Kozák nominoval na kvalifikáciu, nechýbajú Hamšík ani Škrtel

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ján Kozák
Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 26. septembra (WebNoviny.sk) – Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák oznámil v pondelok nomináciu na zápasy proti Slovinsku (v sobotu 8. októbra o 20.45 h v Ľubľane) a Škótsku (v utorok 11. októbra o 20.45 h v Trnave) v rámci F-skupiny európskej časti kvalifikácie o postup na MS 2018 do Ruska.

V kádri figuruje 24 hráčov: 22 legionárov a dvaja z najvyššej domácej súťaže Fortuna ligy – Kornel Saláta (ŠK Slovan Bratislava) a Jakub Holúbek (MŠK Žilina). Nechýbajú opory Marek Hamšík a Martin Škrtel, pozvánku dostali aj Erik Sabo, Adam Nemec, Marek Bakoš a Vladimír Weiss. Vo výbere nie sú zranení Ondrej Duda, Viktor Pečovský a Norbert Gyömbér.

Slováci začali kvalifikáciu prehrou

Slovákom patrí po úvodnej prehre 0:1 s Anglickom v Trnave predposledná 5. priečka v tabuľke F-skupiny. Škótsko a Anglicko majú po tri body, Slovinsko a Litva získali vo vzájomnom dueli jeden bod za remízu 2:2. Malta podľahla Škótsku 1:5 a má rovnako ako SR na konte nulu.

Obrazom: Kvalifikácia MS 2018: Slovensko – Anglicko

„Veľa som premýšľal o zápase s Anglickom. Urobil som dôkladnú analýzu a dospel som k záveru, že ak by sme všetci pre to urobili maximum, boli by sme proti Anglicku úspešnejší. Nechcem sa však k tomu vracať, pred nami je dvojzápas so Slovinskom a Škótskom. Súperi nie sú z kategórie ľahkých, bude to náročné a je potrebné sa dobre pripraviť,“ povedal Ján Kozák počas pondelkového brífingu v Bratislave a pokračoval: „Ak chcete postúpiť na ME alebo MS, každé stretnutie je dôležité. Vyrovnanosť tímov je veľká. Ak chcete byť úspešní, musíte vyhrávať. My sme prišli o body s Anglickom. Len ťažko sa s tým viem zmieriť, máme však dvojzápas, ktorý musíme zvládnuť.“

Škrtel v Ľublane nenastúpi

V Ľubľane nebude môcť nastúpiť kapitán SR Martin Škrtel. Stopér Fenerbahce Istanbul bude pykať za červenú kartu zo súboja proti Anglicku. „Martin Škrtel bude chýbať len v prvom dueli, dostal trest na jeden zápas,“ uviedol Kozák a v súvislosti so zložením defenzívnej formácie skonštatoval: „Uvidíme, v akom stave budú Saláta, Štetina, Hubočan, Ďurica. Máme tam štvoricu hráčov; uvidíme, pre koho sa rozhodneme. Milan Škriniar? S trénerom dvadsaťjednotky Hapalom máme dohodu, treba ju rešpektovať. Posledný krok býva najťažší; verím, že to proti Bielorusku zvládnu a postúpia. Potom bude mať nielen on, ale aj ďalší mladí hráči otvorené dvere do reprezentácie.“

Kormidelník Slovákov sa musí zaobísť bez viacerých stabilných členov kádra, ktorých eliminovali zranenia. „Nielen Viktor Pečovský, ale aj Gyömbér. Pekarík je v nominácii, ale natiahol si sval a dnes absolvuje lekársku prehliadku. Až po nej uvidíme, aký je jeho skutočný stav. To však patrí k futbalu. Niektorí sa zasa vracajú po zranení, napríklad Weiss a Hrošovský,“ vyhlásil rodák z Matejoviec nad Hornádom a na margo stredopoliara Herthy Berlín Ondreja Dudu, ktorého limitujú problémy s kolenom, dodal: „Som prekvapený, Ondrej odchádzal do Herthy plný očakávania. Zrazu prišlo zranenie, v úvode sa nejavilo ako vážne, ale skomplikovalo sa to. Prajem mu, aby sa skoro uzdravil a začal hrávať. Pre budúcnosť slovenského futbalu je to zaujímavý hráč.“

Mak sa chopil príležitosti v Zenite

Naopak, v ofenzíve sa Kozákovi otvárajú nové možnosti. Do výberu prenikli Adam Nemec a Marek Bakoš, svojej príležitosti v Zenite Petrohrad sa chopil Róbert Mak.

„Adam Nemec stále pomohol reprezentácii. Teraz odohral tri – štyri zápasy v Rumunsku, je v poriadku. Marek Bakoš podáva dobré výkony v Plzni, dáva góly a pravidelne hráva, má tiež skúsenosti z národného tímu. Chceme využiť každého hráča, ktorý by nám mohol pomôcť. Mak? Povedal som, že ak sa tam presadí, bude dobre pre reprezentáciu. Som rád, že v Petrohrade dostáva veľa priestoru a dáva aj góly. Verím, že príde lepšie pripravený než pred zápasom s Anglickom, vtedy mal nejaké resty. Teraz by mal viac pomôcť národnému tímu,“ vyhlásil bývalý tréner MFK Košice.

Pozvánka sa ušla aj univerzálovi Erikovi Sabovi, ktorý v lete opustil PAOK Solún a zamieril do Beitaru Jeruzalem. „Erik Sabo vždy ukázal, že má čo dať reprezentácii. Keď som robil záverečnú nomináciu na ME, chýbal mi typologicky iný hráč, preto šiel Škriniar. Prestup do Jeruzalemu sa riešil všelijako, ale je teraz v poriadku, hráva, takže sa vrátil do reprezentácie,“ uzavrel Ján Kozák.

Zraz nominovaných hráčov A-tímu SR je v pondelok 3. októbra do 15.00 h v hoteli Dolphin v Senci.

Nominácia slovenskej futbalovej reprezentácie na zápasy proti Slovinsku a Škótsku:

Brankári: Matúš Kozáčik (Viktoria Plzeň/ČR), Ján Novota (Rapid Viedeň/Rak.), Martin Dúbravka (Slovan Liberec/ČR)

Obrancovia: Peter Pekarík (Hertha Berlín/Nem.), Lukáš Pauschek (Mladá Boleslav/ČR), Erik Sabo (Beitar Jeruzalem/Izr.), Martin Škrtel (Fenerbahce Istanbul/Tur.), Ján Ďurica (Trabzonspor/Tur.), Lukáš Štetina (Dukla Praha/ČR), Kornel Saláta (ŠK Slovan Bratislava), Tomáš Hubočan (Olympique Marseille/Fr.), Jakub Holúbek (MŠK Žilina)

Stredopoliari: Róbert Mak (Zenit Petrohrad/Rus.), Ján Greguš (FC Kodaň/Dán.), Patrik Hrošovský (Viktoria Plzeň/ČR), Juraj Kucka (AC Miláno/Tal.), Filip Kiss (FK Haugesund/Nór.), Jakub Považanec (Dukla Praha/ČR), Marek Hamšík (SSC Neapol/Tal.), Vladimír Weiss (Al-Gharafa/Kat.), Dušan Švento (Slavia Praha/ČR)

Útočníci: Michal Ďuriš, Marek Bakoš (obaja Viktoria Plzeň/ČR), Adam Nemec (Dinamo Bukurešť/Rum.)

Náhradníci:

Brankári: Ján Mucha (ŠK Slovan Bratislava), Adam Jakubech (Spartak Trnava)

Obrancovia: Tomáš Košút (1. FC Slovácko/ČR), Lukáš Tesák (Arsenal Tula/Rus.), Patrik Mráz (Piast Gliwice/Poľ.)

Stredopoliari: Róbert Pich (1. FC Kaiserslautern/Nem.), František Kubík (Slovan Bratislava)

Útočník: Jakub Sylvestr (1. FC Norimberg/Nem.)

Realizačný tím:

Tréner: Ján Kozák, asistent trénera: Štefan Tarkovič, tréner brankárov: Miroslav Seman, kondičný tréner: Martin Rusňák, lekári: Vladimír Pener, Ján Baťalík, fyzioterapeuti: Marián Drinka, Peter Hečko, masér: Mário Prelovský, kustódi: Ján Beniak, Michal Beseda, videoanalytik: Michal Slyško, technický vedúci: Róbert Tomaschek

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Adam JakubechAdam NemecDušan ŠventoErik SaboFilip KissFrantišek KubíkJakub SylvestrJán ĎuricaJán GregušJán KozákJán Kozák st.Ján MuchaJán NovotaJuraj KuckaKornel SalátaLukáš PauschekLukáš ŠtetinaLukáš TesákMarek BakošMarek HamšíkMartin DúbravkaMartin ŠkrtelMatúš KozáčikMichal ĎurišNorbert GyömbérOndrej DudaPatrik HrošovskýPatrik MrázPeter PekaríkRóbert MakRóbert PichŠtefan TarkovičTomáš HubočanViktor PečovskýVladimír Weiss
Firmy a inštitúcie Slovenská futbalová reprezentácia