Tréner Kozák hodnotí zápas. Ako je spokojný s írskou misiou?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ján Kozák
Nebolo jednoduché dať mužstvo dokopy po zbabranom stretnutí s Bielorusmi, priznal tréner Ján Kozák po triumfe v Luxembursku. Foto: SITA/Ján Slovák

DUBLIN / BRATISLAVA 30. marca (WebNoviny.sk) – Slovenskí futbaloví reprezentanti ani po svojom druhom vystúpení nepoznajú chuť víťazstva či trpkosť prehry v tomto kalendárnom roku.

Po piatkovej bezgólovej remíze v prípravnom súboji s Lotyšmi sa v utorok zmierlivo rozišli aj s Írmi na ich pôde v Dubline (2:2). Oba duely boli pre zverencov trénera Jána Kozáka prípravou na tohtoročné majstrovstvá Európy vo Francúzsku.

Aktéri utorkového stretnutia na Aviva Stadium v írskom hlavnom meste ponúkli divákom príťažlivejšie predstavenie v úvodnej časti zápasu. Slováci otvorili skóre Stochovým gólom, domáci tím sa dva razy presadil z pokutového kopu. Tesne pred prestávkou opäť udrel Kozákov výber, vlastným gólom mu pomohol stopér Paul McShane.

„Prvý polčas mal dobré tempo, pred bránkami bolo vzrušenie, padli štyri góly, boli sporné situácie, adrenalín – to, čo k futbalu patrí. Po zmene strán už tempo hry upadlo, ja som v tomto zápase chcel zvíťaziť, v druhom polčase sme mali dianie pod kontrolou,“ zhodnotil priebeh duelu kormidelník SR.

V základnej zostave sa predstavil Vittek

Kouč slovenskej reprezentácie po hodine hry poslal z lavičky na trávnik štyroch ofenzívne ladených hráčov – Ondreja Dudu, Vladimíra Weissa, Róberta Maka a Adama Nemca.

„Škoda, že sme neboli aktívnejší vo finálnej fáze, cítil som, že môžeme zvíťaziť. Chlapci odpracovali veľmi dobre úvodných 60 minút, striedaniami som chcel zvýšiť tempo. Očakával som, že noví hráči prinesú nejaký gól. Cením si však remízu v Írsku, keďže majú naozaj silné mužstvo, sú to bojovníci ochotní pracovať tímovo. Som spokojný,“ povedal Kozák, ktorý sa vrátil aj k dvom premeneným pokutovým kopom Írov počas niekoľkých desiatok sekúnd: „Prvá penalta nebola. Vymyslená. Keď odpískal tú druhú, prosím, ale to sa nerobí, keď prvá nie je, a hneď vzápätí to nebola jasná situácia, ale sporný moment. Na takejto úrovni sa to málokedy vidí. Chlapci ukázali, že tvoria skúsené mužstvo, penalty ich nevyviedli z miery a po určitom čase opäť išli za vyrovnaním, čo sa napokon aj podarilo.“

V základnej zostave sa predstavil skúsený útočník Róbert Vittek, s 23 gólmi najlepší strelec v histórii slovenského národného mužstva. Zakončovateľ Slovana Bratislava mal výrazný podiel na druhom góle Slovákov. „Blížia sa ME, potrebujem skúseného hráča na tomto poste, ktorý keď príde na určitý časový úsek, nezľakne sa toho prostredia, ťažkých zápasov. Preto bol tu, mal veľa dobrých momentov, aj horších, ale vidieť, že je to skúsený futbalista a má mužstvu čo dať. Odohral veľa ťažkých zápasov a presne také na nás čakajú na šampionáte,“ skonštatoval na margo Vitteka Ján Kozák.

Kozák získal mnoho cenných poznatkov

Realizačný tím slovenskej reprezentácie zvolil súboj s Írskom ako kvalitnú prípravu na zápasy B-skupiny ME, v ktorej na Slovákov čakajú Angličania aj Walesania, posledným do partie sú Rusi. „Urobili sme dobrú voľbu súpera, keďže Íri sú typickým predstaviteľom ostrovnej školy. Musíme si dávať pozor, tempo a nasadenie bude podobné aj proti Walesu, ale tí majú viac kreatívnych hráčov aj hviezdneho Garetha Balea,“ povedal Kozák.

Bývalý kormidelník MFK Košice získal počas marcového asociačného termínu mnoho cenných poznatkov. „Tento zraz bol veľmi potrebný a vydarený. Nevideli sme sa s hráčmi štyri mesiace, teraz som mal možnosť v tréningovom procese aj v zápasoch vidieť hráčov, ako sú na tom po fyzickej aj futbalovej stránke. Myslím si, že počas môjho pôsobenia pri mužstve sme ani jeden zápas nemali tak pod kontrolou ako duel proti Lotyšsku, keď sme súperovi od prvej do poslednej minúty nič nedovolili,“ vyhlásil 61-ročný rodák z Matejoviec nad Hornádom.

Tesne pred zrazom reprezentácie prekvapil Kozáka útočník FC Sydney Filip Hološko oznámením, že sa tentoraz k reprezentácii nepripojí, uprednostnil program klubového zamestnávateľa.

„Pozícia Filipa Hološka je pre mňa stratená. Je to skúsený hráč, urobili sme pre to všetko, tešil sa na zraz. Nominoval som ho, aby som mu dal šancu. Nebudem ho volať z Austrálie na Slovensko, aby sedel na lavičke. Sledovali sme ho, mal som pocit, že by mohol mužstvu pomôcť. Jeho reakcia je pre mňa veľkým sklamaním,“ skonštatoval Ján Kozák, ktorý sa so svojimi zverencami najbližšie stretne v máji počas sústredenia pred kontinentálnym šampionátom: „Chlapci vedia, o čo ide. Budem im držať palce, aby vo svojich kluboch hrali a aby boli zdraví.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Filip HološkoJán KozákJán Kozák st.Róbert Vittek
Firmy a inštitúcie Írska futbalová reprezentáciaSlovenská futbalová reprezentácia