Neapol chce v Bratislave vyhrať, Hamšík má Slovan v srdci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hamšík
Marek Hamšík Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 2. októbra (WEBNOVINY) – Na úradujúceho slovenského futbalového majstra ŠK Slovan Bratislava čaká vo štvrtok 2. októbra druhé vystúpenie v I-skupine Európskej ligy 2014/2015. A nie hocijaké.

Zverenci trénera Františka Straku privítajú o 19.00 h na Pasienkoch špičkový taliansky tím SSC Neapol, v ktorom pôsobí aj slovenský reprezentant a bývalý hráč „belasých“ Marek Hamšík. Hlavným rozhodcom duelu bude Chorvát Marijo Strahonja, na čiarach má krajanov Sinišu Premužaja a Igora Krmara.

„Belasí“ majú krízu

Hráči bratislavského klubu sa v ostatnom období iba hľadajú, výkony a výsledky nezodpovedajú podmienkam a menu Slovana ako najúspešnejšieho futbalového klubu spod Tatier.

V predchádzajúcich piatich stretnutiach slovanisti získali iba jediný bod za ligovú remízu v Dunajskej Strede a majú skóre 1:12, do tejto nelichotivej bilancie je zarátaná aj vysoká prehra v úvodnom vystúpení v I-skupine EL na umelej tráve v Berne proti Young Boys (0:5).

Obrazom: Slovan prehral cez víkend na pôde nováčika Fortuna ligy

Generálka na EL Slovanu tiež nevyšla: v nedeľu podľahli v rámci Fortuna ligy na ihrisku nováčika z Podbrezovej 0:1. „Kríza sa prehĺbila, psychika hráčov klesla dolu, aj kvalita výkonov. Niektoré opory mužstva stratili formu, chýba nám dôraz, nasadenie,“ priznal tréner Slovana František Straka a poznamenal: „Teraz prichádza duel proti Neapolu. S takým prístupom, ako sme mali v poslednom čase, by sme SSC nemohli vôbec konkurovať. Pre hráčov musí byť česť zahrať si proti takému kvalitnému protivníkovi.“

Straka verí, že nelichotivá forma jeho zverencov nebude mať veľký vplyv na ich výkon a hráči zabudnú na slabú streleckú formu a chytia sa práve proti Neapolu. „Situácia je veľmi nepríjemná, ale tento blížiaci sa duel je niečo, na čo sme čakali. Privítať SSC je niečo výnimočné. Každý sa na to musí tešiť a uvedomiť si, proti komu hráme,“ povedal český kouč na stredajšej tlačovej konferencii.

Video: Slovan prehral v Berne 0:5

Lásik načrtol recept na úspech

Skúsenosti s talianskym futbalom má Richard Lásik, ktorý pôsobil v Brescii Calcio a v lete prišiel do Slovana.

„Osobne som síce nikdy nehral proti Neapolu, ale jasné, že poznám tím SSC. Hrá tam môj priateľ Marek Hamšík. V dueli však pôjdu kamarátstva bokom, každý ide do súbojov naplno. Určite to bude zaujímavý zápas. Každý jeden hráč, vrátane mňa, musí ísť vo štvrtok na 110 percent. Sme profesionáli, nepríjemné chvíle z ostatného obdobia musíme znášať a vedieť sa s tým vyrovnať. My, chalani v šatni, nemáme medzi sebou absolútne žiadny problém. Áno, herná kríza je, ale v kabíne je všetko v poriadku. Verím, že vo štvrtok uhráme dobrý výsledok,“ povedal 22-ročný defenzívny stredopoliar.

Lásik načrtol aj možný recept na úspech proti tretiemu tímu uplynulého ročníka Serie A: „V prvom rade musíme byť absolútne koncentrovaní na každý detail a vyvarovať sa chýb. Môžeme ich zaskočiť agresivitou na hranici dovoleného. Oni sú takí, že sa dajú ľahko vyprovokovať, je to v ich náture. Ak sa tak stane, verím, že sa dostaví aj priaznivý výsledok. Na druhej strane sú tam netalianski hráči, napríklad Argentínčan Higuaín či Španiel Callejón. Každopádne ide o jeden z top európskych tímov s futbalistami svetového kalibru.“

Lásik pripomenul, že taliansky futbal je dosť taktický. „Oni si na ňu veľmi potrpia, je to ich silná stránka. Každý hráč vie, čo má na ihrisku robiť. Budú jasne vedieť, čo chcú vo štvrtok hrať a dosiahnuť. Ich jednoznačný cieľ bude zvíťaziť nad nami a získať tri body do tabuľky,“ doplnil 22-ročný Richard Lásik.

Špeciálny zápas pre Hamšíka

Výprava SSC Neapol pricestovala do Bratislavy v stredu krátko po poludní a ubytovala sa v hoteli DoubleTree by Hilton. Jedna z najväčších hviezd „partenopei“ Marek Hamšík „belasých“ nepodceňuje. „Každý zápas je iný a tento v Bratislave bude tiež odlišný. Slovan výsledkovo odohral zlý zápas, ale trafil viackrát do žrde a herne to nebolo z jeho strany také zlé. My nemôžeme súpera podceniť, musíme pristúpiť k súboju zodpovedne,“ vyhlásil 27-ročný slovenský ofenzívny stredopoliar na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Rodák z Banskej Bystrice začal s profesionálnym futbalom práve v Slovane a potom cez Bresciu prestúpil do Neapola. „Určite je to pre mňa špeciálne stretnutie, 2,5 roka som hrával za Slovan a rozbehol som v ňom moju profesionálnu kariéru. Bol som ešte mladý, bol som tu bez rodičov. Náročné, no krásne časy a Slovan navždy zostane v mojom srdci,“ pokračoval Hamšík a vyjadril sa aj na margo nadchádzajúceho merania síl: „Víťazstvo v tomto stretnutí je veľmi dôležité pre nás i našich fanúšikov. Verím, že získame tri body a odrazíme sa k ďalším víťazstvám.“

František Straka
Foto: SITA/Ján Slovák

Situácia pre odchovanca Jupie Podlavice je špecifická aj preto, že aktuálny domáci štadión Slovana v minulosti patril konkurenčnému Interu Bratislava. Hamšík vyrastal na susednom Tehelnom poli, ktoré už de facto neexistuje a na jeho mieste by mal v najbližších rokoch vyrásť moderný Národný futbalový štadión. „Kluboví spoluhráči sa ma vypytovali pred týmto duelom na všetko možné, no najmä na hráčov Slovana a na štadión. Som zvedavý, čo naň povedia. Verím, že už čoskoro bude v Bratislave nový štadión, ktorý bude dobre slúžiť Slovanu i reprezentácii.“

Tréner Straka Hamšíka vždy obdivoval a podľa neho je úžasné pre celú Bratislavu a celé Slovensko, že sem prišiel a bude hrať za svoj klub. „V predchádzajúcich stretnutiach bolo vidieť, že je to skvelý hráč. Dosiaľ som ho videl len v televízii, ešte som sa s ním osobne nestretol. Marek zároveň predstavuje výzvu a príklad pre našich hráčov. Musia vedieť predať svoj talent, Hamšík im ukázal, že sa to dá a teraz pôsobí vo veľkom klube,“ povedal tréner „belasých“.

Do Bratislavy sa chystá okolo 900 talianskych tifosi

O duel na Pasienkoch s tretím tímom minulej sezóny Serie A je eminentný záujem. Mnoho fanúšikov chce nielen podporiť Slovan, ale aj vidieť Hamšíka na vlastné oči. „Podľa informácii priamo z Neapola sa do Bratislavy chystá okolo 900 talianskych tifosi,“ informoval usporiadateľský klub na Facebooku.

„Som rád, že zápas so Slovanom je už takmer vypredaný, na Slovensku to nie je bežné. Pokúsime sa urobiť maximum, aby sme uspokojili fanúšikov, ukázali dobrý futbal, ale najmä dosiahli víťazstvo pre Neapol. Poznám celý káder Slovana, ale na ihrisku pôjde priateľstvo bokom. Najťažšie to bude v súbojoch s obrancami,“ predznamenala opora národného tímu SR.

Tréner Neapolčanov Rafael Benítez uviedol, že cieľom jeho tímu je v Bratislave zvíťaziť. „Určite sa chceme v tejto súťaži kvalifikovať ďalej, preto potrebujeme z Bratislavy tri body,“ povedal na stredajšej tlačovej konferencii španielsky kouč a zároveň doplnil: „My ideme s víťazným imperatívom do každého zápasu, nie je tomu inak ani teraz. Maximálne sa sústredíme na duel proti Slovanu, z ktorého chceme odísť ako víťazi.“

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe František StrakaMarek HamšíkRafael BenítezRichard Lásik
Firmy a inštitúcie ŠK Slovan BratislavaSSC Neapol