V Nemecku začína Bundesliga, topfavoritom je opäť Bayern

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bayern
FC Bayern Mníchov oslavuje zisk Nemeckého pohára. Foto: SITA/AP

BERLÍN 22. augusta (WEBNOVINY) – Po francúzskej a anglickej štartuje tento víkend ďalšia z najkvalitnejších európskych futbalových súťaží, piatkovým zápasom úvodného kola sa začne nemecká I. bundesliga.

Program obstará úradujúci šampión a opäť najväčší kandidát na titul Bayern Mníchov, ktorý v Allianz Arene privíta Wolfsburg. Úvodný výkop stretnutia je o 20.30 h.

Bavori majú za sebou úspešný uplynulý ročník. Obhájili prvenstvá na domácej scéne, triumfovali v lige aj národnom pohári. Oproti predvlaňajšku k tomu však nepridali celkové víťazstvo v Lige majstrov. Hráči Bayernu takisto ako pred rokom nezískali svoju prvú trofej ešte pred začiatkom najvyššej súťaže.

Video: Dortmund v súboji o Nemecký superpohár porazil Bayern 2:0

V boji o Nemecký superpohár znovu nestačili na svojho najväčšieho rivala z ostatných rokov Dortmund, ktorému podľahli 0:2. Zverenci trénera Pepa Guardiolu, ktorý bude v Mníchove pôsobiť druhý rok, si budú chcieť proti Wolfsburgu napraviť chuť a úspešne vstúpiť do novej sezóny.

Bayern bol na prestupovom trhu aktívny

Nálada v tíme je veľmi dobrá,“ uviedol pre oficiálnu stránku Bayernu jeho kapitán Philipp Lahm. „Wolfsburg je nebezpečné mužstvo. Vedenie klubu nakúpilo v posledných rokoch niekoľko hráčov s veľkým potenciálom. Sú hladní po víťazstvách a chcú útočiť na tie najvyššie priečky,“ dodal obranca Holger Badstuber, ktorý sa vrátil do kádra po vleklom zranení. Dvadsaťpäťročný ľavý bek či stopér sa minulý týždeň predstavil v 1. kole DFB-Pokalu po 19-mesačnej pauze.

Bayern bol v lete na prestupovom trhu pomerne aktívny, okrem útočného esa Roberta Lewandowského, ktorého príchod z Dortmundu spečatili už v zime, prišiel na juh Nemecka aj Juan Bernat z Valencie, Sebastian Rode z Eintrachtu Frankfurt, či brankár Pepe Reina z Liverpoolu.

Z bavorskej metropoly odišli z najväčších osobností Tony Kroos (Real Madrid), Mario Mandžukič (Atlético Madrid) a Daniel van Buyten (ukončenie kariéry). V kádri Mníchovčanov je momentálne šesť majstrov sveta z nedávneho šampionátu v Brazílii – gólman Manuel Neuer, spomenutý Lahm, ďalší obranca Jérome Boateng, strelec víťazného gólu vo finále Mario Götze, stredopoliar Bastian Schweinsteiger a útočník Thomas Müller.

Trojica slovenských futbalistov

Do vážnejšieho boja o majstrovský titul by sa po dvoch rokoch chcel vážnejšie zapojiť aj Dortmund. Bayern v predchádzajúcich dvoch ročníkoch k trónu nikoho nepustil a vyhral suverénnym spôsobom. Borussia bola dvakrát druhá. Zverenci kouča Jürgena Kloppa sa na novú sezónu naladili ziskom superpohára, v sobotu o 18.30 h doma privítajú Bayer Leverkusen.

K najväčším hviezdam „čierno-žltých“ by mali po odchode Lewandowského patriť Marco Reus, Pierre-Emerick Aubameyang a Henrich Mchitarjan. Poľského kanoniera by mal vo vestfálskom klube nahradiť Talian Ciro Immobile, s 22 gólmi najlepší strelec uplynulého ročníka Serie A. „Borussia je top klub, organizácia je perfektná. Nemecko je momentálne futbalové centrum sveta. Lewandowski tu toho dosiahol veľa, bude ťažké ho napodobniť. Stále je však skoro špekulovať nad tým, či sa mi to podarí,“ cituje Immobileho portál spox.com.

Dortmund získal okrem talianskeho reprezentanta do útoku aj Kolumbijčana Adriána Ramosa z Herthy Berlín a Kórejčana Či Tong-wona z Augsburgu. Do boja o pohárové priečky budú chcieť prehovoriť aj Schalke, Leverkusen, Wolfsburg a Mönchengladbach.

V I. bundeslige sa predstaví rovnako ako v predchádzajúcej sezóne trojica slovenských futbalistov – Karim Guédé, Peter Pekarík a Dušan Švento. Naturalizovaný Slovák Guédé sa v drese Freiburgu zapísal do streleckej listiny hneď v prvom súťažnom zápase novej sezóne, v 1. kole DFB-Pokalu skóroval do siete Trieru. V lanskom ročníku sa presadil trikrát.

Pravý obranca Pekarík si v Herthe Berlín vybudoval pevné miesto v základnej zostave, odohral 31 z 34 bundesligových duelov a je kapitánom mužstva. Krídelník Švento prestúpil v lete z rakúskeho Salzburgu do 1. FC Kolín, no tak skoro si nezahrá. Bývalý hráč Ružomberka, Slavie Praha či Salzburgu si koncom júla na predsezónnom sústredení v Kitzbüheli zlomil záprstnú kostičku a do súťažného diania nebude môcť zasiahnuť ešte asi 3 – 5 týždňov.

Prehľad slovenských futbalistov na súpiskách účastníkov najvyššej nemeckej futbalovej súťaže I. bundesligy pred začiatkom sezóny 2014/2015:

SC Freiburg (1): Karim Guédé

Hertha Berlín (1): Peter Pekarík

1. FC Kolín (1): Dušan Švento

Program úvodného kola novej sezóny najvyššej nemeckej futbalovej súťaže I. bundesligy 2014/2015:

Piatok 22. augusta: FC Bayern Mníchov – VfL Wolfsburg (20.30)

Sobota 23. augusta: TSG 1899 Hoffenheim – FC Augsburg, Hannover 96 – FC Schalke 04 Gelsenkirchen, Hertha BSC – SV Werder Brémy, Eintracht Frankfurt – SC Freiburg, 1. FC Kolín – Hamburger SV (všetky 15.30), Borussia Dortmund – Bayer 04 Leverkusen (18.30)

Nedeľa 24. augusta: SC Paderborn 07 – 1. FSV Mainz 05 (15.30), Borussia Mönchengladbach – VfB Stuttgart (17.30)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Bastian SchweinsteigerDušan ŠventoJérome BoatengKarim GuédéManuel NeuerMario GötzeMario MandžukičPepe ReinaPeter PekaríkPhilipp LahmPierre-Emerick AubameyangThomas Müller