V Lige majstrov sa hrá o posledné osemfinálové miestenky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Liga majstrov
Trofej pre víťaza Ligy majstrov. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 7. decembra (WebNoviny.sk) – Stredajším programom šiesteho hracieho kola vyvrcholí skupinová fáza futbalovej Ligy majstrov 2016/2017. V „éčku“ už majú postup vo vrecku AS Monako a Bayer Leverkusen, o tretiu pozíciu v záverečnom kole zabojujú v priamom súboji Tottenham Hotspur a CSKA Moskva.

„Kohútom“ stačí bod na postup do Európskej ligy

Anglickému zástupcovi stačí na prienik do Európskej ligy zisk bodu. Tottenham hráva zápasy tohtoročnej skupinovej fázy európskeho pohára číslo jeden na štadióne Wembley, kde mu v prvých dvoch dueloch E-skupiny „ruže nekvitli“ – podľahol Monaku (1:2) aj Leverkusenu (0:1).

„Vo Wembley sme v tejto sezóne ešte nevyhrali. So skupinovou fázou sa chceme rozlúčiť víťazstvom. Radi by sme získali tri body a potešili našich fanúšikov,“ vyhlásil podľa The Telegraph dánsky záložník v službách „Spurs“ Christian Eriksen.

„Aj keď v LM končíme, je veľmi dôležité, aby sme boli naďalej súčasťou pohárovej Európy. Pre hráčov je vždy lepšie, keď môžu hrať takéto zápasy. Wembley je výnimočný štadión, musíme sa naň tešiť a cítiť sa na ňom pohodlne. Myslím si, že sme schopní hrať vo viacerých súťažiach naraz. Ak postúpime do Európskej ligy, nezabráni nám to, aby sme v Premier League skončili na niektorej z prvých štyroch alebo piatich priečok,“ skonštatoval kórejský útočník „kohútov“ Son Hung-min.

„Pokiaľ žije šanca na Európsku ligu, musíme myslieť na víťazstvo. Samozrejme, bude to ťažké, pretože Tottenham je silný súper, ktorý navyše hrá v domácom prostredí. Duel vo Wembley bude veľmi zaujímavý. Už sa ho nevieme dočkať,“ vyhlásil pre Sport-Express krídelník CSKA Zoran Tošič.

V ruských médiách sa objavili v minulých dňoch správy o tom, že stredajší súboj by pre trénera Leonida Sluckého mohol byť posledný na lavičke „armejcov“, v moskovskom klube pôsobí od roku 2009. „Neverím, že odíde. Ešte dlho bude súčasťou CSKA,“ myslí si 29-ročný srbský reprezentant Tošič.

Real ťahá 33-zápasovú sériu bez prehry

Podobná situácia je aj v F-skupine. Borussia Dortmund aj Real Madrid sa už nemusia strachovať o postupovú definitívu, v ich vzájomnom dueli na Štadióne Santiaga Bernabéua sa rozhodne o víťazovi skupiny. Obhajca trofeje z Madridu prekĺzne na prvé miesto, ak proti BVB zaboduje naplno.

„Biely balet“ momentálne ťahá úctyhodnú 33-zápasovú sériu bez prehry, naposledy okúsil trpkosť prehry ešte 6. apríla vo štvrťfinále LM 2015/2016 vo Wolfsburgu (0:2). Ak Real v stredu potiahne túto šnúru na 34 stretnutí, vyrovná doterajšie klubové maximum zo sezóny 1988/1989, keď mužstvo viedol Holanďan Leo Beenhakker.

V minulosti už bola futbalová verejnosť svedkom aj dlhších sérií bez prehry: Juventus Turín v sezóne 2011/2012 pod vedením Antonia Conteho bodoval v 43 súbojoch po sebe, legendárny Nottingham Forest s trénerom Brianom Cloughom neprehral v ročníku 1977/1978 rovných 40 duelov. V minulej sezóne „išla karta“ hráčom FC Barcelona, keď neprehrali v 39 zápasoch bez prerušenia.

Sporting má pred sebou náročné zápasy

V ďalšom stretnutí „efka“ Legia Varšava privíta Sporting Lisabon. Poľský klub získal v doterajšom priebehu skupinovej fázy iba jeden bod za remízu s Realom Madrid (3:3), v prípade akéhokoľvek triumfu nad portugalským vicemajstrom prenikne do jarného šestnásťfinále Európskej ligy.

„Real Madrid aj Borussia Dortmund sú veľmi silné tímy. V zápasoch s nimi sme však strelili dovedna osem gólov. Som si istý, že tieto dve mužstvá sa v tejto sezóne prebojujú minimálne do semifinále LM. Nezabúdajme na to, že Legia prvýkrát po dlhom čase hrá v skupinovej fáze tejto súťaže. Musíme stavať na doterajších pozitívach a vyvarovať sa chýb, ktorých sme sa dopustili,“ skonštatoval pre oficiálny web Legie švajčiarsky útočník Aleksandar Prijovič.

Sporting má pred sebou náročný týždeň: okrem duelu vo Varšave ho čaká aj lisabonské derby s Benficou. „Najprv venujme pozornosť zápasu Ligy majstrov,“ vyzýva kouč „zeleno-bielych“ Jorge Jesus.

Súboj ‚drakov‘ s FC Kodaň o druhé postupové miesto v „géčku“

Už istým víťazom G-skupiny je anglický šampión Leicester City. O druhé postupové miesto budú v stredu na diaľku bojovať FC Porto a FC Kodaň so slovenským reprezentantom Jánom Gregušom.

„Portskí draci“, ktorí privítajú Leicester, majú momentálne na konte 8 bodov, dánsky zástupca o dva menej. V prípade rovnosti bodov postúpi FC Kodaň, ktorý má s Portom lepšiu bilanciu zo vzájomných stretnutí (1:1 vonku, 0:0 doma, pozn.).

Olympique Lyon nastúpi v priamom súboji o druhé miesto v H-skupine proti španielskemu tímu FC Sevilla. Septembrový súboj v Andalúzii sa skončil triumfom domácich 1:0. Mužstvu trénera Jorgeho Sampaoliho stačí na prienik medzi najlepších šestnásť aj remíza.

V prípade, že Lyon odsunie Sevillu na 3. priečku v skupine, Španieli budú mať možnosť zabojovať o štvrtý triumf v Európskej lige za sebou. „V Lyone musíme využiť naše prednosti a potvrdiť postup do osemfinále LM,“ vyhlásil na klubovom webe kapitán Sevilly Vicente Iborra.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať