Duda prestúpil do Berlína, je najdrahším v histórii Legie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ondrej Duda
Ondrej Duda Foto: SITA/AP

VARŠAVA 20. júla (WebNoviny.sk) – Slovenský ofenzívny stredopoliar Ondrej Duda už aj oficiálne prestúpil z poľského futbalového klubu Legia Varšava do nemeckej Herthy Berlín. Informáciu v stredu priniesli weby jeho doterajšieho aj aktuálneho zamestnávateľa, s ktorým podpísal zmluvu na 5 rokov. Zainteresované strany sa dohodli, že nezverejnia ďalšie podrobnosti. Podľa viacerých poľských aj nemeckých médií má odstupné hodnotu približne 4,5 milióna eur. Z prestupu bude profitovať aj FC VSS Košice (nástupca niekdajšieho MFK), ktorý dostane 10 percent z transferovej sumy.

„Z toho dva a pol roka si uchovám v pamäti predovšetkým tie pekné okamihy, hoci si uvedomujem, že po vydarenom roku nasledoval o čosi slabší. Legia mi dala všetko a navždy bude mať miesto v mojom srdci. Ak by jej nebolo, nedostal by som sa tam, kde teraz som, nedial by sa môj prestup do Bundesligy,“ povedal pre web varšavského tímu 21-ročný sninský rodák.

„Som veľmi šťastný, že som sa v kariére posunul do nemeckej bundesligy. Priznám sa, že mi to celé ešte v tejto chvíli úplne nedochádza, aký dôležitý krok v kariére som urobil, ale prevládajú vo mne príjemné pocity. Zmluvu som podpísal na päť rokov tak, ako už bolo niekoľkokrát prezentované v médiách,“ vyhlásil Duda pre agentúru SITA niekoľko hodín po spečatení transferu.

V Herthe spolu s Pekaríkom

Hertha obsadila v uplynulom ročníku I. bundesligy 7. priečku. Duda sa v mužstve trénera Pála Dárdaia stáva spoluhráčom pravého obrancu Petra Pekaríka, kolegu z najcennejšieho dresu. Dvadsaťjedenročný sninský rodák prezradil, že sa u Pekaríka v minulosti viackrát zaujímal o pôsobenie v Nemecku.

„Teším sa, že budem v mužstve hrávať aj s Petrom Pekaríkom. Priznám sa, že už počas ME som sa ho viackrát vypytoval, aké je pôsobenie v bundeslige a ako to v Nemecku chodí. V tom čase som ešte nevedel, že pôjdem do Herthy, jej záujem prišiel až neskôr. Nakoniec sme skončili v jednom klube,“ doplnil niekdajší hráč MFK Košice, ktorého od štvrtka čakajú prvé povinnosti v berlínskom klube. „Od zajtra začínam zaberať v novom pôsobisku, hneď v prvý deň absolvujem dvojfázový tréning,“ skonštatoval podľa poľských médií najdrahšie predaný hráč v storočnej histórii Legie Varšava.

„Legia ma posunula vari ešte ďalej ako klub mojej mladosti MFK Košice, v ktorom som začínal kariéru a tiež mu mám za čo ďakovať. Až vo Varšave však môj príbeh s loptou nabral rozmach,“ skonštatoval Duda.

„Myslím si, že Nemecko je dobrou destináciou. Samotná Hertha veru nie je malým klubom, bojuje o vysoké priečky v tabuľke. Ekstraklasu rešpektujem, ale cítil som potrebu rozvíjať sa v silnejšej súťaži. Bundesligu považujem za veľmi vhodnú na napredovanie mladých hráčov,“ uviedol Duda.

Nielen samotného aktéra, ale aj Petra Pekaríka potešilo stredajšie oficiálne potvrdenie Dudovho transferu. Spoluhráči z národného mužstva sa tak stali kolegami aj na klubovej úrovni. „Je to veľmi príjemná správa. Ondrejovi veľmi rád pomôžem so všetkým, čo bude v novom pôsobisku potrebovať. Som rád, že to klaplo a že Ondrej je hráčom Herthy,“ povedal v stredu večer pre agentúru SITA Pekarík, ktorý preto neočakáva intenzívnejšie návštevy reprezentačného kormidelníka SR Jána Kozáka v Berlíne.

„Tréner má isto všetko podrobne zmapované. Ak by však niekedy chcel prísť pozrieť sa na nás osobne, budeme veľmi radi,“ pousmial sa 29-ročný pravý obranca, účastník nedávnych ME vo Francúzsku.

Bud’te srdečné vítaní,#OndrejDuda! Wir freuen uns sehr, dass wir Deine neue Heimat sind#Berlin seit 1892 #hahohe pic.twitter.com/eU6v4YskcD— Michael Preetz (@michaelpreetz) 20. júla 2016

Šéf Herthy Slováka srdečne privítal

„Buďte srdečné vítaní, Ondrej Duda! Veľmi sa tešíme, že sme novým domovom,“ vyhlásil na twitteri športový šéf Herthy Michael Preetz, pričom prvá veta je v slovenčine. Pridal fotografiu s posilou. Pod Dudovým menom na drese svieti číslo 10.

„Veľmi sa tešíme, že v Ondrejovi získavame mladého futbalistu s potenciálom na výkonnostný rozvoj. Napriek nízkemu veku zároveň už má veľa skúseností,“ vyhlásil Preetz pre internetovú stránku herthabsc.de.

Najdrahšie predaní hráči z Legie Varšava:

Lukasz Fabiaňski – za 4,35 milióna eur do Arsenalu Londýn

Maciej Rybus – za 3,2 milióna eur do Tereku Groznyj

Dawid Janczyk – za 2,8 milióna eur do CSKA Moskva

Rafal Wolski – za 2,7 milióna eur do AC Fiorentina

Artur Jedrzejczyk – za 2,2 milióna eur do Kubaňu Krasnodar

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ondrej Duda
Firmy a inštitúcie Hertha BerlínLegia Varšava