Vittek: Mnohí ma odpisujú. To už tu bolo aj pred Afrikou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Róbert Vittek
Írsky futbalista Cyrus Christie v súboji so Slovákom Róbertom Vittekom počas prípravného zápasu, v ktorom sa na Aviva Stadium v Dubline zrodila remíza 2:2. Dublin, 29. marec 2016. Foto: Brian Lawless/PA via AP

DUBLIN 30. marca (WebNoviny.sk) – Úvod ako zo sna prerušila futbalová nočná mora. Zverenci Jána Kozáka počas úvodnej polhodiny utorkového medzištátneho prípravného stretnutia Írsko – Slovensko v Dubline (2:2) zažili na vlastnej koži, aké je to byť raz hore a raz dole.

V kabíne rezonovali dva pokutové kopy

Po štvrťhodine hry z ničoho nič udreli – prienik Erika Saba zužitkoval na úvodný presný zásah Miroslav Stoch. Slováci sa však netešili dlho, už o chvíľu neskôr sa spamätávali z dvoch inkasovaných gólov z dvoch pokutových kopov v priebehu troch minút. „Proti takémuto dobrému súperovi je výsledok okej, na jeho pôde nie je ľahké hrať, navyše otočili vývoj zápasu za minútu,“ povedal stredopoliar SR Marek Hamšík.

Rozhodnutia hlavného arbitra rezonovali medzi slovenskými reprezentantmi aj počas prestávky. „O penaltách sme sa rozprávali v šatni, prvá možno nebola, druhá áno. My sme zas dali gól rukou, takže asi spravodlivá remíza,“ doplnil záložník talianskeho SSC Neapol.

Veľkú zásluhu na druhom góle Slovákov mal útočník Róbert Vittek, dôležité situácie priblížil zo svojho pohľadu: „‚Peky‘ dával spätnú, lopta ma trafila do ruky, čo som zacítil. Či to ešte tečoval obranca, to neviem povedať, ale nie je to podstatné, gól platil, buďme za to radi. Od penaltových momentov som bol ďaleko, neviem posúdiť tie zákroky. Ešte som nezažil, aby sa takto za dve minúty otočil zápas. Kvitujem však, že sme sa dostali späť do zápasu a nezlomilo nás to. Írsko má kvalitu, odohrali sme s nimi dobrý zápas. Sme radi za tento skvelý test.“ Druhý gól SR pripísali írskemu stopérovi Paulovi McShanovi ako zásah do vlastnej siete.

„Remízu môžeme brať všetkými piatimi, takže spokojnosť. Je vidieť, že aj keď nastúpia chlapci, ktorí možno nedostávajú toľko príležitostí, mužstvo je zohraté a podáva dobré výkony,“ vyhlásil čerstvý víťaz ankety o najlepšieho hráča SR za rok 2015 Hamšík, ktorý sa nesťažuje na nabitý program: „V prvom stretnutí (v piatok s Lotyšskom v Trnave, pozn.) som tiež skončil v kŕčoch, zápasov je naozaj dosť. Nie je ľahké stále hrať, ale som rád, že môžem a snažím sa vždy podať čo najlepší výkon.“

Vittek nad nomináciou do Francúzska nerozmýšľa

Vittek, ktorý je s 23 gólmi najlepším strelcom v histórii slovenského národného mužstva, v ostatných zápasoch nedostával v reprezentácii mnoho priestoru. Už o dva a pol mesiaca čakajú na Slovákov súboje v základnej B-skupine majstrovstiev Európy vo Francúzsku proti Walesanom, Rusom a Angličanom.

„Nad nomináciou do Francúzska nerozmýšľam, som vďačný trénerovi za šancu, dôveru, keď mnohí fanúšikovia ma už odpisujú a radi by tu videli niekoho iného. To už tu bolo aj pred Afrikou a všetci vieme, ako to dopadlo,“ poznamenal čoskoro 34-ročný zakončovateľ (nar. 1. apríla 1982) a pripomenul svoje štyri presné zásahy zo svetového šampionátu v JAR v roku 2010.

Kanonier Slovana Bratislava videl výrazný rozdiel medzi medzištátnym prípravným súbojom a duelmi slovenskej Fortuna ligy.

„Tempo je úplne iné ako v lige, je ťažké sa prepnúť na tento level, ale som rád, že sa mi to podarilo, chalani mi pomohli. Hodnotenie výkonu by som nechal na druhých, máme dosť odborníkov na to, či už pozitívnych alebo negatívnych,“ povedal Róbert Vittek a na margo stretnutia na Aviva Stadium ešte dodal: „Zápas určite splnil svoj účel, Íri boli veľmi silní na lopte, podobné to bude s Angličanmi aj Walesom. Musíme byť spokojní aj s remízou, Íri ukázali svoju kvalitu a hrali doma, ťažko sa tu víťazí. Je dôležité, že sme dali aj nejaké góly a boli sme nebezpeční.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marek HamšíkMiroslav StochRóbert Vittek
Firmy a inštitúcie Írska futbalová reprezentáciaSlovenská futbalová reprezentácia