Začína sa slovenská najvyššia futbalová liga, zmenila názov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Corgoň liga - Nitra - Trnava
Nitra zvíťazila nad Trnavou. Po bezgólovom prvom polčase sa hráči spod Zobora presadili behom 14 minút hned trikrát. Foto: SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 9. júla (WEBNOVINY) – Po 40 dňoch letnej prestávky sa začne v poradí už 22. ročník samostatnej najvyššej slovenskej futbalovej súťaže. Počas piatkovej ouvertúry je na programe jeden duel novej sezóny 2014/2015 ŠK Slovan Bratislava – ŽP Šport Podbrezová s výkopom o 18.30 h.

V sobotu sú ďalšie štyri stretnutia AS Trenčín – FC DAC 1904 Dunajská Streda, MFK Košice – FK Dukla Banská Bystrica (oba od 17.30 h), MFK Ružomberok – MŠK Žilina (18.30) a FK Senica – Spartak Myjava (19.30), v nedeľu 13. júla úvodné kolo dohrajú od 17.30 h súbojom FC Spartak Trnava – FC ViOn Zlaté Moravce.

Nováčikom Podbrezová

Majstrovský titul v nastávajúcej sezóne (po jedenástich ročníkoch sa už nebude hrať pod názvom Corgoň liga, ale uzavretím spolupráce Únie ligových klubov s novým titulárnym partnerom premiérovo už ako Fortuna liga, pozn.) obhajuje ŠK Slovan Bratislava, ktorý v uplynulom ročníku 2013/2014 získal do vitríny v novodobej ére samostatnej SR rekordnú ôsmu trofej a v počte primátov sa viac odpútal od Žiliny: hráči klubu spod Dubňa sa tešili dosiaľ šesťkrát.

„Belasí“ rozhodli pod vedením trénera Jozefa Valoviča (už od 4. kola prevzal mužstvo a nahradil Samuela Slováka, pozn.) a poradcu s rozšírenými kompetenciami Dušana Galisa o celkovom triumfe už v predstihu – tri kolá pred koncom súťaže. Slovan mal v konečnom účtovaní napokon dvanásťbodový náskok pred AS Trenčín, tretí skončil FC Spartak Trnava už s výrazným 22-bodovým mankom na víťaza.

Obrazom: Slovan Bratislava získal rekordný ôsmy slovenský titul

Nováčikom najvyššej súťaže sa stal tím ŽP Šport Podbrezová, ktorý si bez problémov vybojoval prvenstvo v II. lige. „Železiari“ si zabezpečili postup už štyri kolá pred záverom, napokon triumfovali o 21 bodov pred duom Michalovce – Bardejov a premiérovo sa predstavia medzi slovenskou elitou. Podbrezová nahradila tradičného účastníka FC Nitra, ktorý obsadil v Corgoň lige 2013/2014 posledné 12. miesto len zásluhou horšej bilancie zo vzájomných stretnutí s predposledným tímom v klasifikácii FK DAC 1904 Dunajská Streda. Klub spod Zobora sa po deviatich sezónach minimálne na rok rozlúčil s účinkovaním v najvyššej slovenskej futbalovej súťaži.

Ašpirantmi na popredné priečky najmä medailisti z uplynulej sezóny Slovan, Trenčín a Trnava

Najvážnejších kandidátov na zisk majstrovského titulu treba hľadať najmä medzi tímami, ktoré skončili v uplynulej sezóne na prvých troch priečkach a reprezentujú slovenský futbal aj v európskych klubových súťažiach v ročníku 2014/2015. Slovan, Trenčín i Trnava by sa mali spolu športovo pobiť o miesto na výslní.

Cestu za celkovým prvenstvom na domácej scéne by im však mohli viac sťažiť aj ostatné kluby. Po nevydarenej uplynulej sezóne by do horného poltucta tabuľky radi poskočili predovšetkým v Žiline a po príchode nového majiteľa Oszkára Világiho a vydarenej jarnej časti aj v Dunajskej Strede. Udržať pozície „z vlaňajška“ budú chcieť aj v Košiciach (5. miesto), zverenci českého trénera Radoslava Látala navyše budú obhajovať prvenstvo v národnom pohári Slovnaft Cupe.

Program a obsadenie rozhodcov v zápasoch 1. kola Fortuna ligy 2014/2015:

Piatok 11. júla – o 18.30 h: ŠK Slovan Bratislava – ŽP Šport Podbrezová (Leško – E. Weiss, Hancko)

Sobota 12. júla – o 17.30 h: AS Trenčín – FC DAC 1904 Dunajská Streda (Kráľovič – Slyško, Brendza), MFK Košice – FK Dukla Banská Bystrica (Pavlík – Mókoš, Bóllo), o 18.30 h: MFK Ružomberok – MŠK Žilina (Sedlák – T. Somoláni, R. Sluk), o 19.30 h: FK Senica – Spartak Myjava (Chmura – Benko, Ádám)

Nedeľa 13. júla – o 17.30 h: FC Spartak Trnava – FC ViOn Zlaté Moravce (Valášek – Chládek, Bednár)

Nezmenený herný systém

Myslím si, že najväčším favoritom na zisk majstrovského titulu je Slovan Bratislava. Obhajca prvenstva má najlepší a najširší káder, kvalitné ekonomické zázemie. Verím, že k ‚belasým‘ sa pridajú aj ďalšie mužstvá. Poteší ma, keď bude zaujímavá súťaž, dramatická až do konca. Nech sa o vrchné priečky i zostup bojuje až do samého záveru ligy,“ uviedol pre agentúru SITA nový prezident Únie ligových klubov (ÚLK) Ivan Kozák a pokračoval v prognóze: „Verím Trenčínu, že ponaháňa Slovan. Futbalisti AS aj v príprave dosahovali dobré výsledky, v tomto klube sa pracuje na vysokej úrovni. Trnava má bohatú futbalovú tradíciu, po vlaňajšom treťom mieste určite nebude chcieť klesnúť nižšie. Očakávam, že vyššie v poradí pôjde Žilina, ktorej sa nedarilo v minulom ročníku. Veľa klubov aj na predsezónnych tlačových konferenciách deklarovalo, že chce ísť cestou omladenia kádrov a do mužstva zaradiť čo najviac vlastných odchovancov.“

Premiéru v najvyššej slovenskej futbalovej súťaži absolvuje ŽP Šport Podbrezová. „Tento klub dlhé roky bojoval o postup medzi slovenskú elitu, teraz mu to konečne vyšlo. V Podbrezovej sú ľudia hladní po futbale, je tam žičlivé prostredie. Myslím si, že budú oživením prvoligovej súťaže,“ vyjadril sa šéf ÚLK Ivan Kozák na margo postupujúceho z II. ligy.

Počet dvanástich účastníkov a netradičných 33 odohraných kôl, ktoré sa v najvyššej súťaži „použili“ už sedemkrát, sa v nastávajúcej sezóne 2014/2015 nemení. Pod Tatrami sa bude opäť hrať systémom trikrát každý s každým.

Slovan získal majstrovskú trofej, Nitra padla do druhej ligy
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

V jesennej časti mužstvá odohrajú 19 a v jarnej časti 14 zápasov. V prvých 22 kolách sa stretne dvakrát každý s každým doma-vonku a následne sa zopakuje 11 kôl z úvodnej tretiny súťaže. Zvýhodnené budú tímy umiestnené v minulom ročníku 2013/2014 na 1. – 6. mieste: Slovan Bratislava, Trenčín, Trnava, Ružomberok, MFK Košice a Senica, keďže budú mať vzhľadom na nepárny celkový počet stretnutí (33) výhodu jedného zápasu doma navyše v sumáre ročníka oproti klubom umiestneným na 7. – 11. mieste (Myjava, Banská Bystrica, Žilina, Zlaté Moravce, Dunajská Streda) a nováčika z Podbrezovej. Znamená to, že mužstvá „hornej šestky“ z uplynulej sezóny odohrajú v ročníku 2014/2015 až 17 stretnutí v domácom prostredí a 16 na súperovej pôde, u zvyšných šiestich tímov to bude presne naopak.

Jesenná časť Fortuna ligy 2014/2015 sa skončí 19. kolom v sobotu 29. novembra 2014. Termín jarného pokračovania by mal byť v prípade dobrých klimatických podmienok v sobotu 28. februára v rámci 20. kola, derniéra v sobotu 30. mája 2015. Z najvyššej slovenskej futbalovej súťaže 2014/2015 zostúpi tím na poslednom 12. mieste, ktorého nahradí najúspešnejší tím z II. ligy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan Kozák