Futbalové veľmoci prevalcovali UEFA, v LM získajú viac miest

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Uefa
Bratislava bude v roku 2018 dejiskom pravidelného kongresu Európskej futbalovej únie (UEFA). Foto: SITA/AP

MONAKO 26. augusta (WebNoviny.sk) – Po štyri miesta priamo v skupinovej fáze pre Španielsko, Nemecko, Anglicko a Taliansko a vyšší podiel účastníkom zo zisku – tak bude vyzerať futbalová Liga majstrov od roku 2018.

Európska futbalová únia (UEFA) sa dohodla s klubmi na princípoch dohody, ktorá bude definovať podobu súťaže a tiež vzorec pre deľbu príjmov z ďalšieho trojročného cyklu počnúc sezónou 2018/2019.

Rokovania trvali niekoľko mesiacov, definitíva musí byť známa pred podpisom zmluvy s marketingovými a vysielacími spoločnosťami, ktorá sa uzatvára na tri roky. UEFA v piatok oznámila, že konsenzus je na svete. Výsledok sa dá jednoznačne považovať za víťazstvo vplyvnej skupiny bohatých klubov zo silnej štvorky ligových súťaží. Tí na začiatku vyjednávaní neváhali pohroziť založením vlastnej súťaže. Potvrdila sa slabšia pozícia UEFA, ktorá bez riadneho prezidenta nedokázala čeliť tlaku. Doplatia na to futbalovo menej úspešné krajiny. O istotu môžu prísť aj majstri Belgicka, Švajčiarska či Turecka. Ich postavenie by sa malo vyriešiť do konca kalendárneho roka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia