. „Som veľmi rád, že som si mohol zahrať v národnom mužstve. Len škoda, že sme nezvíťazili. Je ľahké hrať s týmito chlapcami. Sú veľmi dobrí a zjednodušujú vám život na ihrisku,“ pochválil svojich spoluhráčov Aduriz, citoval ho portál fourfourtwo.com.

Video: Taliansko – Španielsko

Tréner „azúrových“ Antonio Conte hľadal po stretnutí pozitíva. „Dostal som odpovede, ktoré som chcel zo zápasu s mimoriadne silným Španielskom,“ povedal pre Rai Sport. „Musíme naďalej pracovať s pokorou, so zameraním sa na nadšenie týchto chlapcov. Všetkým Talianom môžem zaručiť, že budeme jeden tím. Máme tu vynikajúcu skupinu hráčov, ktorí milujú národný dres a chcú reprezentovať Taliansko. Takéto zápasy nám pomáhajú, aby niektorí nabrali skúsenosti z medzinárodného fóra,“ povedal Conte a na záver dodal: „Vždy chcem zvíťaziť, takže výsledok je sklamaním.“ Kormidelník Španielov Vicente del Bosque uznal kvality súpera aj strelca Aduriza. „Taliani si vypracovali viac príležitostí než my, no aj my sme predviedli dobré momenty. Aduriz hral dobre, skvele zapadol do našej hry,“ skonštatoval Del Bosque.

Čechom nevyšiel posledný domáci zápas

Českým futbalovým reprezentantom, sa nevydaril posledný domáci prípravný zápas pred blížiacimi sa majstrovstvami Európy. Česi prehrali v Prahe na Letnej so Škótskom, keď o výsledku rozhodol Ikechi Anya prienikom do rozhodenej obrany a presnou strelou už v 10. min. Krátko predtým Bořek Dočkal z priameho kopu opečiatkoval brvno hosťujúcej bránky. Českí štatistici si všimli, že ani v osemnástom zápase pod vedením trénera Pavla Vrbu si národný tím neudržal čisté konto. Českí futbalisti do začiatku záverečného turnaja ME (10. 6. – 10. 7.) odohrajú ešte tri zápasy, ten najbližší už v utorok 29. 3. vo Švédsku.

„Bol to zápas dvoch rozdielnych polčasov. V prvom sme hrali dosť kombinačne, súpera sme prevýšili v strede poľa, ale nevyužili sme žiadnu z nádejných situácií na strelenie gólu. Súper nás potrestal z prvej akcie, ktorú si utvoril. V druhom polčase sme chceli hrať jednoduchšie, viac priamočiaro, ale ukázalo sa, že tadiaľ cesta nevedie. Nepresadili sme sa v útočnej fáze, Škóti to v obrane zvládli bez chyby,“ uviedol tréner Čechov Pavel Vrba v rozhovore pre idnes.cz

Video: Česko – Škótsko

Vo štvrtok boli na programe aj ďalšie prípravné súboje účastníkov ME 2016. Turci v Antalyi zdolali Švédov 2:1. Dáni v Herningu zvíťazili nad Islanďanmi 2:1 a Ukrajinci si v Odese poradili s Cyperčanmi (1:0).

Súhrn výsledkov štvrtkových medzištátnych prípravných stretnutí vo futbale:

TA ´QALI

Malta – Moldavsko 0:0

TALLINN

Estónsko – Nórsko 0:0

ATÉNY

Grécko – Čierna Hora 2:1 (0:0)

Góly: 54. Tzavellas, 63. Karelis – 56. Tomaševič

ANTALYA

Turecko – Švédsko 2:1 (1:0)

Góly: 32. a 81. Tosun – 74. Granqvist

HERNING

Dánsko – Island 2:1 (0:0)

Góly: 50. a 54. Jorgensen – 90. Traustason

ODESA

Ukrajina – Cyprus 1:0 (1:0)

Góly: 40. Stepanenko

PRAHA

Česko – Škótsko 0:1 (0:1)

Gól: 10. Anya

UDINESE

Taliansko – Španielsko 1:1 (0:0)

Góly: 68. Insigne – 70. Aduriz

CARDIFF

Wales – Severné Írsko 1:1 (0:0)

Góly: 89. Church (z pok. kopu) – 60. Cathcart

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Antonio contePavel VrbaVicente del Bosque