V Japonsku sa začínajú MS klubov, favoritom Real Madrid

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Finále Ligy majstrov: Real Madrid - Atlético Madrid
Radosť hráčov Realu Madrid s víťaznou trofejou po finálovom zápase Ligy majstrov, v ktorom zdolali Atlético Madrid. Miláno, 28. máj 2016. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 8. decembra (WebNoviny.sk) – Vo štvrtok 8. decembra, keď vyvrcholia jesenné zápolenia na trávnikoch európskych pohárových súťaží, sa začnú XIII. majstrovstvá sveta klubov pod hlavičkou Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

Viac o vlaňajšom finálovom zápase:

FC Barcelona získala rekordný tretí titul na MS klubov

Sedem účastníkov

Turnaj budú hostiť dva štadióny v japonských mestách Osaka a Jokohama. Predstaví sa na ňom sedem účastníkov.

Úradujúci šampióni šiestich kontinentálnych konfederácií (Real Madrid/Šp. za Európsku futbalovú úniu UEFA, Atlético Nacional/Kol. za Juhoamerickú futbalovú konfederáciu CONMEBOL, Jeonbuk Hyundai Motors/Kór. rep. za Ázijskú futbalovú konfederáciu AFC, Mamelodi Sundowns/JAR za Africkú futbalovú konfederáciu CAF, Club América/Mex. za Futbalovú konfederáciu Severnej a Strednej Ameriky a karibskej oblasti CONCACAF a Auckland City/N. Zél. za Oceánsku futbalovú konfederáciu) a aktuálny držiteľ majstrovského titulu v hostiteľskej krajine (Kašima Antlers).

Prvý svetový šampionát klubov zorganizovali v roku 2000. V tom čase sa ešte konal aj populárny Interkontinentálny pohár, v ktorom každoročne od roku 1960 medzi sebou súperili najlepšie tímy Európy a Južnej Ameriky. Podujatiu však po viac ako štyroch desaťročiach definitívne odzvonilo v roku 2004 a pomyselnú štafetu prebral súčasný model MS klubov.

Prehľad víťazov MS klubov FIFA:

2000 – Corinthians (Braz.)

2005 – Sao Paulo (Braz.)

2006 – Internacional (Braz.)

2007 – AC Miláno (Tal.)

2008 – Manchester United (Angl.)

2009 – FC Barcelona (Šp.)

2010 – Inter Miláno (Tal.)

2011 – FC Barcelona (Šp.)

2012 – Corinthians (Braz.)

2013 – Bayern Mníchov (Nem.)

2014 – Real Madrid (Šp.)

2015 – FC Barcelona (Šp.)

2016 – ???

Najväčšími favoritmi každoročne sú zástupcovia starého kontinentu a Južnej Ameriky, veď zatiaľ sa z trofeje radovali výlučne európske a brazílske tímy. Pre španielsky klub Real Madrid pôjde už o tretie vystúpenie na MS klubov (predtým 2000 a 2014).

„Biely balet“ sa pred dvomi rokmi tešil z celkového triumfu, keď vo finálovom súboji v marockom Marrákeši triumfoval nad argentínskym San Lorenzom (2:0). Zverenci trénera Zinedina Zidana odštartujú svoju päť v Japonsku v semifinále rovnako ako kolumbijský tím Atlético Nacional.

Prvým stretnutím tohtoročného šampionátu bude štvrtkový play-off zápas o účasť vo štvrťfinále medzi družstvami Kašima Antlers a Auckland City v Jokohame. Na tom istom mieste sa v nedeľu 18. decembra uskutoční aj finále.

Video: FC Barcelona vlani vo finále MS klubov zdolala River Plate

Gianni Infantino chce od roku 2019 na MS klubov 32 účastníkov

Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino prednedávnom predstavil ideu, aby sa MS klubov od roku 2019 hrali s 32 mužstvami, v podobnom formáte ako momentálne Liga majstrov.

„Futbal už dnes nie je iba o Európe a Južnej Amerike. Svet sa zmenil a to je dôvod, prečo potrebujeme, aby boli MS klubov zaujímavé pre fanúšikov na celom svete,“ vyhlásil Infantino pre španielsky denník Mundo Deportivo, citoval ho aj britský The Guardian.

„Snažíme sa vytvoriť turnaj, ktorý by bol oveľa atraktívnejší, kvalitnejší a s účasťou ďalších klubov. Priláka to viac sponzorov a televíznych spoločností,“ doplnil 46-ročný funkcionár so švajčiarskym a talianskym pasom.

Lucas Vázquez spomína na Raúla a Interkontinentálny pohár 1998

Jedným z najpamätnejších okamihov prestížnych súbojov o Interkontinentálny pohár bol presný zásah legendárneho útočníka Realu Madrid Raúla Gonzáleza Blanca v roku 1998 do siete brazílskeho klubu Vasco da Gama. Raúl ním vtedy rozhodol o celkovom triumfe „pusiniek“, prvom v tejto súťaži od roku 1960.

„Pamätám si tento úspech nášho klubu. Mal som vtedy sedem rokov a hneď ráno, keď som vstal do školy, som sa ponáhľal zistiť, či Real vyhral alebo prehral,“ spomína na webe FIFA.com krídelník madridského mužstva Lucas Vázquez. „Real mal vždy skvelých futbalistov, ale keď som bol malý, môj hrdina bol vždy Raúl – pre to, aký bol dobrý a čo všetko pre klub urobil,“ dodal 25-ročný Vázquez, ktorý obdivoval aj Luísa Figa a súčasného spoluhráča Cristiana Ronalda.

Vázquez je stabilným členom kádra Realu Madrid od roku 2015. V Japonsku by po tohtoročných triumfoch v Lige majstrov a Európskom superpohári rád získal ďalšiu trofej do zbierky. „Chceme vyhrať MS klubov a potvrdiť, že sme najlepší na svete,“ doplnil Lucas Vázquez.

Program futbalových MS klubov 2016 v Japonsku

* 8. – 18. decembra, časy sú v SEČ

PLAY-OFF O ŠTVRŤFINÁLE

8. decembra (Jokohama): Kašima Antlers (Jap.) – Auckland City (N. Zél.) /11.30/

ŠTVRŤFINÁLE

11. decembra (Osaka): Jeonbuk Hyundai Motors (Kór. rep.) – Club América (Mex.) /8.00/

11. decembra (Osaka): Mamelodi Sundowns (JAR) – Kašima Antlers (Jap.) / Auckland City (N. Zél.) /11.30/

ZÁPAS O 5. MIESTO

14. decembra (Osaka): zdolaní vo štvrťfinále /8.30/

SEMIFINÁLE

14. decembra (Osaka): Atlético Nacional (Kol.) – Mamelodi Sundowns (JAR) / Kašima Antlers (Jap.) / Auckland City (N. Zél.) /11.30/

15. decembra (Jokohama): Jeonbuk Hyundai Motors (Kór. rep.) / Club América (Mex.) – Real Madrid (Šp.) /11.30/

ZÁPAS O 3. MIESTO

18. decembra (Jokohama): zdolaní v semifinále /8.00/

FINÁLE

18. decembra (Jokohama): úspešní v semifinále /11.30/

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Gianni Infantino
Firmy a inštitúcie Real Madrid