Kanonier Vittek gólom udržal Slovan v hre o Ligu majstrov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Slovan bojuje o postup do skupinovej fázy Ligy majstrov
Róbert Vittek (vpredu) zo Slovana a Denis Polyakov z BATE v prvom zápase play-off Ligy majstrov 2014/2015 medzi ŠK Slovan Bratislava (SR) - BATE Borisov (Bielorusko). Bratislava, 20. august 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 21. augusta (WEBNOVINY) – Futbalisti ŠK Slovan Bratislava veľmi túžia premiérovo sa predstaviť v skupinovej fáze Ligy majstrov (LM) medzi kontinentálnou klubovou „smotánkou“ a byť po 1. FC Košice, Artmedii Bratislava a MŠK Žilina štvrtým slovenským klubom, ktorý by sa dokázal dostať medzi 32 elitných účastníkov hlavnej súťaže.

Poslednou prekážkou Slovana na jeho ceste za týmto lukratívnym snom je BATE Borisov. Bieloruský šampión však po stredajšom prvom vzájomnom meraní síl v play-off LM 2014/2015 na Pasienkoch a nerozhodnom výsledku 1:1 má lepšie karty v rukách pred domácou odvetou, ktorá sa uskutoční v utorok 26. augusta o 20.45 h SELČ.

Obrazom: Slovan remizoval s Bate Borisov

Nevyužité príležitosti zo začiatku

Slovan bojuje o postup do skupinovej fázy Ligy majstrov
Foto: SITA/Ján Slovák

Hoci nový tréner Slovana František Straka po letnom príchode k mužstvu s ním v desiatich súťažných zápasoch zaznamenal dosiaľ výbornú bilanciu osem víťazstiev a dve remízy, jedným zo spomenutých dvoch nerozhodných rezultátov bol aj ten na Pasienkoch proti Borisovu. A navyše 1:1, čo je v pohárovej matematike horšia štatistika ako 0:0.

Nesplnili sme dôležitý predpoklad na úspech – neinkasovať v domácom prostredí. Som sklamaný, že sme vzadu neuhrali nulu. Bol to náročný zápas. Potrebné je však uznať aj kvality súpera. Borisov má výborné a súdržné mužstvo, s rýchlym prechodom do protiútoku. My sme nedokázali zachytávať lopty v strede ihriska. Súper nás nechal behať, čo nás stálo množstvo síl. Boli výborne fyzicky pripravení. Je to nebezpečný tím, ktorý v ostatnom období hráva pravidelne o Ligu majstrov či Európsku ligu. Chlapcom som sa však po zápase poďakoval, že našli v závere morálnu silu a vyrovnali. Naša šanca ešte žije,“ uviedol po stretnutí kormidelník Slovana.

Jeho zverencom vyšiel úvod zápasu, šance Fořta, Hudáka a Žofčáka sa však neskončili v sieti Černika. „Na začiatku sme po týchto príležitostiach mali viesť 2:0 a duel by mal iný priebeh. Neskôr sme trochu znervózneli a nedokázali využívať kraje ihriska. Futbal sa hrá na chyby a my sme ju tesne pred polčasovou prestávkou urobili pri vlastnom góle.“ Ľavý obranca Jablonský tiesnený Rodionovom to trafil brankárovi Pernišovi nechytateľne do rohu. „Tomáš bol z toho cez polčas v šatni veľmi smutný. Všetci však robíme chyby, to sa stáva, ja som si tiež strelil pár vlastencov, to je jednoducho futbal. Na takejto úrovni to však samozrejme mrzí. Loptu chcel odkopnúť, nevyšlo mu to,“ zastal sa F. Straka českého legionára a tiež novej letnej akvizície bratislavského tímu.

Striedania oživili hru

Domáci lodivod urobil proti BATE tri zmeny, v druhom polčase prišli na trávnik postupne Lásik, Halenár, Vittek a toto trio jednoznačne oživilo hru. Najmä posledne menovaný rekordér slovenskej reprezentácie v počte gólov dokázal, že to stále vie. Tridsaťdvaročnému Vittekovi stačilo osem minút pobytu na trávniku, aby sa presadil: spracoval si center Halenára, pohotovo ľavačkou zakončil a rozjasal takmer 8500 divákov na Pasienkoch.

Robo potvrdil, že je skúsený futbalista. Po príchode na hraciu plochu ho bolo hneď cítiť, on nepotrebuje dvesto šancí na gól. Jeho zásluhou sme zostali v hre o účasť v skupinovej fáze Ligy majstrov,“ pochválil F. Straka ostrieľaného zakončovateľa. Slovan mohol napokon aj vyhrať. Portugalský arbiter Benquerenca však odpískal ofsajd, hoci lopta po centri Milinkoviča, hlavičke Gorosita a jemnom pohladení v postavení mimo hry stojaceho Vitteka v 85. min skončila v sieti Černika.

Slovan bojuje o postup do skupinovej fázy Ligy majstrov
Foto: SITA/Ján Slovák

Slovan Bielorusov ničím neprekvapil

Český kormidelník „belasých“ pred odvetou play-off neskladá zbrane. „V závere sme vybojovali remízu, čo znamená, že šanca na postup stále existuje. Sme v hre, a to je dôležité. V budúcotýždňovej odvete na bieloruskej pôde sa však musíme zlepšiť v osobných súbojoch, dôraze a hre jeden na jedného. Bude potrebné presadiť sa aj individuálne,“ uzavrel 56-ročný rodák z Českých Budějovíc František Straka.

Neutrálny postoj po stredajšom dueli na Pasienkoch zaujal tréner Borisova Aleksander Jermakovič. „Nerozhodný výsledok je vzhľadom na priebeh duelu asi zákonitý a spravodlivý. Nie sme sklamaní, ale ani prehnane šťastní. Slovan nás ničím neprekvapil, očakávali sme takýto scenár duelu,“ skonštatoval kouč BATE a doplnil: „Na konci stretnutia sme neboli dostatočne koncentrovaní, čo domáci využili na vyrovnanie. Máme dosť času na zodpovednú prípravu a premyslenie si taktiky pred odvetou.“

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe František Straka
Firmy a inštitúcie ŠK Slovan Bratislava