Košice, Trenčín aj Trnava spoznali súperov v Európskej lige

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
FK Dukla Banská Bystrica - FC Spartak Trnava
Zľava: Radoslav Ciprys z FC Spartak Trnava a Matúš Marcin z FK Dukla Banská Bystrica počas 19. kola futbalovej Corgoň ligy medzi FK Dukla Banská Bystrica - FC Spartak Trnava. Banská Bystrica, 30. november 2013. Foto: SITA/Ján Viazanička

NYON 22. júna (WEBNOVINY) – Trio slovenských zástupcov v Európskej lige (EL) 2014/2015 spoznalo svojich súperov. Rozhodol o nich pondelňajší žreb vo švajčiarskom Nyone.

„Andeli“ figurovali medzi nasadenými mužstvami

Futbalisti „bronzového“ tímu uplynulého ročníka najvyššej slovenskej súťaže FC Spartak Trnava si v 1. predkole zmerajú sily s hráčmi maltského tímu FC Hibernians. Rozhodol o tom pondelkový popoludňajší žreb vo švajčiarskom Nyone, sídle Európskej futbalovej únie (UEFA).

„Andeli“ figurovali medzi nasadenými mužstvami a bolo už vopred zrejmé, že ich súper bude z menej futbalovo exponovanej krajiny. Prvý súboj o postup do 2. predkola sa uskutoční 3. júla na Malte, odveta je na programe o týždeň neskôr 10. 7. na Slovensku – na štadióne v Zlatých Moravciach.

V prípade, že FC Spartak Trnava postúpi cez Hibernians ďalej, v 2. predkole EL nastúpia zverenci trénera Juraja Jarábka proti gruzínskemu mužstvu FC Zestafoni. Pri pondelkovom následnom žrebe do tejto kvalifikačnej fázy Trnavčanom patril status nenasadeného mužstva: prvý vzájomný duel by odohral Spartak 17. júla doma, odvetu o týždeň neskôr 24. 7. na gruzínskej pôde.

„V prvom rade sa všetci tešíme, že budeme hrať Európsku ligu. Pokiaľ ide o protivníka, mne osobne to bolo v podstate jedno, koho dostaneme. Napokon je to na úvod tím z Malty, nič to však nemení na tom, že budeme musieť odohrať dva zápasy, v ktorých nám súper určite nič nedaruje zadarmo. Pevne verím, že prejdeme cez prvé predkolo,“ uviedol na margo žrebu 31-ročný obranca trnavského tímu Marek Janečka.

Hibernians Football Club vznikol v roku 1922, je to deväťnásobný maltský majster (naposledy sa však tešil z titulu v ročníku 2008/2009) a dvojnásobný víťaz domáceho pohára (2011/2012, 2012/2013). Trénerom „pávov“ je Srb Branko Niševič. Okrem spomenutého Hiberniansu mohli „spartakovci“ dostať pri žrebe 1. kola ešte niekoho z kvarteta UE Sant Juliá (And.), FC Tiraspoľ (Mold.), FC Sioni Bolnisi (Gruz.), FK Čelik Nikšič (Č. Hora).

Kouč trnavského mužstva Juraj Jarábek zdvíha pred dvojzápasom s maltským protivníkom varovný prst. „Nastúpime proti súperovi s dobrou tradíciou. Európsky futbal sa vyrovnáva, čo dokázal vlani Hibernians, keď potrápil Vojvodinu Nový Sad (výsledky: 1:4 /doma/, 2:3 /vonku/). Na Malte nás čakajú náročné klimatické podmienky. Samozrejme, že o súperovi sa budeme snažiť získať čo najviac informácií,“ citoval oficiálny klubový web www.spartak.sk slová kouča „andelov“.

Košičania necestujú ďaleko

Futbalisti MFK Košice sa v 2. predkole stretnú s hráčmi českého tímu FC Slovan Liberec. Rozhodol o tom pondelkový popoludňajší žreb vo švajčiarskom Nyone, sídle Európskej futbalovej únie (UEFA). Zverenci Radoslava Látala figurovali medzi nenasadenými mužstvami. Prvý súboj o postup do 3. predkola sa uskutoční 17. júla v Česku, odveta je na programe o týždeň neskôr 24. 7. v Košiciach.

„Nechceli sme cestovať ďaleko, to nám aj splnilo. Na druhej strane tým, že sme boli nenasadení, mohli sme dostať len ťažkého protivníka. Liberec bude náročný súper a favorit dvojzápasu. Paradoxné je, že české mužstvo vedie slovenský tréner (Samuel Slovák, pozn.) a naše mužstvo český kormidelník (Radoslav Látal, pozn.). Očakávam zaujímavú konfrontáciu. Libercu to chceme znepríjemniť čo najviac,“ povedal športový riaditeľ MFK Ivan Kozák.

Podľa trénera Slovana Liberec Samuela Slováka patria Košice k najsilnejším tímom, ktoré mohli českí futbalisti dostať. „Slovenských mužstiev tam bolo dosť, trochu som čakal, že to bude niektoré z nich. Košice majú za sebou dobrú uplynulú sezónu, uvidíme, ako sa zmení ich káder. Verím, že sa na nich dokážeme dobre prípraviť. Dôležité bude dosiahnuť v prvom vzájomnom súboji na domácom trávniku čo možno najlepší výsledok.“

Trenčania odohrajú prvý duel v Dubnici

Súpera pre druhé predkolo spoznal aj futbalisti AS Trenčín, ktorí zabojujú o postup proti hráčom srbského tímu FK Vojvodina Nový Sad. Klub spod Čákovho hradu figuroval medzi nenasadenými mužstvami. Prvý súboj o postup do 3. predkola sa uskutoční 17. júla na štadióne v Dubnici nad Váhom, odveta je na programe o týždeň neskôr 24. 7. v Srbsku.

Podľa generálneho riaditeľa AS Trenčín Róberta Rybníčka disponuje srbský futbal kvalitou. „Nenavyberáme si. V tom koši nasadených, ktorých sme mohli dostať (napr. aj Ruch Chorzów, Hapoel Tel Aviv či Šachťor Soligorsk, pozn.), boli silné tímy. Máme informácie, že Vojvodina má rovnako ako my mladé mužstvo,“ zhodnotil žreb Rybníček. „Môže to byť zaujímavá konfrontácia, musíme sa dobre pripraviť. Myslím si, že máme na to, aby sme ich zdolali a postúpili ďalej,“ dodal šéf Trenčína.

Skupinová fáza štartuje v septembri

Desať tímov eliminovaných z play-off kvalifikačnej fázy Ligy majstrov 2014/2015 má automaticky zaistenú miestenku do skupinovej fázy EL. Kvalifikácia do nej bude už tradične pozostávať zo štyroch fáz, okrem obvyklých troch predkôl eliminácie sa na záver bude hrať aj tzv. play-off.

Prvé predkolo Európskej ligy 2014/2015 je na programe 3. júla (prvé zápasy), resp. 10. júla (odvety) 2014. Nasleduje 2. predkolo (17., resp. 24. 7.), 3. predkolo (31. júla, resp. 7. augusta) a spomenuté play-off (21., resp. 28. 8.).

Skupinová fáza sa bude hrať v termínoch od 18. septembra do 11. decembra 2014, vyraďovacia časť sa začne 19. februára 2015. Finálový duel druhej najprestížnejšej pohárovej súťaže „starého kontinentu“ sa uskutoční 27. mája budúceho roka na Národnom štadióne v poľskej Varšave.

Skupinová fáza EL bude pozostávať z dvanástich štvorčlenných skupín. V nich sa stretnú tímy systémom každý s každým doma – vonku. Zo skupinovej fázy postúpia do šestnásťfinále najlepšie dve mužstvá z každého štvorlístka, ktoré na 32 klubov doplní osem kolektívov z tretích miest základných skupín LM.

Šestnásťfinále, osemfinále, štvrťfinále a následne aj semifinále sa hrá podľa nezmeneného pohárového systému, t. j. doma – vonku.

Žreb 1. predkola futbalovej Európskej ligy 2014/2015:

– prvé zápasy: 3. júla, odvety: 10. júla

Sioni Bolnisi (Gruz.) – Flamurtari Vlore (Alb.)

FC Tiraspoľ (Mold.) – Inter Baku (Azer.)

FC Hibernians (Malta) – SPARTAK TRNAVA (SR)

Sant Juliá (Andorra) – FK Čukarički (Srb.)

FC Koper (Slovin.) – Čelik Nikšič (Č. Hora)

FK Turnovo (Maced.) – Čichura Sačchere (Gruz.)

FC Širak (Arm.) – Šachťor Karaganda (Kaz.)

FK Gabala (Azer.) – NK Široki Brijeg (Bos. a Herc.)

VTK Diósgyör (Maď.) – FC Birkirkara (Malta)

FC Vaduz (Licht.) – College Europa (Gibr.)

Veris Kišiňov (Mold.) – Litex Loveč (Bul.)

UE Santa Coloma (Andorra) – Metalurg Skopje (Maced.)

Kajrat Almaty (Kaz.) – FK Kukesi (Alb.)

SS Folgore Falciano Calcio (S. Mar.) – Budučnost Podgorica (Č. Hora)

RNK Split (Chor.) – FC Mika Jerevan (Arm.)

Botev Plovdiv (Bul.) – AC Libertas (S. Mar.)

Lovčen Cetinje (Č. Hora.) – Željezničar Sarajevo (Bos. a Herc.)

FK Škëndija (Maced.) – Zimbru Kišiňov (Mold.)

Sliema Wanderers (Malta) – Ferencváros Budapešť (Maď.)

Pjunik Jerevan (Arm.) – FC Astana (Kaz.)

Rudar Velenje (Slovin.) – KF Laci (Alb.)

FC Differdange 03 (Lux.) – FK Atlantas (Lit.)

Vaasan Palloseura (Fín.) – IF Brommapojkarna (Švéd.)

B36 Tórshavn (Faer. ost.) – FC Linfield (Sev. Ír.)

Fram Reykjavík (Isl.) – JK Nömme Kalju (Est.)

Rosenborg Trondheim (Nór.) – FK Jelgava (Lot.)

Derry City (Ír.) – Aberystwyth Town (Wal.)

FC Aberdeen (Škót.) – Daugava Riga (Lot.)

Santos Tartu (Est.) – Tromsö (Nór.)

FC Crusaders (Sev. Ír.) – FK Ekranas (Lit.)

FC Stjarnan (Isl.) – Bangor City (Wal.)

Jeunesse Esch (Lux.) – FC Dundalk (Ír.)

MYPA Myllykoski (Fín.) – ÍF Fuglafjördur (Faer. ostr.)

FH Hafnarfjardar (Isl.) – FC Glenavon (Sev. Ír.)

Sillamäe Kalev (Est.) – FC Honka (Fín.)

Banga Gargždai (Lit.) – Sligo Rovers (Ír.)

Víkingur Göta (Faer. ost.) – FC Daugava Daugavpils (Lot.)

IFK Göteborg (Švéd.) – Fola Esch (Lux.)

FK Haugesund (Nór.) – Airbus UK Broughton (Wal.)

Žreb 2. predkola futbalovej Európskej ligy 2014/2015:

– prvé zápasy: 17. júla, odvety: 24. júla

FC ETO Györ (Maď.) – postupujúci z dvojzápasu 1. predkola EL 2014/2015 IFK Göteborg (Švéd.)/Fola Esch (Lux.)

Neman Grodno (Biel.) – postupujúci z dvojzápasu 1. predkola EL 2014/2015 FH Hafnarfjardar (Isl.)/FC Glenavon (Sev. Ír.)

postupujúci z dvojzápasu 1. predkola EL 2014/2015 Sant Juliá (Andorra)/FK Čukarički (Srb.) – SV Grödig (Rak.)

postupujúci z dvojzápasu 1. predkola EL 2014/2015 FC Aberdeen (Škót.)/Daugava Riga (Lot.) – FC Groningen (Hol.)

postupujúci z dvojzápasu 1. predkola EL 2014/2015 SS Folgore Falciano Calcio (S. Mar.)/Budučnost Podgorica (Č. Hora) – Omonia Nikózia (Cyp.)

postupujúci z dvojzápasu 1. predkola EL 2014/2015 FC Differdange 03 (Lux.)/FK Atlantas (Lit.) – postupujúci z dvojzápasu 1. predkola EL 2014/2015 FC Širak (Arm.)/Šachťor Karaganda (Kaz.)

postupujúci z dvojzápasu 1. predkola EL 2014/2015 Derry City (Ír.)/Aberystwyth Town (Wal.) – Šachťor Soligorsk (Biel.)

postupujúci z dvojzápasu 1. predkola EL 2014/2015 Botev Plovdiv (Bul.)/AC Libertas (S. Mar.) – SKN St. Pölten (Rak.)

FK Molde (Nór.) – ND Gorica (Slovin.)

Hapoel Be’er Ševa (Izr.) – postupujúci z dvojzápasu 1. predkola EL 2014/2015 RNK Split (Chor.)/FC Mika Jerevan (Arm.)

CFR Kluž (Rum.) – FK Jagodina (Srb.)

Bursaspor (Tur.) – postupujúci z dvojzápasu 1. predkola EL 2014/2015 FK Turnovo (Maced.)/Čichura Sačchere (Gruz.)

FK Mladá Boleslav (ČR) – postupujúci z dvojzápasu 1. predkola EL 2014/2015 FK Gabala (Azer.)/NK Široki Brijeg (Bos. a Herc.)

FK Sarajevo (Bos. a Herc.) – postupujúci z dvojzápasu 1. predkola EL 2014/2015 FK Haugesund (Nór.)/Airbus UK Broughton (Wal.)

Ruch Chorzów (Poľ.) – postupujúci z dvojzápasu 1. predkola EL 2014/2015 FC Vaduz (Licht.)/College Europa (Gibr.)

Asteras Tripoli (Gréc.) – Rovaniemi (Fín.)

postupujúci z dvojzápasu 1. predkola EL 2014/2015 Lovčen Cetinje (Č. Hora.)/Željezničar Sarajevo (Bos. a Herc.) – postupujúci z dvojzápasu 1. predkola EL 2014/2015 UE Santa Coloma (Andorra)/Metalurg Skopje (Maced.)

Slovan Liberec (ČR) – MFK KOŠICE (SR)

FC Motherwell (Škót.) – postupujúci z dvojzápasu 1. predkola EL 2014/2015 FC Stjarnan (Isl.)/Bangor City (Wal.)

Neftči Baku (Azer.) – postupujúci z dvojzápasu 1. predkola EL 2014/2015 FC Koper (Slovin.)/Čelik Nikšič (Č. Hora)

FC Luzern (Švaj.) – FC St. Johnstone (Škót.)

Zulte Waregem (Belg.) – Zawisza Bydgoszcz (Poľ.)

Hapoel Tel Aviv (Izr.) – postupujúci z dvojzápasu 1. predkola EL 2014/2015 Pjunik Jerevan (Arm.)/FC Astana (Kaz.)

Hajduk Split (Chor.) – postupujúci z dvojzápasu 1. predkola EL 2014/2015 Jeunesse Esch (Lux.)/FC Dundalk (Ír.)

postupujúci z dvojzápasu 1. predkola EL 2014/2015 Fram Reykjavík (Isl.)/JK Nömme Kalju (Est.) – Lech Poznaň (Poľ.)

postupujúci z dvojzápasu 1. predkola EL 2014/2015 Víkingur Göta (Faer. ost.)/FC Daugava Daugavpils (Lot.) – postupujúci z dvojzápasu 1. predkola EL 2014/2015 Santos Tartu (Est.)/Tromsö (Nór.)

postupujúci z dvojzápasu 1. predkola EL 2014/2015 FC Hibernians (Malta)/SPARTAK TRNAVA (SR) – FC Zestafoni (Gruz.)

postupujúci z dvojzápasu 1. predkola EL 2014/2015 B36 Tórshavn (Faer. ost.)/FC Linfield (Sev. Ír.) – AIK Štokholm (Švéd.)

postupujúci z dvojzápasu 1. predkola EL 2014/2015 Rudar Velenje (Slovin.)/KF Laci (Alb.) – Zaria Lugansk (Ukr.)

postupujúci z dvojzápasu 1. predkola EL 2014/2015 Sillamäe Kalev (Est.)/FC Honka (Fín.) – FK Krasnodar (Rus.)

AS TRENČÍN (SR) – FK Vojvodina Nový Sad (Srb.)

postupujúci z dvojzápasu 1. predkola EL 2014/2015 Kajrat Almaty (Kaz.)/FK Kukësi (Alb.) – Esbjerg (Dán.)

Dinamo Minsk (Biel.) – postupujúci z dvojzápasu 1. predkola EL 2014/2015 MYPA Myllykoski (Fín.)/ÍF Fuglafjördur (Faer. ostr.)

Petrolul Ploješť (Rum.) – postupujúci z dvojzápasu 1. predkola EL 2014/2015 Sioni Bolnisi (Gruz.)/Flamurtari Vlore (Alb.)

postupujúci z dvojzápasu 1. predkola EL 2014/2015 FC Crusaders (Sev. Ír.)/FK Ekranas (Lit.) – postupujúci z dvojzápasu 1. predkola EL 2014/2015 Vaasan Palloseura (Fín.)/IF Brommapojkarna (Švéd.)

HNK Rijeka (Chor.) – postupujúci z dvojzápasu 1. predkola EL 2014/2015 Sliema Wanderers (Malta)/Ferencváros Budapešť (Maď.)

postupujúci z dvojzápasu 1. predkola EL 2014/2015 Rosenborg Trondheim (Nór.)/FK Jelgava (Lot.) – postupujúci z dvojzápasu 1. predkola EL 2014/2015 Banga Gargždai (Lit.)/Sligo Rovers (Ír.)

CSKA Sofia (Bul.) – postupujúci z dvojzápasu 1. predkola EL 2014/2015 FK Škendija (Maced.)/Zimbru Kišiňov (Mold.)

postupujúci z dvojzápasu 1. predkola EL 2014/2015 Veris Kišiňov (Mold.)/Litex Loveč (Bul.) – postupujúci z dvojzápasu 1. predkola EL 2014/2015 VTK Diósgyör (Maď.)/FC Birkirkara (Malta)

IF Elfsborg (Švéd.) – postupujúci z dvojzápasu 1. predkola EL 2014/2015 FC Tiraspoľ (Mold.)/Inter Baku (Azer.)

Play-off kvalifikácie (62 mužstiev):

Nasadené tímy: Inter Miláno (Tal.), Tottenham Hotspur (Angl.), FC Villarreal (Šp.), FC Twente (Hol.), Metalist Charkov (Ukr.), PAOK Solún (Gréc.), Trabzonspor (Tur.), Borussia Mönchengladbach (Nem.), Lokomotiv Moskva (Rus.), Rapid Viedeň (Rak.)

Zatiaľ neznáme nasadenie: FC Zürich (Švaj.), CD Nacional (Portug.), AS Saint-Étienne (Fr.), Dinamo Moskva (Rus.), PEC Zwolle (Hol.), Lokeren (Belg.), Apollon Limassol (Cyp.), FC Midtyjylland (Dán.), 29 úspešných tímov postupujúcich z 3. predkola EL 2013/2014 + 15 neúspešných tímov z 3. predkola LM 2014/2015

Skupinová fáza (48 mužstiev):

FC Sevilla (Šp.), Dynamo Kyjev (Ukr.), ACF Fiorentina (Tal.), VfL Wolfsburg (Nem.), FC Everton (Angl.), GD Estoril Praia (Portug.), Giungamp (Fr.), 10 neúspešných tímov z play-off (majstrovská /5/ + nemajstrovská /5/ vetva) Ligy majstrov 2014/2015 + 31 úspešných tímov postupujúcich z play-off EL 2014/2015

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan KozákJuraj JarábekMarek Janečka
Firmy a inštitúcie FC Spartak Trnava