Ján Kozák si váži triumf nad Nemcami, ale je to len príprava

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slováci zaskočili majstrov sveta, v Augsburgu zdolali Nemcov

AUGSBURG 30. mája (WebNoviny.sk) – Tréner Ján Kozák priviedol v nedeľu slovenskú futbalovú reprezentáciu k ďalšiemu víťazstvu nad tímom z absolútnej svetovej špičky.

Po pamätnom triumfe nad Španielskom v Žiline (2:1 v úspešnej kvalifikácii o postup na tohtoročné majstrovstvá Európy vo Francúzsku) zvíťazili Slováci aj nad úradujúcimi svetovými šampiónmi Nemcami, navyše na ich pôde alebo skór vode.

Obrazom: Slováci zaskočili majstrov sveta, v Augsburgu zdolali Nemcov

Slováci za 11 minút otočili výsledok

V prípravnom stretnutí pred ME uspeli Kozákovi zverenci v Augsburgu 3:1, keď gólmi Mareka Hamšíka, Michala Ďuriša a Juraja Kucku v priebehu jedenástich minút otočili nepriaznivý vývoj. Význam slovenského triumfu neznižuje ani fakt, že v druhom polčase sa hralo na výrazne podmočenom trávniku ktorý bol najmä v úvodných minútach na hranici regulárnosti.

„Úvodná časť zápasu vyznela pre domácich. Hrali sme ustráchane a s prílišným rešpektom. Postupne sme sa dostávali do hry a dobrou kombináciou sme začali byť nebezpeční, dali sme dva krásne góly. Takéto víťazstvo si veľmi vážim ja aj hráči,“ povedal rodák z Matejoviec nad Hornádom J. Kozák a doplnil: „Je to ešte len príprava, nerád by som z toho robil veľké závery. Súper ukázal v niektorých úsekoch obrovskú silu. Je dobré, že našim chlapcom sebavedomie stúpa. Mužstvo má kvalitu, sú tam hráči, o ktorých sa môžem oprieť.“

Duda hral netradične na hrote

Kormidelník SR netradične zaradil na hrot stredopoliara Legie Varšava Ondreja Dudu, pod ním operoval špílmacher Hamšík, v zálohe spoločne s Kuckom, Ďurišom a Vladimírom Weissom.

„Dudu som mal pripraveného už dávnejšie, vedel som, že budeme hrať takýmto spôsobom. Chlapci splnili to, ako sme chceli hrať. Mali sme piatich vysoko kvalitných futbalistov na lopte, kombinačne zdatných, za podpory ofenzívnych krajných obrancov. Nastúpili sme len s dvoma vyložene defenzívnymi hráčmi. Verili sme si, chceli sme sa takouto hrou presadiť a chlapci to dokázali,“ povedal 62-ročný kouč na margo svojich taktických zámerov.

„Kozákovci“ naposledy predtým prehrali v medzištátnom stretnutí v októbri 2015, keď v kvalifikácii o postup na ME podľahli v Žiline Bielorusom (0:1). Odvtedy Slováci nepodľahli svojim súperom v siedmich dueloch po sebe. Vybojovali v nich päť víťazstiev – zdolali Luxemburčanov (4:2), Švajčiarov (3:2), Islanďanov (3:1), Gruzíncov (3:1) a Nemcov (3:1) – a pridali dve remízy (s Lotyšmi 0:0 a s Írmi 2:2).

Generálkou pred ME bude pre Slovákov sobotňajší zápas v Trnave proti Severným Írom. V základnej B-skupine európskeho šampionátu vo Francúzsku vyzvú zverenci Jána Kozáka postupne Walesanov (11. júna v Bordeaux), Rusov (15. júna v Lille) a Angličanov (20. júna v Saint-Étienne).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján Kozák
Firmy a inštitúcie Nemecká futbalová reprezentáciaSlovenská futbalová reprezentácia