FIFA začala Blattera vyšetrovať pre astronomické odmeny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Blattera zasypali bankovky, jeho nástupcu zvolia vo februári
Súčasného prezidenta FIFA Seppa Blattera zasypali po pondelkovom mimoriadnom zasadnutí výkonného výboru bankovkami. Zürich, 20. júla 2015. Foto: SITA/AP

ZÜRICH 9. septembra (WebNoviny.sk) – Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) ešte nemá vybavené všetky účty so svojím bývalým prezidentom Seppom Blatterom. Jej etická komisia formálne otvorila disciplinárne konanie vo veci úplatku so Švajčiarom a ďalšími dvoma funkcionármi.

FIFA už začiatkom júna po prepustení finančného riaditeľa Markusa Kattnera referovala, že Nemec sa spolu s Blatterom a niekdajším generálnym sekretárom Jéromom Valckem za uplynulých päť rokov obohatili na bonusoch dokopy o 80 miliónov amerických dolárov (70,8 miliardy eur).

Dôkazy odhaľujú koordinované úsilie

Vyšetrovatelia etickej komisie za vyplatenými peniazmi a províziami vidia úplatky, korupciu, prijímanie darov a konflikt záujmov.

„Zdá sa, že dôkazy odhaľujú koordinované úsilie troch bývalých vrcholných predstaviteľov FIFA na vlastné obohatenie pomocou každoročného zvyšovania platov, bonusov z majstrovstiev sveta a ďalších prostriedkov vo výške viac ako 79 miliónov švajčiarskych frankov. To všetko v priebehu posledných piatich rokov,“ povedal v júni Bill Burck z americkej právnickej firmy Quinn Emanuel.

Blatter si za majstrovstvá sveta 2014 v Brazílii nechal podpísať bonus 12 miliónov švajčiarskych frankov (10,9 miliardy eur) a rovnakú sumu mal dostať v prípade, že by dokončil funkčné obdobie 2015 – 2019.

Valckemu za MS pripadla odmena 10 miliónov švajčiarskych frankov (9,2 miliardy eur) a za MS 2018 v Rusku mal sľúbených ďalších 11 miliónov (10 miliónov eur). Kattnerovu zmluvu prepísali v máji 2015 krátko po razii švajčiarskych úradov v zürišskom hoteli Baur au Lac, kde zadržali viacerých futbalových činovníkov. Predĺžili ju do roku 2023 a pridali klauzuly o odstupnom v prípade jej predčasného ukončenia.

Blatter oznámil svoj odchod z FIFA krátko po svojom opätovnom zvolení

Švajčiarsky generálny prokurátor Michael Lauber otvoril vlani v septembri trestnoprávne konanie s vtedajším prezidentom FIFA Blatterom, v marci tohto roka sa ocitol v rovnakej pozícii aj Valcke. Oboch podozrievajú, že sa dopustili hrubých chýb pri správe cudzieho majetku.

Sepp Blatter oznámil svoj odchod z FIFA krátko po svojom vlaňajšom opätovnom zvolení na čelo organizácie. Začiatkom tohto roka sa stal jeho nástupcom bývalý generálny sekretár Európskej futbalovej únie (UEFA) Gianni Infantino. Medzitým čelil obvineniu z konfliktu záujmov a nelojálnosti, pretože v roku 2011 schválil netransparentné vyplatenie dvoch miliónov švajčiarskych frankov Michelovi Platinimu, bývalému prezidentovi UEFA.

V súčasnosti si odpykáva dištanc na šesť rokov, ale usiluje sa o jeho zrušenie na Športovom arbitrážnom súde (CAS) v Lausanne, ktorý v máji skrátil Platinimu rovnako dlhý trest na 4 roky zákazu pôsobenia, čím ho pripravil o možnosť pokračovať na čele UEFA. Francúzov nástupca vzíde z volieb vypísaných na 14. septembra. Blatter na výsledok odvolania u CAS stále čaká.

Valckemu etická komisia FIFA zastavila činnosť na 12 rokov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Gianni InfantinoSepp Blatter