Video: Madridské déja vu, Bayern v Španielsku opäť nulový

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Atlético Madrid
Zľava: Súboj Yannicka Carrasca z Atlética Madrid s Javim Martínezom z Bayernu Mníchov počas zápasu Ligy majstrov, v ktorom bavorský veľkoklub prehral na Štadióne Vicenteho Calderóna 0:1. Madrid, 28. september 2016. Foto: SITA/AP

MADRID 29. septembra (WebNoviny.sk) – Víťazstvom Atlética Madrid 1:0 nad Bayernom Mníchov sa skončil stredajší šláger v rámci 2. kola skupinovej fázy futbalovej Ligy majstrov. Vývoj v prospech domáceho Atlética v repríze minulosezónnej semifinálovej konfrontácie s Bayernom navodila 35. minúta: belgický krídelník Yannick Ferreira Carrasco ľavačkou z hranice šestnástky po zemi k vzdialenejšej žrdi aj s jej prispením prekonal Manuela Neuera.

Definitívu mal v 84. min na kopačke francúzsky ofenzívny tromf Antoine Griezmann. Z bieleho bodu trafil konštrukciu bránky, no zverenci Diega Simeoneho na to nedoplatili. Ustáli aj viac ako 5-minútové nadstavenie. Bavori v súťažnom dueli prehrali prvý raz od 27. apríla 2016, keď s rovnakým rivalom na identickom štadióne neuspeli tiež 0:1 a potom bol ich triumf 2:1 zo semifinálovej odvety nepostupový.

„Kontrolovali sme priebeh duelu, ale dnes nám niečo chýbalo. Neboli sme dostatočne presní, strácali sme príliš veľa ľahkých lôpt a hrali v pomalom tempe. Proti tímom ako Atlético musíme byť rýchlejší a využívať naskytnuté šance. Bol to ťažký zápas, presne, ako sme očakávali. Prehra býva zakaždým dôvodom na smútok, ale musíme si vyhodnotiť, čo sme robili nesprávne, a niektoré veci zlepšiť. Stále máme šancu skončiť prví v skupine, doma však musíme Atléticu vrátiť prehru. Nabudúce to bude z našej strany určite lepšie,“ cituje portál soccerway.com slová Carla Ancelottiho, ktorý v pozícii trénera Bayernu utrpel v deviatom súťažnom dueli prvú prehru.

„Bol to veľký zápas skupinovej fázy. Oba tímy sa stretli aj v minulosezónnom semifinále, mali ste možnosť vidieť, prečo to tak bolo. Začali sme celkom dobre, boli sme agresívni a vytvorili si aj nejaké šance. V takýchto dueloch ich však musíme premieňať,“ skonštatoval holandský krídelník Bavorov Arjen Robben.

Bavori v Španielsku naposledy uspeli v sezóne 2012/2013

Bayern v Španielsku prehral vo štvrtom dueli za sebou, pričom opäť nedokázal skórovať. Poslednýkrát v tejto krajine uspel ešte vo víťaznej sezóne 2012/2013, keď v semifinále vyradil FC Barcelona (4:0 doma a 3:0 vonku, pozn.). Odvtedy postupne podľahol Realu Madrid (0:1), Barcelone (0:3) a dvakrát Atléticu (zhodne 0:1).

Mníchovčania sa v Španielsku predstavili dovedna 25-krát, za kratší koniec ťahali až v 14 prípadoch. „Vedeli sme, že to nebude jednoduché. Bolo ťažké skórovať. Atlético má v sebe inštinkt zabijaka, aj z mála dokáže vyťažiť veľa. Nám dnes také niečo chýbalo,“ vyhlásil pre oficiálnu klubovú stránku brankár Bayernu Manuel Neuer. Mimochodom,

Mníchovčania nastúpili s najstaršou základnou jedenástkou v Lige majstrov za ostatných jedenásť rokov (priemerný vek 29 rokov a 102 dní, pozn.). Predtým mali staršiu zostavu 22. novembra 2005 v súboji s Rapidom Viedeň (29 rokov a 227 dní).

„Bayern je vpredu veľmi nebezpečný, ale my sme na ihrisku dobre upchávali vzniknuté medzery a vyrážali do brejkov. Pred gólom mi Griezmann pekne posunul loptu, našťastie lopta vošla do bránky,“ povedal hrdina zápasu Yannick Ferreira Carrasco.

V prípade Atlética platí „môj dom, môj hrad“

Štadión Vicenteho Calderóna je v pohárovej Európe nedobytná pevnosť. Atlético na ňom vyhralo 26 z ostatných 31 stretnutí, prehralo iba dvakrát. Na domácej pôde ťahá proti nemeckým tímom sedemzápasovú šnúru bez prehry, ktorej súčasťou je až šesť triumfov. Naopak, Bayern zvíťazil z ostatných 11 európskych vystúpení mimo svojho štadióna iba dvakrát.

„Cítim nesmierne šťastie, že môžem byť trénerom tohto mužstva. Môj tím hrá každý zápas s nadšením, v dueli s Bayernom sa mi na našej hre páčilo úplne všetko. Hráčov súpera sme dobre napádali, stíhali sa s nimi vracať a predviedli viacero pekných kontier. Je to jeden z najlepších výsledkov, odkedy som v Madride,“ vyhlásil podľa oficiálnej stránky Európskej futbalovej únie (UEFA) tréner „Los Colchoneros“ Diego Simeone.

„Plán na zápas bol jasný. Snažili sme sa byť blízko pri hráčoch Bayernu, Saúl Ňíguez mal narúšať akcie Ribéryho a Alabu, Torres sa mal nalepiť na Xabiho Alonsa a Griezmann na Vidala. Vychádzalo nám to skvele, bol som ohromený, ako moji hráči dodržiavali stanovenú taktiku,“ dodal 46-ročný Argentínčan.

Rodák z Buenos Aires po zápase nehanil svojho francúzskeho zverenca Griezmanna, ktorý v 84. min nevyužil pokutový kop. Predtým sa mu to isté stalo aj vo vlaňajšom finále Ligy majstrov. „Maradona, Messi, Platini či Zico – všetci títo velikáni sa pri penaltách pomýlili. Griezmann bude pokračovať v ich zahrávaní. Je to pre nás nenahraditeľný hráč. Nepremenil jedenástku, ale urobil tisíc iných prospešných vecí, rozbehol protiútok pred naším gólom. Pre mňa je to jeden z najlepších útočníkov na svete,“ skonštatoval Diego Simeone.

Liga majstrov D-skupina:
Atlético Madrid (Šp.) – Bayern Mníchov (Nem.) 1:0 (1:0)

Gól: 35. Carrasco, rozhodoval: Szymon Marciniak (Poľ.)

Zostavy:

Atlético: Oblak – Juanfran, Godín, S. Savič, Filipe Luis – Carrasco (72. Gameiro), Gabi, Saúl Ňíguez, Koke – F. Torres (79. Gaitán), Griezmann (90.+ Teye)

Bayern: Neuer – Lahm, J. Boateng (62. Hummels), Javi Martínez, Alaba – Xabi Alonso, Arturo Vidal, Thiago Alcántara (66. Kimmich) – T. Müller (59. Robben), Lewandowski, Ribéry

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Antoine GriezmannArjen RobbenArturo VidalDiego SimeoneManuel NeuerXabi Alonso
Firmy a inštitúcie Atlético MadridFC Bayern Mníchov