Kozák nechcel striedať, potrebuje spoľahlivý obraz hráčov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Slovensko lotyssko
Sprava: Patrik Hrošovský zo Slovenska a Artjoms Rudnevs z Lotyšska počas priateľského medzištátneho prípravného zápasu medzi Slovensko - Lotyšsko. Trnava, 25. marec 2016. Foto: SITA/Ivan Kopčáni

TRNAVA 26. marca (WebNoviny.sk) – Podľa trénera slovenskej reprezentácie Jána Kozáka už vo futbale nejestvujú priateľské stretnutia. „Zakaždým ide o výsledok. Súper urobil všetko, aby neinkasoval. Boli sme nedôrazní vo finálnej fáze, napriek dostatku šancí sme nedali gól,“ povedal 61-ročný rodák z Matejoviec nad Hornádom na tlačovej besede po piatkovej večernej remíze 0:0 s národným tímom Lotyšska v medzištátnom prípravnom zápase v trnavskej City Arene.

Navzdory nerozhodnému výsledku s papierovo slabším pobaltským protivníkom Kozák zverencom s výnimkou spomenutého zakončovania ofenzívnych akcií nič nevyčítal: „Predviedli profesionálny prístup. Oponenta sme do ničoho nepustili, celý duel sme mali pod kontrolou. Videli sme veľa pekných, futbalových prvkov, škoda, že sme neskórovali. Okrem finalizácie útokov nemám čo vytknúť.

Rovnaký prístup aj v Dubline

Kým jeho náprotivok Marians Pahars v druhom polčase pristúpil k piatim zmenám, Kozák si svoje dve ušetril až do záverečnej desaťminútovky. Dušan Švento nahradil Martina Škrtela, kapitánska páska od neho putovala cez Mareka Hamšíka, ktorého vymenil bývalý Trnavčan Erik Sabo, k Jánovi Ďuricovi. „Neplánoval som striedať, iba v nutnom prípade. Dvadsať minút alebo hodina na trávniku môžu byť klamlivé, jedine plná porcia spoľahlivo ukáže obraz o stave hráča,“ vysvetlil niekdajší kouč Košíc.

Rovnaký prístup zvolí v utorok v Dubline, kde Slováci pokračujú v príprave na majstrovstvá Európy vo Francúzsku proti domácim Írom. „Príležitosť dostanú ďalší chlapci. Očakávam vyššie tempo i nasadenie, viac vzruchu a atraktívnejšie predstavenie, lebo tvoriť budú obe mužstvá. Keď sa snaží len jedno, je to monotónne. V Írsku nastane v základnej zostave šesť alebo sedem zmien. Aj súboj s Lotyšskom mi však veľmi pomohol, zápas je vždy iný než tréning. Opäť som sa dozvedel, čo si môžeme dovoliť proti istému druhu súperov,“ pokračoval lodivod A-tímu SR.

Škrtel s Hamšíkom zišli z trávnika Štadióna Antona Malatinského pre menšie zdravotné problémy, resp. únavu: „S Martinom som sa dohodol, že dá pokyn, keď bude mať dosť. Zotavil sa z ťažkého zranenia, odohral po ňom málo. Neradi by sme ho maximálne vyťažili v priebehu pár dní. Mareka chytili kŕče, ani v jeho prípade sme nechceli, aby išiel na doraz.“

Video: Slovensko – Lotyšsko

Sklamal výkon Róberta Maka

Kozáka potešili stredopoliari Hamšík, Ondrej Duda a Patrik Hrošovský. Ten bol pri neúčasti indisponovaných Juraja Kucku a Viktora Pečovského jediným defenzívnym záložníkom: „Vykrýval priestor, rastie z neho kvalitný futbalista. Obával som sa ťažkostí v prechodovej fáze do defenzívy po strate lopty, ale Hamšík s Dudom sa vracali poctivo. Dalo sa na to pozerať.“

Naopak, sklamal ho výkon krídelníka Róberta Maka: „Veril som, že sa presadí výraznejšie. V najvyššej gréckej súťaži mal dobrú formu, ale spravil hlúposť a herný výpadok zapríčinený dištancom sa odzrkadlil. Chýbala mi ľahkosť v jeho podaní. S pravým obrancom Petrom Pekaríkom však spolupráca fungovala. Takéto stretnutia im pomôžu, dúfam, že v kluboch budú nastupovať pravidelne a zlepšenie sa prenesie tiež do reprezentácie.

Slováci sa do Trnavy vrátia 4. júna v dueli so Severnými Írmi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dušan ŠventoErik SaboOndrej DudaPatrik Hrošovský
Firmy a inštitúcie Slovenská futbalová reprezentácia