Video: Autor škorpiónskeho kopu oslávil päťdesiatku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
René Higuita
René Higuita a jeho nezabudnuteľný zákrok. Foto: reprofoto YouTube

MEDELLÍN 28. augusta (WebNoviny.sk) – Kolumbijský futbalový excentrik René Higuita oslávil v sobotu jubilejné 50. narodeniny. Rodák z Medellínu (nar. 27. augusta 1967) sa po celom svete preslávil neuveriteľným brankárskym zákrokom, tzv. škorpiónskym kopom, ktorý vytiahol v medzištátnom stretnutí proti Anglicku 6. septembra 1995.

Priznal, že kop nebol výsledkom náhleho vnuknutia, ale roky starostlivo pripravovaný. Na bránkovú čiaru padajúci lob z kopačky Jamieho Redknappa zneškodnil vo Wembley tak, že tesne pred dopadom lopty za svoj chrbát podskočil a vykopol ju pätami dopredu ponad hlavu.

Zákrok okamžite dostal prívlastok „škorpiónsky“ podľa zvieracieho šťúra známeho zahnutým bodcom a patrí medzi najpamätnejšie okamihy futbalovej histórie. „Inšpirovali ma deti hrajúce futbal na ulici či v parku. Videl som ich, ako pilujú zakončenie v záklone ‚nožničkami‘, nuž som sa pri nich pristavil a nadhodil, že nebolo by od veci vyskúšať to isté, ale opačnou stranou. A v ten osudný deň v Anglicku som dostal presne tú loptu, na ktorú som čakal dlhých päť rokov,“ priznal s odstupom času bývalý 68-násobný reprezentant Kolumbie, ktorý počas dlhoročnej kariéry pravidelne zahrával priame aj pokutové kopy. V drese národného mužstva skóroval trikrát.

Higuita svoj kúsok po 20 rokoch zopakoval vlani v septembri, tentoraz však nie na zelenom trávniku. Loptu, ktorá naňho smerovala z vody, vo výskoku odvrátil pätami ponad vlastnú hlavu a pristál v bazéne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie WBN