Video: Slováci remizovali v Dubline, Íri kopali dve penalty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Slovensko
Hráč Slovenska Dušan Švento (vpravo) v súboji s Írom Jamesom McCleanom. Foto: SITA/AP

DUBLIN 29. marca (WebNoviny.sk) – Slovenskí futbaloví reprezentanti sa rozišli zmierlivo 2:2 s írskym národným mužstvom v utorkovom večernom medzištátnom prípravnom stretnutí v Dubline.

Skóre zápasu otvoril Miroslav Stoch, domáci výber však otočil vývoj dvoma premenenými pokutovými kopmi v priebehu troch minút. V závere prvého dejstva pomohol Slovákom domáci stopér Paul McShane zásahom do vlastnej siete. Po zmene strán už diváci na Aviva Stadium nevideli gól.

Hráči Slovenska sa na úrovni A-mužstiev stretli s Írmi piaty raz. Slováci nad týmto oponentom zo „zeleného ostrova“ ešte nezvíťazili, majú nepriaznivú bilanciu: v doterajších piatich dueloch raz prehrali a až štyri súboje sa skončili nerozhodne, skóre je mierne nepriaznivé (5:6).

Súboj s Írskom bol pre zverencov Jána Kozáka druhým zápasom v tomto kalendárnom roku a ďalšou prípravou na majstrovstvá Európy vo Francúzsku. Slováci, ktorí v piatok odohrali bezgólový duel v Trnave s Lotyšmi, naďalej čakajú na jubilejné sté víťazstvo v ére samostatnosti, utorkové stretnutie bolo 252. vystúpením SR.

Írsko – Slovensko 2:2 (2:2)

– hralo sa v Dubline

Góly: 21. S. Long (z pok. kopu), 24. J. McClean (z pok. kopu) – 14. Stoch, 45. McShane (vlastný), ŽK: 66. J. McClean – 31. E. Sabo, 63. Pekarík, 70. Greguš, rozhodovali: Nilsen – Lundberg, Engan (všetci Nór.), 30 217 divákov

Zostavy:

Írsko: R. Elliot (16. Randolph) – Christie, J. O’Shea (46. A. Pearce), McShane, S. Ward (79. Hayes) – O’Kane (66. Pilkington), Whelan, J. McCarthy, Hoolahan (73. McGeady) – S. Long (46. Brady), J. McClean

Slovensko: Kozáčik – Pekarík, Škrtel, Saláta, Švento (88. Tesák) – E. Sabo (64. Duda), Greguš (74. Hrošovský) – Šesták (64. Mak), Hamšík, Stoch (64. Weiss) – Vittek (64. A. Nemec)

I. polčas

Úvodné sekundy na Aviva Stadium patrili hosťom – jedenástka na trávniku začala aktívne, stovky slovenských fanúšikov ich hlasne povzbudzovali. V 3. min prenikol do pokutového územia Hamšík, nezakončil však. O desať minút neskôr prvý raz pohrozili domáci reprezentanti, s pokusom McCleana spoza šestnástky si Kozáčik poradil.

Po štvrťhodine hry z ničoho nič udreli Slováci – Sabo prenikol po pravom krídle, posunul loptu Stochovi a ten ju upratal do siete – 1:0 pre Slovensko. Pri pokuse o zákrok sa zranil gólman Elliot, ktorého vzápätí na ihrisku nahradil Randolph. Íri o desať minút neskôr počas niekoľkých desiatok sekúnd otočili skóre.

Po kontakte brankára Kozáčika s Longom a Škrtelovom súboji s tým istým hráčom rozhodca Nilsen dva razy nariadil pokutový kop, Long aj McClean v dueli so slovenským gólmanom uspeli. Povzbudení Íri razom hýrili aktivitou a boli pri každej lopte o čosi skôr než zaskočení Slováci.

V 34. min nebezpečne hlavičkoval po rohu kapitán domáceho tímu O’Shea, jeho zakončenie však neprešlo až ku Kozáčikovi. Prvým pokusom Slovákov od Stochovho gólu bola nepresná Gregušova strela z diaľky v 38. min. O tri minúty neskôr chýbalo Vittekovi len málo, ale v pokutovom území nedosiahol na loptu a nezakončil, Gregušov následný pokus bol len pre štatistikov. Slovákov vrátil do hry vlastný gól McShana – v závere prvého polčasu usmernil do Randolphovej bránky center z pravej strany ihriska.

II. polčas

Po zmene strán Íri dva razy ohrozili Kozáčika z diaľky, no bez úspechu. V 53. min absolvoval krátke ošetrenie Šesták, no pokračoval v hre. Po hodine zápasu predviedli dobrú kombináciu Vittek s Hamšíkom a Stoch sa zľava rútil sám na Randolpha, nebol však dostatočne rýchly a z hranice šestnástky zakončil nedôrazne.

V 64. min poslal tréner Kozák na trávnik Weissa, Maka, Dudu aj Nemca. Následne Íri spôsobili v Kozáčikovej blízkosti trmu-vrmu, no nemali priestor na zakončenie. V 71. min Bradyho pokus z priameho kopu letel ponad bránku SR. O desať minút neskôr netrafil Mak z uhla medzi tri žrde. Slovákov hnali vpred neúnavní fanúšikovia, Pekarík ich pozdravil prihrávkou, keď zblokoval center z ľavej strany do ich sektora. V závere sa duel už len dohrával a nepriniesol ďalšie vzrušujúce momenty.

Hlasy:

Ján Kozák (tréner SR): „Remíza v Írsku je dobrá, som spokojný. Po hodine hry som striedal viacerých hráčov, chcel som dnes zvíťaziť. Inkasovali sme dva góly z pokutových kopov. Prvá penalta Írska vôbec nemala byť, druhá bola sporná. Vittek má reprezentačnému mužstvu stále čo ponúknuť. Na majstrovstvách Európy vo Francúzsku potrebujeme aj skúsených hráčov.“

Peter Pekarík (obranca SR): „Obidva prípravné zápasy proti Lotyšsku aj Írsku splnili svoj účel. Dnes v Dubline bolo i pre fanúšikov dobré, že sme otvorili skóre. Íri potom otočili nepriaznivý stav dvoma úspešne realizovanými penaltami. Super, že sa nám ešte do polčasovej prestávky podarilo vyrovnať. Po zmene strán už tempo nebolo také vysoké.“

Róbert Vittek (útočník SR): „Pri našom druhom góle ma lopta trafila do ruky. Neviem, či sa potom obtrela aj o domáceho obrancu. Bolo dobré, že sme dokázali vyrovnať ešte pred odchodom do kabín na polčasovú prestávku. Nad majstrovstvami Európy ešte nerozmýšľam, či sa ocitnem v záverečnej nominácii. Takéto veci sú vždy na trénerovi.“

Marek Hamšík (stredopoliar SR): „Remíza v Dubline je solídny výsledok. Íri podali dobrý výkon. Je náročné stále hrať zápasy, ale nepozerám sa na to. Vždy sa snažím podať na trávniku čo najlepší výkon.“

Stanislav Šesták (stredopoliar SR): „Bolo náročné pozbierať sa a dostať sa späť do zápasu po inkasovaní dvoch gólov z jedenástky v krátkom čase za sebou. Dobre, že sa nám ešte v závere prvého polčasu podarilo vyrovnať. Íri predviedli dobrý výkon, darilo sa im nielen vo vzduchu, ale aj kombinačne.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miroslav Stoch
Firmy a inštitúcie Írska futbalová reprezentáciaSlovenská futbalová reprezentácia