Video: Liverpool vyradil Villarreal, vo finále EL aj obhajca

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Liverpool
Futbalisti Liverpoolu postúpili cez Villareal do finále Európskej ligy. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 5. mája (WebNoviny.sk) – Španielsky obhajca prvenstva FC Sevilla a anglický tím FC Liverpool v kádri aj so slovenským reprezentantom Martinom Škrtelom tvoria finálové duo vo futbalovej Európskej lige 2016/2017, ktoré si zmeria sily v stredu 18. mája na Štadióne Svätého Jakuba vo švajčiarskom Bazileji o celkový triumf v tejto druhej najprestížnejšej klubovej súťaži na starom kontinente.

Na Anfielde zmazal Liverpool v domácom prostredí proti španielskemu Villarrealu jednogólové manko z minulotýždňového prvého stretnutia už v 7. min, keď si Bruno Soriano dal „vlastenca“. Hráči anglického mužstva mali prevahu, ktorú zúročili po zmene strán. V 63. min Roberto Firmino prestrčil do ideálnej pozície a reprezentant „Albiónu“ Daniel Sturridge prekonal Alphonse Aréolu, keď mu „pomohla“ aj ľavá žrď hosťujúcej bránky, odkiaľ sa lopta dostala do siete. „Poistku“ semifinálovej odvety na 3:0 stanovil Adam Lallana, ktorý v 81. min po prieniku Firmina a nedostatočnom zakončení Sturridga dopravil akciu „The Reds“ do úspešného konca. Villarreal hral v tom čase už bez vylúčeného Víctora Ruíza, ten musel v 71. min opustiť ihrisko po dvoch napomenutiach žltou kartou.

Pri predchádzajúcich dvoch účastiach v semifinále EL, resp. Pohára UEFA, zakaždým „žltá ponorka“ stroskotala na neskoršom víťazovi súťaže – v roku 2004 nestačil Villarreal na Valenciu, o sedem rokov neskôr na FC Porto a na premiérovú účasť vo finále si ešte bude musieť počkať. Slovenský stopér Martin Škrtel presedel v drese Liverpoolu duel na lavičke náhradníkov.

FC Sevilla sa môže stať prvým klubom, ktorý by v Európskej lige triumfoval v troch sezónach za sebou a dovedna môže túto súťaž vyhrať rekordný piatykrát. Po minulotýždňovej remíze 2:2 v Ľvove so Šachtarom Doneck nenechal španielsky favorit doma na Štadióne Ramóna Sáncheza Pizjuána nič na náhodu a víťazstvom 3:1 postúpil do rozhodujúceho duelu o celkový primát. Hrdinom sa stal francúzsky útočník v drese andalúzskeho klubu Kevin Gameiro, ktorý strelil dva góly – vedúci už v 9. min a rozhodujúci na 2:1 krátko po zmene strán. Tretí úspech Sevilly pridal v 59. min Brazílčan Mariano Ferreira. Za ukrajinský tím vyrovnal krátko pred odchodom do kabín na polčasovú prestávku chorvátsky útočník brazílskeho pôvodu Eduardo. Tréner FC Sevilla Unai Emery vo štvrtok odkoučoval jubilejný 100. zápas v európskych pohároch a po stretnutí mal oprávnenú radosť z postupu do finále.

FC Sevilla (Šp.) – Šachtar Doneck (Ukr.) 3:1 (1:1)

– prvý zápas 2:2, do finále postúpil FC Sevilla

Góly: 9. a 47. Gameiro, 59. Mariano Ferreira – 44. Eduardo, ŽK: 30. Banega, 87. Vitolo – 12. Marlos, 15. Rakickij, 20. Kučer, 48. Srna, 61. Eduardo, 76. Stepanenko, 90. Ismaily, rozhodoval: Björn Kuipers (Hol.)

Zostavy:

FC Sevilla: Soria – Mariano Ferreira, Rami, Carrico, Trémoulinas (74. Escudero) – Krychowiak, N’Zonzi – Coke, Banega (89. Cristóforo), Vitolo – Gameiro (82. Iborra)

Šachtar Doneck: Piatov – Srna, Kučer, Rakickij, Ismaily – Malyšev, Stepanenko – Marlos (84. Wellington), Kovalenko, Taison (76. Bernard) – Eduardo (84. Dentinho)

FC Liverpool (Angl.) – FC Villarreal (Šp.) 3:0 (1:0)

– prvý zápas 0:1, do finále postúpil FC Liverpool

Góly: 7. B. Soriano (vlastný), 63. Sturridge, 81. Lallana, ŽK: 35. Clyne – 30. Víctor Ruíz, 40. Soldado, 90.+ D. Suárez, ČK: 71. Víctor Ruíz (Villarreal) po druhej ŽK, rozhodoval: Viktor Kassai (Maď.)

Zostavy:

Liverpool: Mignolet – Clyne, K. Touré, Lovren, A. Moreno – Lallana, Emre Can, Milner, Philippe Coutinho (82. Allen) – Firmino (89. Benteke) – Sturridge (90.+ Lucas Leiva)

Villarreal: Aréola – Gaspar, Musacchio, Víctor Ruíz, Jaume Costa – J. Dos Santos (73. Bonera), Pina (60. Trigueros), B. Soriano, D. Suárez – Soldado (68. Adrián López), Bakambu

Martin Škrtel (Liverpool) sedel na lavičke náhradníkov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Martin ŠkrtelPhilippe CoutinhoUnai Emery