Hertha získala tri body, najväčší aplauz patril nášmu Dudovi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hertha získala tri body, najväčší aplauz patril nášmu Dudovi
Hoci slovenský futbalista Ondrej Duda nestrelil v zápase ani jeden gól, dočkal sa najväčšieho potlesku od divákov. Foto: facebook.com/herthabsc

BERLÍN 26. februára (WebNoviny.sk) – Slovenský futbalový reprezentant Ondrej Duda má za sebou bundesligovú premiéru v nemeckom klube Hertha BSC Berlín. Pri sobotňajšom víťazstve svojho tímu v 22. kole najvyššej nemeckej futbalovej súťaže nad Eintrachtom Frankfurt (2:0) sa 22-ročný ofenzívny stredopoliar dostal na trávnik v 89. minúte zápasu, keď vystriedal autora druhého gólu Berlínčanov Vladimíra Daridu.

Hertha získala z 33 možných bodov v domácich zápasoch 28, a tak má z bundesligistov momentálne najlepšiu bilanciu na domácom trávniku. Slovenský obranca Peter Pekarík absolvoval v domácom tíme plnú minutáž.

Po nezáživnom prvom polčase šla Hertha do vedenia v 52. minúte gólom Vedada Ibiševiča, keď poslal loptu ľavačkou do siete po tom, ako strelu Salomona Kaloua vyrazil brankár Lukáš Hradecký. V 83. minúte si český reprezentant Darida nabehol na center pred päťku a pečatil zisk troch bodov pre berlínsky klub, ktorý sa v tabuľke dostal na piatu priečku pred Frankfurt. Pre Daridu to bol prvý hlavičkový gól zo 16 bundesligových. Hostia hrali od 78. minúty bez vylúčeného Harisa Seferoviča.

Dudu rozhodnutie trénera potešilo

„Frankfurt v prvom polčase zahodil mečbal. Ak by strelil gól, bolo by to pre nás ťažké. Potom sme využili našu prvú šancu, myslím si, že sme vyhrali zaslúžene,“ cituje portál bundesliga.de trénera Herthy Pála Dárdaiho.

Predtým, ako Duda vstúpil na trávnik približne v polovici 89. minúty, si musel postáť pri postrannej čiare zopár minút a počkať na prerušenie hry. Po tom, ako miestny hlásateľ na Olympijskom štadióne zahlásil meno Ondrej, diváci jasotom doplnili priezvisko – Duda! Tak dlho odkladaný debut talentovaného hráča pre vleklé problémy s kolenom sa konečne uskutočnil, aj keď trval necelé dve minúty, pretože rozhodca odpískal zápas po pár sekundách vypršania riadneho hracieho času. Denník Berliner Zeitung na svojom portáli napísal: „Najväčší aplauz sa neušiel strelcom gólov, ale Ondrejovi Dudovi. Ten po siedmich mesiacoch plných bolestí a prekážok nastúpil prvý raz v drese Herthy na trávnik.“

Tréner Berlínčanov Pál Dárdai už skraja týždňa avizoval, že Duda trénuje s tímom a dostane sa na zápasovú súpisku proti Frankfurtu. Samotný hráč deň pred zápasom pre Bild povedal: „Nominácia na zápas ma potešila, som pripravený. Pre mňa veľa znamená, že sa budem môcť nadýchnuť atmosféry s fanúšikmi na štadióne. Doteraz som všetky domáce zápasy sledoval z tribúny.“

Túži po góloch, ale zdravie mu je prednejšie

Na otázku, koľko duelov by chcel stihnúť v aktuálnej sezóne, odpovedal: „Pred ňou som túžil po mnohých góloch a finálnych prihrávkach. Teraz chcem zostať zdravý.“

Futbalista s desiatkou na drese sa posadil proti Frankfurtu na lavičku a zasiahol do zápasu na jeho úplnom konci. Je to určite dobrá správa aj pre kormidelníka reprezentácie Jána Kozáka, ale aj trénera slovenskej dvadsaťjednotky Pavla Hapala. Za reprezentačný A-tím nastúpil Duda naposledy na ME 2016 v súboji s Anglickom (20. júna).

Slovák, ktorý prestúpil do Herthy v júli minulého roka, si až doposiaľ zahral vo farbách klubu iba v jednom zápase – bol to priateľský duel 30. júla minulého roka s Eintrachtom Braunschweig.

S mužstvom trénoval už počas novembra, ale opäť sa mu ozvali zdravotné problémy, ktoré si napokon vyžiadali operáciu kolena u lekára Hansa-Wilhelmai Müllera-Wohlfahrta. Podstúpil ju začiatkom decembra. Ofenzívny stredopoliar prestúpil 21. júla 2016 z poľskej Legie Varšava do Herthy BSC Berlín za viac než štyri milióny eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Lukáš HradeckýOndrej DudaPeter Pekarík
Firmy a inštitúcie Hertha Berlín