Blatter ide pred arbitrážny súd, verí v priaznivý výrok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Komik, ktorý zahádzal Blattera bankovkami, čelí obvineniu
O tom, či sa prípad dostane až pred súd, rozhodne až prokurátor. Zürich, 20. júla 2015. Foto: SITA/AP

LAUSANNE 25. augusta (Webnoviny.sk) – Bývalý prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter sa vo štvrtok postaví pred Športový arbitrážny súd (CAS) vo švajčiarskom Lausanne. Osemdesiatročný Švajčiar mieni dosiahnuť zrušenie šesťročného zákazu pôsobenia vo futbale. Blatter v roku 2011 schválil netransparentné vyplatenie dvoch miliónov švajčiarskych frankov Michelovi Platinimu, bývalému prezidentovi Európskej futbalovej únie (UEFA).

Etická komisia FIFA to klasifikovala ako konflikt záujmov a nelojálnosť, obom protagonistom uložila vlani v októbri dištanc na 8 rokov. Odvolacia komisia skrátila vo februári suspendáciu na 6 rokov. Platini aj Blatter sa následne obrátili na CAS, arbitrážny súd v máji skrátil Platinimu 6-ročný dištanc na 4 roky zákazu pôsobenia, čím ho pripravil o možnosť pokračovať na čele UEFA. Jeho nástupca vzíde z volieb vypísaných na 14. septembra.

Blattera vo februári nahradil vo funkcii prvého muža FIFA Gianni Infantino. Dvaja niekdajší najvplyvnejší muži futbalového hnutia stále popierajú akékoľvek pochybenie. Tvrdia, že na doplatok za Platiniho poradenské služby Blatterovi z rokov 1999 – 2002 mali ústnu dohodu.

„Dúfam, že arbitrážny súd pochopí, že platba pánovi Platinimu bola v skutočnosti uhradením dlhu. Dlhy by sa predsa mali platiť,“ povedal Blatter pred vstupom do budovy CAS a dodal: „Prijmem akýkoľvek verdikt. Verím, že bude pre mňa priaznivý.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Gianni InfantinoSepp Blatter