Slovanisti si v Európskej lige zahrajú aj proti Hamšíkovi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Marek hamsik
Marekovi Hamšíkovi už patrí v poradí kanonierov druhé miesto. Foto: SITA/AP Salvatore Laporta

BRATISLAVA 29. augusta (WEBNOVINY) – Slovan Bratislava sa v skupinovej fáze futbalovej Európskej ligy UEFA 2014/2015 stretne s talianskym tímom SSC Neapol, českou Sparta Praha a švajčiarskym Young Boys Bern. Rozhodol o tom piatkový popoludňajší žreb v Monaku, v ktorom slovanisti figurovali vo štvrtom výkonnostnom koši.

Slovan začne 18. septembra o 21.05 h v Berne, 2. októbra o 19.00 h privíta Neapol, 23. októbra tiež o 19.00 h bude hostiť Spartu, 6. novembra o 21.05 h sa predstaví na jej trávniku, 27. novembra o 19.00 h si pred vlastnými fanúšikmi zahrá s YBB a 11. decembra o 21.05 h uzavrie svoje účinkovanie v skupine na pôde SSC.

V Neapole pôsobí slovenský reprezentant Marek Hamšík, v Sparte zase Michal Breznaník. Pikantériou je, že tréner „belasých“ František Straka v minulosti viedol práve Spartu. Súboje I-skupiny teda budú určite veľmi príťažlivé.

„Je to veľmi zaujímavý žreb,“ skonštatoval Hamšík pre svoj web, pridal v titulku smajlík a pokračoval „Keď som sa pred žrebom pozrel na možných súperov, tak som si všimol, že môžeme dostať Spartu Praha aj bratislavský Slovan. Napokon to tak aj dopadlo. Pre mňa budú tieto zápasy špecifické. Veď na duel proti pražskému tímu sa pozerám ako na derby a v tíme belasých som zažil krásne roky. So Slovanom som sa stal majstrom v mladšom aj staršom doraste a v jeho drese som vstúpil do veľkého futbalu. Teším sa aj na to, že do Bratislavy a Prahy prídu za mnou členovia rodiny a kamaráti.“ Hamšík odišiel zo Slovana do talianskej Brescie v roku 2004.

Lavička sa teší na Straku

„Zápasy so Slovanom budú pripomienkou veľkých federálnych derby. Teším sa na stretnutia s trénerom Františkom Strakom, s ktorým sme v minulosti spoločne hrali za Spartu. Budú to skvelé súboje pre hráčov aj priaznivcov,“ cituje kouča Sparty Vítězslava Lavičku web Európskej futbalovej únie (UEFA).

„So Slovanom to budú skvelé zápasy pre fanúšikov. Aj preto dúfam, že sa nám podarí tohto súpera zdolať tak, ako to bývalo v minulosti,“ povedal stredopoliar Sparty Kamil Vacek pre web Pražanov. „Bude to značne kuriózna konfrontácia najmä vzhľadom na trénera Straku a niekoľko českých hráčov Slovana,“ upozornil obranca Pavel Kadeřábek.

„V minulosti sme sa dosť nacestovali do Ruska či na Ukrajinu, teraz zamierime o čosi bližšie do bývalého Česko-slovenska. Hráčov Slovana Bratislava či Sparty Praha nepoznám, ale určite vstúpime do skupinového diania s vyššou ambíciou, než sa len zúčastniť a odniesť si pekné zážitky na konfrontácie s Neapolom. Zloženie skupiny sa mi páči a naším cieľom bude postup z nej,“ predznamenal krídelník Raphäel Nuzzolo pre web Young Boys Bern.

Obhajcu titulu vyžrebovali do „géčka“

V hre bude aj ďalšie kvarteto Slovákov. Róbert Mak s PAOK-om Solún sa predstavia v K-skupine proti talianskej Fiorentine, francúzskemu Guingampu a bieloruskému Dinamu Minsk. Poľská Legia Varšava s brankárom Dušanom Kuciakom a ofenzívnym stredopoliarom Ondrejom Dudom figurujú v L-skupine s ukrajinským Metalistom Charkovom, tureckým Trabzonsporom a belgickým Lokerenom.

„Zatiaľ máme vydarenú sezónu v pohárovej Európe, dosiahli sme päť víťazstiev v rade. Disponujeme kvalitným mužstvom, výraznými individualitami. Rozhodnutie UEFA o vylúčení z Ligy majstrov nás ešte viac zomklo. Takúto ranu nik z nás nečakal, ale v konečnom dôsledku nás to len posilnilo. Chceme postúpiť do jarnej vyraďovacej fázy a máme na pamäti, že finále sa bude konať vo Varšave,“ podotkol Duda podľa webu Sport.pl.

Úplne čerstvo pribúda obranca Tomáš Hubočan, ktorý od soboty bude hráčom Dinama Moskva (dosiaľ Zenit Petrohrad) a v E-skupine nastúpi proti holandskému Eindhovenu, gréckemu Panathinaikosu Atény a portugalskému tímu Estoril Praia.

Obhajca celkového triumfe v EL UEFA, španielsky klub FC Sevilla, sa ocitol v G-skupine po boku belgického tímu Standard Liége, holandského Feyenoordu Rotterdam a chorvátskej Rijeky. Súboje H-skupiny medzi francúzskym OSC Lille, nemeckým Wolfsburgom, anglickým FC Everton a ruským FK Krasnodar takisto veľa sľubujú.

V skupinovej fáze Európskej ligy bude hrať 48 mužstiev, ktoré rozdelili do dvanástich štvorčlenných skupín. Hlavná fáza súťaže sa začne 18. septembra, tímy sa v skupine stretnú vzájomne dvakrát doma a vonku. Ďalšie termíny na duely sú 2. a 23. október, 6. a 27. november a napokon 11. december. Do jarnej vyraďovacej fázy postúpia najlepšie dva tímy z každej skupiny. Finále celej Európskej lige je naplánované na 27. mája 2015 do Varšavy. Novinkou nového ročníka EL je, že víťaz súťaže bude v nasledujúcej sezóne štartovať v minimálne play-off Ligy majstrov.

Zloženie základných skupín futbalovej Európskej ligy UEFA 2014/2015:

A-skupina: FC Villarreal (Šp.), Borussia Mönchengladbach (Nem.), FC Zürich (Švaj.), Apollon Limassol (Cyp.)

B-skupina: FC Kodaň (Dán.), FC Bruggy (Belg.), FC Turín (Tal.), HJK Helsinki (Fín.)

C-skupina: Tottenham Hotspur (Angl.), Besiktas Istanbul (Tur.), Partizan Belehrad (Srb.), Asteras Tripoli (Gréc.)

D-skupina: Red Bull Salzburg (Rak.), Celtic Glasgow (Škót.), Dinamo Záhreb (Chor.), Astra Giurgiu (Rum.)

E-skupina: PSV Eindhoven (Hol.), Panathinaikos Atény (Gréc.), Estoril Praia (Portug.), Dinamo Moskva (Rus.)

F-skupina: Inter Miláno (Tal.), Dnipro Dnipropetrovsk (Ukr.), AS St. Étienne (Fr.), FK Karabach (Azer.)

G-skupina: FC Sevilla (Šp.), Standard Liége (Belg.), Feyenoord Rotterdam (Hol.), HNK Rijeka (Chor.)

H-skupina: OSC Lille (Fr.), VfL Wolfsburg (Nem.), FC Everton (Angl.), FK Krasnodar (Rus.)

I-skupina: SSC Neapol (Tal.), Sparta Praha (ČR), Young Boys Bern (Švaj.), ŠK SLOVAN BRATISLAVA (SR)

J-skupina: Dynamo Kyjev (Ukr.), Steaua Bukurešť (Rum.), Rio Ave (Portug.), BK Aalborg (Dán.)

K-skupina: AFC Fiorentina (Tal.), PAOK Solún (Gréc.), EA Guingamp (Fr.), Dinamo Minsk (Biel.)

L-skupina: Metalist Charkov (Ukr.), Trabzonspor (Tur.), Legia Varšava (Poľ.), KSC Lokeren Oost-Vlaanderen (Belg.)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe František StrakaMarek HamšíkMichal BreznaníkRóbert MakTomáš Hubočan
Firmy a inštitúcie ŠK Slovan Bratislava