Marka Hamšíka teší, že už sedem rokov patrí k lídrom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Marek Hamšík
Najlepším futbalistom Slovenskej republiky za rok 2013 sa stal Marek Hamšík. Foto: SITA/Ivan Kopčáni

TRNAVA/BRATISLAVA 4. marca (WEBNOVINY) – Už sedem rokov v slovenskom futbale vládne dvojica Martin Škrtel – Marek Hamšík. Kým stopér anglického klubu FC Liverpool a slovenskej reprezentácie Martin Škrtel má na konte štyri triumfy v koncoročnej ankete Futbalista roka (2007, 2008, 2011, 2012), stredopoliar talianskeho SSC Neapol Marek Hamšík sa čerstvým tretím triumfom vyrovnal bývalému dlhoročnému kapitánovi Slovana Bratislava Dušanovi Tittelovi (1995, 1996 a 1997).

Dvaja králi slovenského futbalu z posledných rokov si trón doteraz udržali maximálne dva ročníky po sebe. Ani jeden nedokázal dovŕšiť hetrik. „Hetrik by bol pekný. Ešte sa mi nepodaril ani na ihrisku, tak by som bol rád, keby som sa ho dočkal aspoň na pódiu. Ale veľa do toho môže povedať aj Martin. Som ešte mladý, v kariére pokračujem ďalej, tak verím, že nejaké prvenstvo v tejto ankete ešte pridám,“ konštatoval chvíľu po slávnostnom vyhlásení ankety 26-ročný rodák z Banskej Bystrice a pokračoval: „V Taliansku som mal minulý rok veľmi dobrý, myslím si, že aj v reprezentácii sa to teraz v poslednom období zlepšilo, tak dúfam, že to takto bude aj ďalej pokračovať. Partia v mužstve je dobrá, pribudli k nám mladí chalani, s ktorými teraz odohráme tri prípravné zápasy, aby sme sa dobre pripravili na kvalifikáciu o postup na ME 2016.“

Obrazom: Futbalistom roka 2013 sa stal Marek Hamšík:

Najslávnejší odchovanec podlavického futbalu zdôraznil, že veľký podiel na jeho treťom prvenstve v ankete o najlepšieho futbalistu Slovenska (2009, 2010 a 2013) majú aj jeho spoluhráči z SSC Neapol, pre ktorých v najbližšom čase chystá malé poďakovanie za pomoc na ihrisku.

Prvé ocenenie je nezabudnuteľné

„Ktoré z tých prvých miest v ankete je pre mňa najcennejšie? Samozrejmé, že to prvé. To je predsa nezabudnuteľné. Ale, aby som pravdu povedal, všetky tri si veľmi vážim. Sú výsledkom toho, ako moju hru vnímajú odborníci, tréneri, novinári. Je pekné vyhrať v takejto prestížnej ankete,“ reagoval na klasickú „anketovú“ otázku niekdajší kapitán slovenskej reprezentácie a aktuálny tvorca hry SSC Neapol, s ktorým momentálne obhajuje druhé miesto v talianskej lige.

„V Neapole som v tejto sezóne zažil veľa zmien. Tréner Benítez priniesol nový herný systém, priviedol nových hráčov, zmenil náš štýl hry. Bolo toho dosť, čo sa zmenilo. Našťastie, všetci sme dokázali preladiť na jeho taktiku, boli sme trpezliví – a výsledky sa dostavili. Samozrejme, že nás mrzia niektoré stratené body, napríklad naposledy po remíze 1:1 v Livorne, ale sezóna je dlhá, z chýb sa treba poučiť a ísť ďalej. Na Juventus máme veľký odstup, ale o to druhé miesto sa určite ešte pobijeme,“ zhodnotil Marek Hamšík aktuálnu situáciu v jeho pôsobisku pod Vezuvom.

Novinkou v športovej kariére Mareka Hamšíka bola aj dlhá zdravotná pauza, ktorá ho na takmer dva mesiace posadila do hľadiska.

„Bolo to moje prvé vážne zranenie, pre ktoré som nemohol hrať až 52 dní. Vydržať toľko dní bez futbalu bolo pre mňa naozaj veľmi ťažké. Ale aspoň som sa mohol viac venovať rodine. Nemusel som chodiť na sústredenia pred zápasmi. Oddýchol som si od futbalu a sledoval som ho z hľadiska,“ vrátil sa Marek Hamšík k dlhej zdravotnej prestávke, ktorá minulý rok trochu pribrzdila jeho futbalovú kariéru.

Marek Hamšík sa stal najlepším slovenským futbalistom roka
Foto: SITA/Ivan Kopčáni

Fanúšikovia sú veľmi „mudri“, keď sa akcia nevydarí, hovorí Hamšík

„Aký som divák v hľadisku? Taký, ktorý vždy bráni svojich spoluhráčov na ihrisku. Veď to poznáte, fanúšikovia sú rôzni… Tak sa s nimi hádam. Vždy si poviem svoje. Vždy si zastanem spoluhráčov. Viem, ako to chodí na ihrisku. Viem ako to ten – ktorý hráč chcel urobiť, čo chcel tou akciou alebo prihrávkou dosiahnuť. Ale nie vždy to vyjde a diváci sú potom veľmi múdri,“ vysvetľoval Marek Hamšík svoje „pôsobenie“ v hľadisku medzi temperamentnými talianskymi divákmi.

Ako divák sledoval aj úspechy slovenských športovcov na iných nefutbalových podujatiach, napríklad Dominiku Cibulkovú na Australian Open, či Anastasiu Kuzminovú a slovenských biatlonistov či hokejistov na nedávnych zimných olympijských hrách v Soči.

Tým úspešným veľmi pohotovo k ich životným výsledkom aj gratuloval. „Kuzminovej zlato som nevidel naživo, lebo práve v tom čase som mal tréning. Jej preteky som si pozrel zo záznamu. Anastasia urobila v Soči Slovensku veľké meno. Zlatá medaila je vrchol snaženia každého športovca v olympijskom športe. Bola výborná. Tak isto aj Dominika Cibulková, ktorá postúpila do finále grandslamového turnaja. Preto som na ich úspechy reagoval,“ povedal na margo svojich dvoch „kolegiálnych“ gratulácii Marek Hamšík a pokračoval: „Z olympiády v Soči som videl súťaže biatlonistov a zápasy slovenských hokejistov. Niečo ma potešilo, niečo nie. Ale taký je šport. Nedá sa v ňom stále iba víťaziť.“

Keďže je známe, že Hamšík je tradičným partnerom hokejistu Michala Handzuša v letných tenisových súbojoch v rodnej Banskej Bystrici, reč okolo jeho obľúbeného športu sa otočila aj týmto smerom. „Veľmi rád hrám tenis a minulý rok som objavil plážový volejbal, tak sa teším, že v lete sa budem venovať tomuto športu. Ako divák sa zaujímam o každý šport. Myslím si, že mám v ňom celkom dobrý prehľad. Keď mi to futbalové povinnosti dovolia, vždy sa zaujímam o výsledky slovenských reprezentantov aj v iných športoch,“ reagoval Marek Hamšík na otázku agentúry SITA.

„S Mišom Handzušom som o prehrách našich hokejistov na olympiáde ešte nehovoril. Nebol na to vhodný čas, ale tieto debaty si nechám na leto, na dovolenku. Potom to spolu rozoberieme,“ dodal Marek Hamšík ešte na aktuálnu olympijskú tému.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dominika CibulkováMarek HamšíkMartin Škrtel