Slováci dosiahli sté víťazstvo, zdolali Weissových Gruzíncov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slovensko - Gruzínsko
Zľava: Adam Nemec zo Slovenska a Solomon Kvirkvelia z Gruzínska v medzištátnym prípravným zápase Slovensko - Gruzínsko. Rakúsko, Wels, 27. máj 2016. Foto: SITA/Marko Erd

WELS 27. mája (WebNoviny.sk) – Slovenskí futbaloví reprezentanti zvíťazili nad gruzínskym národným mužstvom 3:1 v piatkovom medzištátnom prípravnom stretnutí v rakúskom Welse. Dva góly Slovákov strelil Adam Nemec, tretí pridal Adam Zreľák.

Gruzínci až následne skorigovali nepriaznivý stav presným zásahom Levana Keniu. Duel dvoch slovenských kormidelníkov – Jána Kozáka na lavičke SR a jeho protivníka Vladimíra Weissa staršieho – bol zároveň prvým zápasom Slovenska a Gruzínska na úrovni reprezentačných A-mužstiev.

Slováci vo Welse absolvovali tretí medzištátny súboj v tomto kalendárnom roku, pripravujú sa na majstrovstvá Európy vo Francúzsku (10. júna – 10. júla). Kozákovi zverenci, ktorí v marci remizovali s Lotyšmi (0:0 v Trnave) aj Írmi (2:2 v Dubline), sa na rakúskej pôde dočkali jubilejného stého víťazstva v ére samostatnosti. Piatkové stretnutie bolo 253. vystúpením SR v histórii.

V nedeľu 29. mája si Slováci v prípravnom zápase zmerajú sily s úradujúcimi majstrami sveta Nemcami, vzájomný duel je na programe o 17.45 h v Augsburgu. O deň neskôr, v pondelok 30. 5., zverejní Ján Kozák záverečnú 23-člennú nomináciu SR na ME 2016.

Výsledok piatkového medzištátneho prípravného futbalového stretnutia:
Slovensko – Gruzínsko 3:1 (1:0)

– hralo sa v rakúskom Welse

Góly: 5. a 57. A. Nemec, 70. Zreľák – 71. Kenia, bez kariet, rozhodovali: Drachta – Brandner, Kühr (všetci Rak.), 800 divákov

Zostavy:

Slovensko: J. Mucha (62. J. Novota) – Gyömbér, Saláta, Škriniar, Tesák – Pečovský, Greguš (87. Švento) – E. Sabo (66. Šesták), Bero (79. Hrošovský), Zreľák – A. Nemec (70. M. Ďuriš)

Gruzínsko: Revišvili – Kakabadze, Kvirkvelia, Kašia, Navalovski (66. Dvali) – Kvekveskiri – Kazaišvili (78. Žighauri), Čanturišvili (46. Kenia), Kobachidze (46. Amisulašvili), Okriašvili – Mčedlidze (46. Kvilitaja)

I. polčas

Slováci bez Hamšíka, Škrtela, Ďuricu, Kucku a Weissa, ktorí neboli ani na lavičke, začali aktívne a už v 5. min bol pre nich odmenou presný zásah Adama Nemca. Útočník holandského Tilburgu zužitkoval ideálnu Berovu kolmicu a krížnou strelou po zemi prekonal Revišviliho – 1:0.

O tri minúty neskôr Škriniar zblokoval pokus Kazaišviliho. V ďalšom priebehu mali zverenci Jána Kozáka aj v netradičnej zostave viac z hry, ale nevypracovali si príležitosti na zveľadenie svojho náskoku. V závere prvého dejstva to dvakrát vyskúšal Sabo: najskôr jeho prudkú strelu vyrazil gruzínsky brankár, neskôr netrafil medzi tri žrde.

II. polčas

V úvode druhého polčasu prevzalo taktovku mužstvo kouča Vladimíra Weissa, ktorý poslal na ihrisko troch hráčov z lavičky. Okriašvili nezužitkoval priamy kop z výhodnej pozície pred šestnástkou.

Slováci odpovedali druhým gólom Nemca, ktorý rozvlnil sieť utešenou hlavičkou po Tesákovom centri – 20. Pokus Okriašviliho v 63. min zneškodnil striedajúci brankár SR Novota, ktorý následne nemusel zasiahnuť pri nepresnom pokuse Kvilitaju.

O trojgólový náskok pre Slovensko sa v 70. min postaral Zreľák svojím premiérovým presným zásahom v najcennejšom drese – v gruzínskej svätyni skončil jeho strieľaný center z pravej strany ihriska – 3:0. Vzápätí sa dočkali aj Gruzínci, ich gól strelil Kenia – 3:1.

V záverečných minútach sa stretnutie už len dohrávalo a aj keď Weissovi zverenci ešte pohrozili, Slováci si pripísali prvé víťazstvo v roku 2016.

Hlasy:

Ján Kozák (tréner SR): „Výsledkovo super, herne – prvý polčas v poriadku, druhý slabší. Už pred zápasom som rozmýšľal, ako naložiť aj s duelom proti Nemecku, tam dostanú príležitosť iní chlapci. Celkovo som však chcel dať šancu všetkým a tiež v dlhšom časovom úseku. Nechcem teraz hodnotiť jednotlivcov, futbal je kolektívna hra. Všetci, ktorí boli na ihrisku, podali dobré výkony, aj keď niekomu sa darilo viac a niekomu menej.“

Vladimír Weiss st. (tréner Gruzínska): „Bol to zlý zápas z našej strany. Slováci nás prevýšili fyzicky, boli organizovanejší, najmä v prvej časti. Cez prestávku som vystriedal hráčov, bola tam agresivita, ale dostali sme lacné góly. Tretí presný zásah Slovákov by som nazval smiešnym, teda z našej strany. Chýbali nám štyria kľúčoví hráči, hodinu pred zápasom som musel meniť zostavu, ale to nie je výhovorka. Slováci boli aj s týmto tímom lepší, futbalovejší a kondične dobre pripravení.“

Adam Nemec (útočník SR a strelec dvoch gólov): „Nemyslím si, že by som si dvomi gólmi vybojoval miesto do Francúzska. Samozrejme, je to dobrá vizitka, ale je to na trénerovi. Dnes sa podarilo, že moje góly pomohli mužstvu k víťazstvu, to je dôležité.“

Adam Zreľák (stredopoliar SR a strelec jedného gólu): „Psychicky som bol dobre nastavený. Vedel som, že pôjdem do tohto zápasu. Samozrejme, že ma teší môj premiérový gól v najcennejšom drese. Strieľaný center som mieril na prvú žrď, Saláta prebehol a padlo to tam. Určite je rozdiel hrať za A-tím a dvadsaťjednotku.“

Erik Sabo (stredopoliar SR): „V prvom polčase sa mi hralo lepšie ako po zmene strán, keď som striedal. Mal som aj dve strely, škoda, že prvá neskončila v sieti. Gruzínci boli dnes behavejší, najmä v druhom polčase si utvorili viacero dobrých príležitostí. My sme však dali tri góly a zvíťazili. Proti Nemecku nastúpi celkom iná zostava a bude to úplne iný zápas.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Adam NemecAdam ZreľákJán Kozák
Firmy a inštitúcie Slovenská futbalová reprezentácia