Video: Real vyhral finále Ligy majstrov, rozhodli penalty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Finále Ligy majstrov: Real Madrid - Atlético Madrid
Radosť hráčov Realu Madrid s víťaznou trofejou po finálovom zápase Ligy majstrov, v ktorom zdolali Atlético Madrid. Miláno, 28. máj 2016. Foto: SITA/AP

MILÁNO 28. mája (WebNoviny.sk) – Po dvoch rokoch sa futbalisti Realu Madrid vrátili na európsky klubový trón. V sobotňajšom finále Ligy majstrov 2015/2016 na milánskom San Sire zvíťazili nad Atléticom Madrid 5:3 na pokutové kopy, po predĺžení sa duel skončil nerozhodne 1:1 (1:1, 1:0).

Skóre kvalitného a dramatického zápasu otvoril v 15. min Sergio Ramos, v úvode druhého dejstva nepremenil pokutový kop Antoine Griezmann z Atlética. V 78. min Real nevyužil šancu na „mat“ a z protiútoku vyrovnal Yannick Ferreira Carrasco. Po penalte Cristiana Ronalda v piatej sérii sa „biely balet“ tešil z cennej trofeje, predtým totiž zlyhal Juanfran.

Zaujímavosťou je, že vzájomný súboj oboch tímov vo finále LM v máji 2014 sa tiež neskončil po dvoch polčasoch, Real triumfoval 4:1 po predĺžení. Sergio Ramos vtedy vyrovnal na 1:1 v nadstavenom čase druhého polčasu a Gareth Bale, Marcelo a Cristiano Ronaldo skórovali v druhej polovici predĺženia.

Vlani sa z triumfu v Lige majstrov tešil FC Barcelona, ktorý na Olympijskom štadióne v Berlíne zdolal Juventus Turín 3:1. Góly víťazného tímu strelili Rakitič, Suárez a Neymar, v drese ‚starej dámy‘ sa gólom blysol Morata.

Výsledok finálového zápasu Európskej ligy:

Video: Sevilla otočila finále EL, Liverpool zdolala 3:1

Zverenci trénera Zinedina Zidana získali najprestížnejšiu európsku klubovú trofej jedenástykrát v histórii – predtým sa im to podarilo v rokoch 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966, 1998, 2000, 2002, 2014. Real si ziskom „ušatej trofeje“ vynahradil tohtosezónny neúspech na domácej scéne, keď nepochodil La Lige ani v Španielskom kráľovskom pohári. Atlético doposiaľ nezvíťazilo v Lige majstrov ani, vo finále sa predstavilo v rokoch 1974 a 2014 a 2016.

Obrazom: Finále Ligy majstrov medzi Realom a Atléticom
Finále – Liga majstrov 2015/2016

– hralo sa na štadióne San Siro v Miláne

Real Madrid – Atlético Madrid 1:1 po predĺžení (1:1, 1:0), na pokutové kopy: 5:3

– hráči tímu Real Madrid sa stali víťazmi Ligy majstrov 2015/2016

– rozhodoval: Mark Clattenburg (Angl.), 80 000 divákov

strely na bránu: 8:4, rohové kopy: 7:6, držanie lopty (v %): 46 – 54

Góly:

15. – 1:0 S. Ramos

* v 48. min. nepremenil A. Griezmann pokutový kop

79. – 1:1 Y. Carrasco

Penaltový rozstrel – 5:3:

1. séria: L. Vazquéz (gól) – A. Griezmann (gól)

2. séria: Marcelo (gól) – Gabi (gól)

3. séria: G. Bale (gól) – Saúl Ňíguez (gól)

4. séria: S. Ramos (gól) – Juanfran (nedal)

5: séria: C. Ronaldo (gól)

Žlté karty – 6:2

11. Dani Carvajal, 47. L. Navas, 79. Casemiro, 90.+ Sergio Ramos, 93. Danilo, 112. Pepe – 61. F. Torres, 90.+ Gabi

Zostavy:

Real: K. Navas – Dani Carvajal (52. Danilo), Sergio Ramos, Pepe, Marcelo – Modrič, Casemiro, Kroos (72. Isco) – Bale, Benzema (77. L. Vázquez), C. Ronaldo

Atlético: Oblak – Juanfran, Savič, Godín, Felipe Luís (109. Lucas) – Saúl Ňíguez, Gabi, A. Fernández (46. Carrasco), Koke (116. Thomas) – F. Torres, Griezmann

I. polčas

„Biely balet“ nastúpil do milánskeho finále s predpokladanou základnou zostavou. Na druhej strane Diego Simeone prekvapil zmenou v strede defenzívy, keď po boku Diega Godína stál namiesto Josého Giméneza čiernohorský futbalista Stefan Savič Prvú obrovskú príležitosť mal v 6. min po štandardnej situácii Casemiro, lenže brankár Jan Oblak loptu na čiare zneškodnil.

Po druhej štandardke však už padol gól, keď v 15. min poslal centrovanú loptu do vymedzeného územia Toni Kroos. Prihrávku hlavičkou predĺžil Gareth Bale a pred bránkou číhajúci Sergio Ramos prekonal slovinského brankára Oblaka. Sergio Ramos sa stal prvým obrancom v histórii, ktorému sa podarilo skórovať v dvoch rozličných finálových dueloch Ligy majstrov – 1:0.

Po strelenom góle sa Atlético Madrid osmelilo smerom dopredu, ale vyložené príležitosti stále chýbali. Real pozorne bránil, takže presun k vymedzenému územiu trval príliš dlho. Na útočnej polovici bol lídrom Atlética francúzsky futbalista Antoine Griezmann, ktorý poslal na brankára Realu Keylora Navasa dve strely, ale ani jedna z nich ho výraznejšie neohrozila.

Vysoké tempo, ktoré sprevádzalo začiatok finálového stretnutia, postupom času začalo klesať. Real opäť potvrdil, že jeho silnou stránkou sú štandardné situácie, z ktorých si tvoril svoje útočné príležitosti. Po góle na 1:0 začal hrať taktickejšie, v defenzívnej činnosti bol pozorný a jeho obranný blok skvelo vystúpil pri šanci Griezmanna, z ktorej vzišiel ofsajd.

II. polčas

Diego Simeone posilnil na začiatku druhého polčasu útočné snahy svojho mužstva, keď defenzívneho stredopoliara Augusta Fenándeza nahradil belgický reprezentant Yannick Ferreira Carrasco. Atlético dostalo šancu na vyrovnanie necelé dve minúty po zmene strán, lenže nariadený pokutový kop Antoine Griezmann nepremenil, keď loptu napálil len do brvna.

Zverenci argentínskeho trénera Simeoneho napriek neúspechu pokračovali v nátlaku a po rohovom kope mal veľkú príležitosť na vyrovnanie Stefan Savič. Dobre si do vymedzeného územia nabehol záložník Saúl Ňíguez, ale jeho strelecký pokus mieril mimo bránky. V prvých pätnástich minútach druhého polčasu sa Atléticu podarilo vytvoriť si viac šancí ako v tom prvom.

V 70. min mohol Real zvýšiť na 2:0, po tom čo Atlético prvý raz v zápase prepadlo v obrane. Karim Benzema, ktorý šprintoval sám s loptou na brankára Oblaka, však svoj strelecký pokus nepremenil vďaka skvelému zákroku slovinského gólmana. Ten ho o presný zásah pripravil rovnako ako v prvom polčase. V 78. min mal Real Madrid dve obrovské šance, lenže Gareth Bale a Cristiano Ronaldo nedopravili loptu za Oblakov chrbát.

Okamžite to využilo Atlético, ktoré v 79. min vyrovnalo na 1:1 zásluhou žolíka Yannicka Ferreiru Carrasca, ktorý sa výborne vložil do prudkej centrovanej prihrávky od krajného obrancu Juanfrana – 1:1.No a keďže okrem Ramosa a Carrasca v riadnom hracom čase nikto iný neskóroval, zápas sa musel predlžovať.

Predĺženie a pokutové kopy

V extra tridsaťminútovke gól nepadol a o víťazovi Ligy majstrov 2015/2016 rozhodli až pokutové kopy. Vo štvrtej sérii zaváhal obranca Atlética Juanfran a po premenenej penalte Cristiana Ronalda sa Real Madrid stal jedenásty raz víťazom Ligy majstrov.

Hlasy trénerov:

– zdroj: UEFA

Zinédine Zidane (tréner Realu Madrid): „Fyzicky sme trochu trpeli, ale to je normálne. Mentálne to bol obrovský tlak, ktorý sme museli znášať. V závere nám zostávalo už len bojovať, a tak sme bojovali. Keď sa napokon dostaví také veľké víťazstvo, znamená to strašne veľa – pre hráčov aj realizačný tím. Sníval som o tom. Keď mi dal prezident klubu šancu a na starosť hráčov tohto výkonnostného kalibru s množstvom talentu, tušil som, žeby to mohlo vyjsť. Šťastný som aj preto, lebo som súčasťou Realu Madrid v rôznych podobách. Najprv ako hráč, neskôr ako asistent a teraz oslavujem aj ako hlavný tréner. Som hrdý na to, že som členom tejto úspešnej rodiny Realu. Čo sa ešte týka finále, oba tímy sa vyžmýkali do maxima. Penalty sa napokon rozuzlili v náš prospech, ale pokojne sa to mohlo skončiť aj v prospech súpera. Gratulácia Atléticu a Diegovi Simeonemu. On je veľký tréner, ale ja som teraz víťaz a teším sa z toho. Som veľmi, veľmi šťastný. Čo sa týka Cristiana, nebol zranený a šiel do toho naplno. Napokon nám zabezpečil víťazstvo. Bol pozitívny a na ihrisku sa snažil pomáhať spoluhráčom. Dohadovali sme sa, ktorú penaltu pôjde kopať. Napokon to vyšlo. Je to veľký hráč.“

Diego Simeone (tréner Atlética Madrid): „V prvom rade – gratulácia Realu Madrid“! Opäť boli lepší ako my, aj keď tentoraz v penaltách. Zápas sme začali zle, svoju hru sme preorganizovali až medzi 20.- 25. min. V druhom polčase sme mohli už pomerne skoro vyrovnať, ale nedotiahli sme svoje možnosti do konca. Mali sme veľkú kapacitu v útoku, ale šance mal aj súper. Napokon sa nám podarilo vyrovnať a v predĺžení už boli hráči oboch tímov poriadne unavení. Prehrali sme a zdolaných si nikto nebude pamätať. Real je víťaz a víťaz je stále ten najlepší. Prehrať dvakrát vo finále je zlyhanie. Musíme sa s tým vyrovnať, zahojiť si rany a pokračovať v práci. Pôjdem domov a budem si tam chvíľu liečiť dušu s ľuďmi, ktorí ma neustále podporujú. Budú mi hovoriť, že som spravil všetko, čo bolo v mojich silách, že viac sa už nedalo a podobne. Realita je však taká, že sme boli dvakrát vo finále a obe sme prehrali. Je to možno veľký úspech pre Atlético, ale ja nie som šťastný z toho, čo som dosiahol.“

Vizitky finalistov Ligy majstrov 2015/2016:

REAL MADRID

Celý názov v španielčine: Real Madrid Club de Fútbol

Rok založenia: 1902

Štadión: Santiaga Bernabéua (kapacita 85 454 divákov)

Prezývka: Biely balet

Klubová farba: biela

Prezident: Florentino Pérez

Generálny riaditeľ: José Ángel Sánchez

Hlavný tréner: Zinedine Zidane (Fr.)

Asistenti trénera: David Bettoni, Hamidou Msaidie

Kapitán: Sergio Ramos

Najviac odohraných zápasov za Real: Raúl 741

Najviac gólov v drese Realu: Cristiano Ronaldo 364

Káder:

Brankári: Keylor Navas (Kost.), Kiko Casilla, Rubén Yáňez

Obrancovia: Raphael Varane (Fr.), Pepe (Portug.), Sergio Ramos, Nacho, Marcelo (Braz.), Daniel Carvajal, Álvaro Arbeloa, Danilo (Braz.)

Stredopoliari: Toni Kroos (Nem.), James Rodríguez (Kol.), Gareth Bale (Wal.), Casemiro (Braz.), Mateo Kovačić (Chor.), Lucas Vázquez, Luka Modrić (Chor.), Isco, Martin Ödegaard (Nór.)

Útočníci: Cristiano Ronaldo (Portug.), Karim Benzema (Fr.), Jesé

Najväčšie úspechy:

Európsky pohár majstrov/Liga majstrov (11): 1955/1956, 1956/1957, 1957/1958, 1958/1959, 1959/1960, 1965/1966, 1997/1998, 1999/2000, 2001/2002, 2013/2014, 2015/2016

Pohár víťazov pohárov (2): 1970/1971, 1982/1983

Pohár UEFA/Európska liga (2): 1984/1985, 1985/1986

Superpohár UEFA (2): 2002, 2014

Interkontinentálny pohár/Majstrovstvá sveta klubov FIFA (4): 1960, 1998, 2002, 2014

Primera División (32 titulov): 1931/1932, 1932/1933, 1953/1954, 1954/1955, 1956/1957, 1957/1958, 1960/1961, 1961/1962, 1962/1963, 1963/1964, 1964/1965, 1966/1967, 1967/1968, 1968/1969, 1971/1972, 1974/1975, 1975/1976, 1977/1978, 1978/1979, 1979/1980, 1985/1986, 1986/1987, 1987/1988, 1988/1989, 1989/1990, 1994/1995, 1996/1997, 2000/2001, 2002/2003, 2006/2007, 2007/2008, 2011/2012

Kráľovský španielsky pohár (19): 1905, 1906, 1907, 1908, 1917, 1934, 1936, 1946, 1947, 1961/1962, 1969/1970, 1973/1974, 1974/1975, 1979/1980, 1981/1982, 1988/1989, 1992/1993, 2010/2011, 2013/2014

Španielsky superpohár (9): 1988, 1989, 1990, 1993, 1997, 2001, 2003, 2008, 2012

Španielsky ligový pohár (1): 1984/1985

ATLÉTICO MADRID

Celý názov v španielčine: Club Atlético de Madrid

Rok založenia: 1903

Štadión: Vicenteho Calderóna (kapacita 54 960 divákov)

Prezývka: Los Colchoneros, Rojiblancos

Klubové farby: červená a biela

Prezident: Enrique Cerezo

Majiteľ a predseda predstavenstva: Miguel Ángel Gil Marín

Športový riaditeľ: José Luis Pérez Caminero

Generálny riaditeľ: Emilio Gutiérrez Boullosa

Hlavný tréner: Diego Simeone (Arg.)

Asistenti trénera: Germán Burgos, Juan Vizcaíno, Pablo Vercellone

Kapitán: Gabi

Najviac odohraných zápasov za Atlético: Adelardo 551

Najviac gólov v drese Atlética: Luis Aragonés 173

Káder:

Brankári: Miguel Ángel Moyá, Jan Oblak (Slo.), Bernabé Barragán

Obrancovia: Diego Godín (Urug.), Filipe Luís (Braz.), Stefan Savić (Čiern.), Jesús Gámez, Lucas Hernández (Fr.), Juanfran, José María Giménez (Urug.)

Stredopoliari: Tiago (Portug.), Koke, Matías Kranevitter (Arg.), Óliver Torres, Augusto Fernández (Arg.), Gabi, Ángel Correa (Arg.), Saúl Ñíguez, Thomas Partey (Gha.)

Útočníci: Antoine Griezmann (Fr.), Fernando Torres, Yannick Carrasco (Bel.), Luciano Vietto (Arg.)

Najväčšie úspechy:

Európsky pohár majstrov/Liga majstrov (0): dvakrát účasť vo finále (1973/1974, 2013/2014)

Pohár víťazov pohárov (1): 1961/1962

Pohár UEFA/Európska liga (2): 2009/2010, 2011/2012

Pohár Intertoto (1): 2007

Superpohár UEFA (2): 2010, 2012

Interkontinentálny pohár (1): 1974

Primera División (10 titulov): 1939/1940, 1940/1941, 1949/1950, 1950/1951, 1965/1966, 1969/1970, 1972/1973, 1976/1977, 1995/1996, 2013/2014

Kráľovský španielsky pohár (10): 1959/1960, 1960/1961, 1964/1965, 1971/1972, 1975/1976, 1984/1985, 1990/1991, 1991/1992, 1995/1996, 2012/2013

Španielsky superpohár (2): 1985, 2014

Španielsky ligový pohár (2): 1983/1984, 1984/1985

Historický prehľad výsledkov finálových stretnutí Európskeho pohára majstrov (roky 1956 – 1992), resp. Ligy majstrov (od roku 1993) vo futbale:
Európsky pohár majstrov (EPM):

1956: REAL MADRID – Stade Reims (v Paríži) – 4:3

1957: REAL MADRID – AC Fiorentina (v Madride) – 2:0

1958: REAL MADRID – AC Miláno (v Bruseli) – 3:2 po predĺžení

1959: REAL MADRID – Stade Reims (v Stuttgarte) – 2:0

1960: REAL MADRID – Eintracht Frankfurt (v Glasgowe) – 7:3

1961: BENFICA LISABON – FC Barcelona (v Berne) – 3:2

1962: BENFICA LISABON – Real Madrid (v Amsterdame) – 5:3

1963: AC MILÁNO – Benfica Lisabon (v Londýne) – 2:1

1964: INTER MILÁNO – Real Madrid (vo Viedni) – 3:1

1965: INTER MILÁNO – Benfica Lisabon (v Miláne) – 1:0

1966: REAL MADRID – Partizan Belehrad (v Bruseli) – 2:1

1967: CELTIC GLASGOW – Inter Miláno (v Lisabone) – 2:1

1968: MANCHESTER UNITED – Benfica Lisabon (v Londýne) – 4:1 po predĺžení

1969: AC MILÁNO – Ajax Amsterdam (v Madride) – 4:1

1970: FEYENOORD ROTTERDAM – Celtic Glasgow (v Miláne) – 2:1 po predĺžení

1971: AJAX AMSTERDAM – Panathinaikos Atény (v Londýne) – 2:0

1972: AJAX AMSTERDAM – Inter Miláno (v Rotterdame) – 2:0

1973: AJAX AMSTERDAM – Juventus Turín (v Belehrade) – 1:0

1974: BAYERN MNÍCHOV – Atletico Madrid (v Bruseli) – 1:1 po predĺžení, opakovaný zápas 4:0

1975: BAYERN MNÍCHOV – Leeds United (v Paríži) – 2:0

1976: BAYERN MNÍCHOV – AS St. Etienne (v Glasgowe) – 1:0

1977: FC LIVERPOOL – Borussia Mönchengladbach (v Ríme) – 3:1

1978: FC LIVERPOOL – FC Bruggy (v Londýne) – 1:0

1979: NOTTINGHAM FOREST – Malmö FF (v Mníchove) – 1:0

1980: NOTTINGHAM FOREST – Hamburger SV (v Madride) – 1:0

1981: FC LIVERPOOL – Real Madrid (v Paríži) – 1:0

1982: ASTON VILLA – Bayern Mníchov (v Rotterdame) – 1:0

1983: HAMBURGER SV – Juventus Turín (v Aténach) -1:0

1984: FC LIVERPOOL – AS Rím (v Ríme) – 1:1 po predĺžení, 4:2 na strely zo značky pok. kopu

1985: JUVENTUS TURÍN – FC Liverpool (v Bruseli) – 1:0

1986: STEAUA BUKUREŠŤ – FC Barcelona (v Seville) – 0:0 po predĺžení, 2:0 na strely zo značky pok. kopu

1987: FC PORTO – Bayern Mníchov (vo Viedni) – 2:1

1988: PSV EINDHOVEN – Benfica Lisabon (v Stuttgarte) – 0:0 po predĺžení, 6:5 na strely zo značky pok. kopu

1989: AC MILÁNO – Steaua Bukurešť (v Barcelone) – 4:0

1990: AC MILÁNO – Benfica Lisabon (vo Viedni) – 1:0

1991: CZ BELEHRAD – Olympique Marseille (v Bari) – 0:0 po predĺžení, 5:3 na strely zo značky pok. kopu

1992: FC BARCELONA – Sampdoria Janov (v Londýne) – 1:0 po predĺžení

Liga majstrov (LM):

1993: OLYMPIQUE MARSEILLE – AC Miláno (v Mníchove) – 1:0

1994: AC MILÁNO – FC Barcelona (v Aténach) – 4:0

1995: AJAX AMSTERDAM – AC Miláno (vo Viedni) – 1:0

1996: JUVENTUS TURÍN – Ajax Amsterdam (v Ríme) – 1:1 po predĺžení, 4:2 na strely zo značky pok. kopu

1997: BORUSSIA DORTMUND – Juventus Turín (v Mníchove) – 3:1

1998: REAL MADRID – Juventus Turín (v Amsterdame) – 1:0

1999: MANCHESTER UNITED – Bayern Mníchov (v Barcelone) – 2:1

2000: REAL MADRID – FC Valencia (v Paríži – St. Dennis) – 3:0

2001: BAYERN MNÍCHOV – FC Valencia (v Miláne) – 1:1 po predĺžení, 5:4 na strely zo značky pok. kopu

2002: REAL MADRID – Bayer Leverkusen (v Glasgowe) – 2:1

2003: AC MILÁNO – Juventus Turín (v Manchestri) – 0:0 po predĺžení, 3:2 na strely zo značky pok. kopu

2004: FC PORTO – AS Monaco (v Gelsenkirchene) – 3:0

2005: FC LIVERPOOL – AC Miláno (v Istanbule) – 3:3 po predĺžení, 3:2 na strely zo značky pok. kopu

2006: FC BARCELONA – Arsenal Londýn (v Paríži) – 2:1

2007: AC MILÁNO – FC Liverpool (v Aténach) – 2:1

2008: MANCHESTER UNITED – FC Chelsea (v Moskve) – 1:1 po predĺžení, 6:5 na strely zo značky pok. kopu

2009: FC BARCELONA – Manchester United (v Ríme) – 2:0

2010: INTER MILÁNO – Bayern Mníchov (v Madride) – 2:0

2011: FC BARCELONA – Manchester United (v Londýne) – 3:1

2012: Bayern Mníchov – FC CHELSEA (v Mníchove) – 1:1 po predĺžení, 3:4 na strely zo značky pok. kopu

2013: Borussia Dortmund – BAYERN MNÍCHOV (v Londýne) – 1:2

2014: REAL MADRID – Atlético Madrid 4:1 po predĺžení (v Lisabone)

2015: Juventus Turín – FC BARCELONA 1:3 (v Berlíne)

2016: REAL MADRID – Atlético Madrid (v Miláne) – 1:1 po predĺžení, 5:3 na strely zo značky pok. kopu

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Antoine GriezmannCristiano RonaldoDiego GodinDiego SimeoneFernando TorresFlorentino PérezGareth BaleJames RodríguezKarim BenzemaKeylor NavasLuka ModričMark ClattenburgSergio RamosZinedine Zidane
Firmy a inštitúcie Atlético MadridReal Madrid