Premier League čaká bitka o Londýn, Arsenal privíta Chelsea

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
John Terry
John Terry z FC Chelsea sleduje súboj svojho spoluhráča Branislava Ivanoviča s Laurentom Koscielnym počas zápas Premier League. Londýn, 24, január 2016. Foto: SITA/AP

LONDÝN 23. septembra (WebNoviny.sk) – Po prvý raz v novembri 1907, v sobotu na nich čaká 188. vzájomná súťažná konfrontácia. Londýnske futbalové derby FC Arsenal – FC Chelsea (18.30 h SELČ) je zároveň šlágrom 6. kola najvyššej anglickej dlhodobej súťaže Premier League 2016/2017.

Po piatich kolách tohtosezónnej Premier League majú obe mužstvá po 10 bodov a identickú bilanciu 3 víťazstvá, 1 remíza, 1 prehra; v prospech „kanonierov“ tesne hovorí vyšší rozdiel strelených a inkasovaných gólov (12:7, resp. 10:6). Arsenalu patrí 4. priečka, Chelsea je na 5. mieste.

Wenger vs. Conte

Prestížny súboj bude zároveň duelom renomovaných trénerov – domáceho Arséna Wengera a Antonia Conteho. Šesťdesiatšesťročný francúzsky kouč Wenger vo štvrtok oslávil 20. výročie svojho príchodu na lavičku Arsenalu, kormidelníkom „kanonierov“ sa stal 22. septembra 1996.

„Je to pre nás dôležitý zápas, pretože cítime, že sme na vzostupe. Chelsea je pre nás dobrý test a zároveň dobrá príležitosť pokračovať v progrese. Chelsea mala počas uplynulých desiatich rokov vždy silné mužstvo. Predtým sme ju zdolávali, potom mali navrch oni. Teraz to vyzerá na začiatok novej éry, sily sa opäť vyrovnávajú,“ vyhlásil Wenger, citoval ho web Arsenalu.

„Chelsea vždy príde na Emirates s pevnou obranou a usiluje sa nachytať nás z protiútokov, pretože vedia, že sa pokúsime prevziať iniciatívu. Antonio Conte má veľmi silných hráčov – Edena Hazarda, Williana, Diega Costu. Jedným z kľúčov k úspechu pre nás bude zastaviť toto trio,“ skonštatoval lodivod „The Gunners“ a doplnil: „Dôležité bude tiež to, aby sme na ihrisku zostali jedenásti, pretože v ostatných dvoch vzájomných súbojoch sme dohrávali desiati.“

Výnimočný duel pre Čecha

Duel bude výnimočný pre brankára Arsenalu Petra Čecha a stredopoliara Chelsea Cesca Fábregasa. Český gólman pôsobil v Chelsea v rokoch 2004 – 2015, Španiel Fábregas strávil v Arsenale osem rokov (2003 – 2011).

Farby „The Blues“ háji od roku 2014. „Arsenal bol pre mňa špeciálnym miestom; prežil som tam vo svojej kariére okamihy, ktoré som už nikde inde nezažil. Arsenal bude mať vždy miesto v mojom srdci. Dal mi všetko,“ povedal 29-ročný záložník pre The Evening Standard, citoval ho web ibtimes.co.uk.

Wenger sa v sobotu bude musieť zaobísť bez zranených Aarona Ramseyho, Pera Mertesackera aj Dannyho Welbecka, neistý je štart Oliviera Girouda. Contemu budú chýbať obrancovia John Terry a Kurt Zouma.

Celková bilancia vzájomných duelov (dosiaľ 187 zápasov) vyznieva v prospech Arsenalu: vybojoval 72 víťazstiev, Chelsea má na konte 61 úspechov. Zmierlivo sa rozišli 54-krát.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Antonio conteJohn Terry
Firmy a inštitúcie Arsenal LondýnFC Chelsea